Ο Αύγουστος των αποφάσεων.

Πού οδηγείται η Τουρκία; Η δίκη του Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (ΚΑΔ) με την κατηγορία της υπονόμευσης του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και η σύλληψη ομάδας απόστρατων αξιωματικών και πολιτών με την κατηγορία της υποκίνησης πραξικοπήματος, δίνουν σε πολλούς την εντύπωση ότι η χώρα αυτή βρίσκεται μπροστα στο χάος. Θυμίζει εικόνες από τα παλιά. Είναι όμως έτσι;

Προσωπικά εκτιμώ ότι αυτές οι εξελίξεις είναι οι φυσιολογικές ωδίνες της δημοκρατικής αλλαγής στην Τουρκία. Η ΕΕ έθεσε κανόνες και επιβλέπει την εφαρμογή τους. Αυτή η διαδικασία επειδή είναι χωρίς επιστροφή προκαλεί λυσσαλέες αντιδράσεις από την πλευρά εκείνων που πιστεύουν ότι ο Κεμάλ τους διόρισε «ιδιοκτήτες» της σκέψης των τούρκων. Αυτή η πίστη είναι προσχηματική: τεράστια οικονομικά και συντεχνιακά συμφέροντα που ενσωματώθηκαν στο «Ταμείο Αλληλοβοήθειας Στρατού», οδηγούν τους στρατηγούς σε βαθύ μίσος κατά του Ερτνογάν και του ευρωπαϊκού δρόμου. Εν ονόματι του Κεμάλ πασκίζουν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους.

Η ΕΕ ανοικτά υποστηρίζει τον Ερτνογάν χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι μονόφθαλμοι δικαστές θα ακούσουν την άποψη Μπαρόσο.

Όλα είναι ρευστά και θα απαιτηθούν ορισμένοι μήνες ακόμα για να ξεκαθαρίσει το σκηνικό. Δύο κεντρικοί πρωταγωνιστές, ο πρωθυπουργός Ερτνογάν και ο στρατηγός Μπασπμούγκ, (σε ένα μήνα αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων) είχαν πολύωρη συνάντηση και δεν αποκλείεται αυτή η συνάντηση να δημιουργήσει εξελίξεις απεμπλοκής από τα σημερινά επίπεδα της κρίσης. Οι «ουδέτερες» δηλώσεις του δείχνουν μια πιθανή αλλαγή στάσης σε σχέση με τις  απροκάλυπτες πρακτικές του απερχόμενου στρατηγού Μπουγιούκανιτ. Είναι πιθανό ορισμένα στοιχεία του αδιεξόδου να έχουν βρει τις «απροσδόκητες» ρυθμίσεις που να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές.

Σε κάθε όμως περίπτωση η πολιτική κυριαρχία του ΚΑΔ θα παραμείνει, με ή χωρίς Ερτνογάν: όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης ακολουθεί τον Ερτνογάν ή και εκείνον που θα ορίσει ως διάδοχό του. Αυτό το στοιχείο, ίσως, κρίνει και την τελική στάση της νέας ηγεσίας του στρατού μετά την απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και την πιθανότητα για νέες εκλογές. Όλα τον Αύγουστο.