Ο Μαντέλα στα 91.

Στις 18 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συναυλία προς τιμή του μεγάλου αφρικανού ηγέτη Νέλσον Μαντέλα με αφορμή την 91η επέτειο των γενεθλίων του. Ξεχώρισε το μήνυμα Ομπάμα, το πλήθος των μεγάλων καλλιτεχνών και πάνω απ’ όλα η σεμνή αναφορά του ίδιου του Μαντέλα αφού λόγοι υγείας δεν του επέτρεψαν να παραστεί στη συναυλία.

Το δείγμα γραφής πολιτικών όπως ο Μαντέλα δεν υπάρχει εύκολα στην παγκόσμια σκηνή. Ο Ν. Μαντέλα ήταν σε όλα μεγάλος. Στα δύσκολα όταν πολέμησε κατά του συστήματος των φυλετικών διακρίσεων, μεγάλος και στα «εύκολα» όταν ήρθε η δημοκρατία στη χώρα του. Έμεινε μόνο μια θητεία στην προεδρία της Ν. Αφρικής, έθεσε τα θεμέλια της δημοκρατικής αλλαγής, της ισότητας και των εκλογών και μετά άφησε τη σκυτάλη στους επιγόνους του. Το μάθημα Μαντέλα έχει πολλές διατάσεις: επιμονή, αντοχές, εσωτερική δύναμη δημοκρατικής συμπεριφοράς, δύναμη στην ανανέωση, παρουσία μέσα από τις ιδέες, το κύρος, την αξιοπρέπεια, τους κανόνες της σεμνότητας.

Η δύναμη της πολιτικής του εμπεριείχε παγκόσμια «αποκλειστικότητα»: όταν νίκησε την κόλαση του άπαρτχαϊντ, αρνήθηκε τα προνόμια της νίκης του με σκοπό να ξεπεράσει το ρεβανσισμό και να θεμελιώσει την ισότητα ανάμεσα σε μαύρους και λευκούς. Επεδίωξε να γυρίσει ανεπιστρεπτί τη σελίδα προς την πρόοδο και να μην επιτρέψει σε δυνάμεις της ακινησίας να συνεχίσουν τα αδιέξοδα με άλλο χρώμα. Υπήρξε ένας μεγάλος, φωτισμένος πολιτικός που εφάρμοσε την πολιτική αυτή, γιατί η ψυχή του ήταν γεμάτη από μεγάλα οράματα, από τη θέληση να αλλάξει σελίδα η χώρα του. Κατάφερε να γίνει η Ν. Αφρική θετικό παγκόσμιο πρότυπο και όχι απλά να καταγραφεί η «μάχη του Μαντέλα» ως ακόμα μια προσπάθεια στο παγκόσμιο σκηνικό που με δικά της λάθη χάθηκε στα μισά του δρόμου.

Δεν βρίσκεις εύκολα στη διεθνή ιστορία τέτοιας ποιότητας παραδείγματα. Αλλού μερικοί ιστορικοί ηγέτες φοβούνται κάθε διαφορετική φωνή και γίνονται ίδιοι με εκείνους που κατηγορούσαν χθες, ενώ αλλού, ταυτίζονται με το χρόνο για να ταλαιπωρούν στο τέλος την πολιτική ζωή της χώρας τους.

Ο Μαντέλα υπήρξε μεγάλος σε κάθε στάδιο εξέλιξης της ζωής του-και του αγώνα του. Στη φυλακή και στην ελευθερία. Στο ANC και στην προεδρία της Ν. Αφρικής. Γι’ αυτό και η παγκόσμια αναφορά για τα 91α γενέθλιά του, ήταν γεγονός με παγκόσμια βαρύτητα.