Ο <<μύθος>> πάει περιοδεία…

 Η περιοδεία Νενκτάς σε πόλεις της Τουρκίας είναι το ύστατο χαρτί του. Εμφανίζεται ως ο υπέρμαχος των όλων τουρκικών συμφερόντων σε αντίθεση με τους «εχθρούς» της Τ/Κ αντιπολίτευσης. Στην Κύπρο, άλλωστε κινούνται οι άλλοι δύο Ντενκτάς εξίσου ειδικοί στο ρουσφέτι, και την καταπίεση. Ο Έρογλου και ο Σερντάρ.

            Σε κάθε περίπτωση η Τ/Κ κοινότητα θα περάσει μέσα από συμπληγάδες. Με δύο σενάρια:

Α.        Εάν οι φιλοΝτενκτάς δυνάμεις επικρατήσουν στην εκλογική διαδικασία, τόσο οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, όσο και κράτη στο διεθνή χώρο θα αμφισβητήσουν το σύνολο ή μερικώς το εκλογικό αποτέλεσμα.

            Αυτός είναι και ο πιο χρήσιμος ρόλος των παρατηρητών. Να αποκαλύψουν και να απέλθουν. Η πολιτική κόπωση θα περάσει στην αντιπολίτευση, και η Άγκυρα (πιο έντονα αυτή τη φορά) θα σέρνεται στα αδιέξοδα της, καθοδηγούμενης από το μακρύ χέρι των αντι-ευρωπαϊκών δυνάμεων, τον Ραούφ Ντενκτάς.

Β.         Σε περίπτωση νίκης των δυνάμεων της αντιπολίτευσης η κίνηση θα είναι αυτή της δημιουργικής ρήξης, της αναγκαίας σύγκρουσης με το κατεστημένο των 40 τόσων χρόνων Ντενκτασισμού. Δύσκολη μάχη, πολύπλοκη αλλά η μόνη ενδιαφέρουσα για το μέλλον της Κύπρου. Ο Μ.Α. Ταλάτ θα διεκδικήσει το τίτλο του συνομιλητή, κάτι για το οποίο ο Ρ. Ντενκτάς θα δώσει τη δική του σθεναρή μάχη. Δεν θα καταθέσει τα «όπλα» του, γιατί ολόκληρο «βασίλειο» από σκάνδαλα, εθνικισμό, καταχρήσεις, ξενοφοβία και λεηλασίες κρύβεται πίσω από αυτόν. Συνεπώς οι εξελίξεις θα είναι σημαντικές, οι μόνες όμως, που δημιουργούν ελπίδες ότι αυτή τη φορά ο Ντενκτάς – για πρώτη φορά στην ιστορία του – θα είναι στο καναβάτσο.

            Σε  κάθε περίπτωση τα κέντρα εξουσίας  στην Άγκυρα θα επηρεαστούν από το εκλογικό αποτέλεσμα. Σήμερα η εικόνα είναι αντιφατική, ο Ερντογάν είναι με ασαφείς θέσεις στο Κυπριακό, και οι Στρατηγοί τον περιμένουν στη γωνιά για τα περαιτέρω.

            Σε περίπτωση νίκης της αντιπολίτευσης στα κατεχόμενα ο Ερντογάν θα είναι υποχρεωμένος να παίξει με ανοικτά χαρτιά, θα κριθούν οριστικά οι προθέσεις του τους τρεις πρώτους μήνες του 2004. Θα κριθεί επίσης ο τρόπος και η πορεία της Άγκυρας προς την Ε.Ε. Η συμμαχία Στρατηγών – Ντενκτάς – γραφειοκρατίας στο ΥΠΕΞ – θέτει σαφή εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία που υιοθετεί ο Ερντογάν και αυτός ο αντιευρωπαϊκός αντιδραστικός συνασπισμός έχει τη βάση του στην Κύπρο και δια του Κυπριακού επιχειρεί να έχει λαϊκή στήριξη.

            Ο Ερντογάν  πλαγιοκοπείται μέσω Κύπρου, γιατί δεν τόλμησε στην κρίσιμη στιγμή (Κοπεγχάγη, ή έστω Χάγη) να συγκρουστεί ευθέως με έναν παραδοσιακό «μύθο» του τουρκικού εθνικισμού. Άλλαξε γραμμή, πέρασε στην κατηγορία του «μην ακουμπάτε τον ήρωα». Αυτή είναι και η καλύτερη συνταγή για να φθαρεί και ο ίδιος και κάποια στιγμή να οδηγηθεί σε ήττες στην Τουρκία, στην περίπτωση που ο Ντενκτάς επιπλεύσει στις εκλογές του 2003.

            Είναι από κάθε άποψη σημαντικό το ότι ο Γκ. Φερχόιγκεν κάνει μια καθαρή συνεννόηση με την Άγκυρα. Η δημόσια (πρώτα Κυπριακό, κριτήρια Κοπεγχάγης, ύστερα χρονοδιάγραμμα) θέση του είναι η απάντηση στις  υπόγειες βολιδοσκοπήσεις της Άγκυρας «δώστε περισσότερη Ε.Ε. σε μένα για να σας βοηθήσω στο Κυπριακό.»

            Η δημόσια αποδοκιμασία της Τουρκικής προσπάθειας από τον κοινοτικό επίτροπο βοηθά επί της ουσίας τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού πριν τον Δεκέμβριο του 2004.

            Η έκθεση Προόδου για την Τουρκία είναι ακόμα μια δυνατή ευκαιρία για συμβολή της Ε.Ε. στο δίδυμο στόχο, λύση του Κυπριακού, εφαρμογή κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Αυτή η έκθεση μπορεί να είναι η θεσμική  και συνταγματική απάντηση της Ε.Ε. στον στρατηγό Χ. Οζκιόκ (« βάλτε μας στην Ε.Ε. και τα προβλήματα σε Κύπρο και Αιγαίο θα λυθούν σε μια εβδομάδα…»)