Ο Γκάντι και ο Ερτογάν…

Τα στοιχεία είναι ενδιαφέροντα, έστω και ως μια πρόωρη φωτογράφιση της στιγμής. Δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει το κομματικό ισοζύγιο στην Τουρκία. Το ινστιτούτο Sonar στην Τουρκία σε δημοσκόπησή του δίνει τα εξής στοιχεία: Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, CHP, 32,48%, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ΚΑΔ,  31,09% και Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης, MHP,  18,59%. Άλλη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Akam, εμφανίζει το AKΠ να συγκεντρώνει 25,3%, το CHP στο 24,8%, το MHP στο 15,2% και τους αναποφάσιστους να φθάνουν το 19,2%, (Τζιουμχουρριέτ, 29/5). Η αλλαγή των συσχετισμών συνδέεται με την αλλαγή ηγεσίας στο ΡΛΚ. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξελέγη πρόεδρος σε διαδοχή του επί 18 έτη αρχηγού του Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Στις εκλογές του 2007 το CHP έλαβε 21%  και το ΑΚΠ 47% . Στις εκλογές του Μαρτίου του 2009 για την τοπική αυτοδιοίκηση το AKΠ έπεσε στο 38%, και CHP ήταν ανέβηκε στο 23%.

Αυτοί οι αριθμοί βεβαιώνουν ότι ο νέος ηγέτης του ΡΛΚ έχει ρεύμα, η εικόνα του φαίνεται να αρέσει τουλάχιστον στην πρώτη της εμφάνιση. Ασφαλώς ουδείς μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για πραγματική αλλαγή συσχετισμών. Απαιτείται χρόνος και διάρκεια για να δούμε εάν ο Κ. Κιλιντσάρογλου θα κρατήσει του πόντους που κέρδισε τις πρώτες μέρες της εκλογής του. Εν πάση περιπτώσει τα πρώτα δείγματα γραφής έχουν να κάνουν με την εικόνα του: προσωνύμιο «Γκάντι» της Τουρκίας, κούρδικης καταγωγής, απλός και προσιτός στο λαό. Πολιτικά θέλησε να δώσει ένα πιο «φιλολαϊκό στίγμα» με ανοίγματα στους άνεργους και τους φτωχούς, σε όσους πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση. Επιδιώκει να στερήσει τη δύναμη Ερτογάν και να πείσει τα λαϊκά στρώματα ότι ο Ερτογάν ζει πολυτελώς και ότι ξέχασε τις φτωχές ρίζες της καταγωγής του. Ο Κ. Κιλιντσάρογλου θα κριθεί σε βάθος χρόνου, με προτάσεις. Ο Ερτογάν διαθέτει την εξουσία και τα έργα. Και ο Κιλιντσάρογλου κερδίζει την «πρώτη εντύπωση».