Ο Πρέντεργκαστ πίσω από τις λέξεις

 Η ενημέρωση που έκανε ο β. ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Πρέντεργκαστ στο Συμβούλιο Ασφαλείας  του ΟΗΕ και κατ’ επέκτασιν το πολιτικό κείμενο που παρουσίασε θεωρώ πως είναι μια πολύ δυνατή βάση για να κινηθεί το κυπριακό πάνω σε μια καινούρια σελίαδα.Πίσω από τις λέξεις, τις προσεκτικά διατυπωμένες κριτικές του παρατηρήσεις, τις εισηγήσεις ή και τις δημιουργικές παραλείψεις του, παρατίθεται ένα σύνολο από κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν το κυπριακό σε καινούργια πορεία. Μέσα από εντυπωσιακά δομημένες σκέψεις, με υπαινικτικές κριτικές διατυπώσεις, με αναφορές στο χθες μόνο ως αφετηρία για να κινήσουν τα πράγματα σήμερα, είναι ένα κείμενο που συνολικά βλέπει μπροστά. Το «ντοκουμέντο» Πρέντεργκαστ εκ των πραγμάτων εξασθενίζει την αδιέξοδη επιμονή του Γ.Γ. του ΟΗΕ Κ. Ανάν να γυρίσει στην έκθεση του της 28ης Μαϊου 2004 και την καθιστά – εάν αυτό συμβεί – μια οπισθοδρομική κίνηση.

            Το κείμενο του Κ. Πρέντεργκαστ θα μπορούσε να κριθεί σε δεκάδες επί μέρους σημεία και επισημάνσεις. Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν μια αποσπασματική, ασυντόνιστη πολιτική προσέγγιση. Έχω την άποψη ότι στο ουσιαστικό της μέρος η Έκθεση αυτή προσεγγίζει με αρκετή σαφήνεια τις ανησυχίες των Ε/Κ, σέβεται την πολυπλοκότητα μιας πορείας προς τη λύση με τη διατύπωση μιας δέσμης κεντρικών πολιτικών κινήσεων που δημιουργούν την πρόοδο επί της ουσίας του κυπριακού (κλίμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλαγές στο σχέδιο λύσης του ΟΗΕ που ικανοποιούν τους Ε/Κ, ο ρόλος της πολιτικής ηγεσίας κλπ).

            Θεωρώ ότι το κείμενο Πρέντεργκαστ – πράγμα σπάνιο για διπλωματικό έγγραφο – δεν επιδέχεται διπλής ανάγνωσης, δεν επιχειρεί να παραπλανήσει, καταγράφει τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα κατά ένα τρόπο παραγωγικό – δεν ερμηνεύει τις εξελίξεις ως πεσιμιστής, απόμακρος, γραφειοκράτης.

            Ένα τέτοιο κείμενο έχει τις εσωτερικές προυποθέσεις ώστε να ερμηνεύεται από την Ε/Κ πολιτική ηγεσία με ειλικρινή διάθεση, με διάθεση να διαβάσει κάθε πρόταση ή εισήγηση που είναι πίσω από τις λέξεις, με διάθεση που να ξεπερνά και τις αδύνατες πλευρές της Έκθεσης γιατί το κυπριακό είναι πάνω απ’ όλα δικό μας θέμα. Η εισήγηση Πρέντεργαστ αφορά κυρίως το μέλλον και λέει κάτι πολύ σαφές στις πολιτικές δυνάμεις. Αξιοποιήστε τις χθεσινές εμπειρίες, μην μείνετε ,όμως, σε αυτές. Ο ΟΗΕ μπορεί να βοηθήσει εάν εσείς, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, καθοδηγήσετε τις εξελίξεις

Μέσα σε αυτή την συγκυρία μια κυρίως, κυπριακή πρωτοβουλία  μπορεί να δώσει ώθηση στα πράγματα, να ξεπεράσει δυνατότητες ή αδυναμίες του ΟΗΕ, και να ενεργοποιήσει τον καταλύτη της λύσης, την Ε.Ε.