Ο Αμπάς και ο Ομπάμα

Το αίτημα των παλαιστινιακής αρχής να καταστεί μέλος του ΟΗΕ θεωρώ ότι είναι δίκαιο και ιστορικά τεκμηριωμένο. Η ομιλία Αμπάς στη ΓΣ του ΟΗΕ υπήρξε πειστική: η δική του ηγεσία κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιλυθεί το μεσανατολικό. Η κυβέρνηση Νετανιάχου οδήγησε τα πράγματα σε αδιέξοδο, συνεπώς φέρει τη βασική ευθύνη για την αποτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η ανέγερση οικισμών συνεχίζεται και αυτό δείχνει ότι η πολιτική Νετανιάχου στηρίζεται στην αγνόηση της λογικής απαίτησης των παλαιστινίων για τερματισμό κάθε πολιτικής κίνησης που περιπλέκει την ειρηνευτική προσπάθεια. Ο Β. Νετανιάχου ομιλώντας στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου επέδειξε ακόμα μια φορά το αδιέξοδο πρόσωπο της πολιτικής του: « η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε ειρήνη μέσω των ψηφισμάτων του ΟΗΕ αλλά μόνο μέσω άμεσων συνομιλιών ανάμεσα στα μέρη. Η αλήθεια είναι ότι οι παλαιστίνιοι θέλουν κράτος χωρίς ειρήνη. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα επιτρέψουμε αυτό να συμβεί…»

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν βέτο στην απόφαση Αμπάς. Μια απόφαση άδικη και ατελέσφορη. Ο Ομπάμα παλαιότερα δοκίμασε να πείσει τον Νετανιάχου να αλλάξει πολιτική αλλά τελικά γύρισε στην πάγια πολιτική των ΗΠΑ. Μετρούν και υπολογισμοί Ομπάμα  απέναντι στον εβραϊκό λόμπι ενόψει δεύτερης τετραετίας. Ο Σαρκοζί υπολόγισε κάπως καλύτερα: ζήτησε αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους ένα σκαλί κάτω από το πλήρες-χωρίς δικαίωμα ψήφου στον ΟΗΕ. Η ΕΕ έμεινε πίσω από τις εξελίξεις και δεν δικαίωσε την παλαιστινιακή προσπάθεια. Η αρνητική θέση της ΕΕ ήταν εξόχως συντηρητική: γιατί  πρέπει να τιμωρείς το θύμα επειδή ο θύτης παραμένει αδιάλλακτος; Γιατί παραμένεις ουδέτερος απέναντι στα προφανή, ευνοώντας έτσι τον ευρισκόμενο εν αδίκω;

Θεωρώ ότι η προσπάθεια των παλαιστινίων για αναγνώριση κράτους είναι μια αναγκαία προϋπόθεση για να πεισθεί η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στο Ισραήλ ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής για μια πλήρη και συνολική ειρήνη στην περιοχή που να σέβεται τα δικαιώματα Ισραήλ και παλαιστινίων στην περιοχή. Ασφαλή σύνορα, ειρηνικό περιβάλλον και καλή γειτονία στο Ισραήλ, ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Α. Ιερουσαλήμ στους παλαιστινίους.