Ο Στρατηγός και το παράδοξο

Η είδηση είναι σημαντική από όποια σκοπιά και αν την προσεγγίσει κανείς. Για πρώτη φορά στην Τουρκία ένας τέως αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου των ενόπλων της δυνάμεων (2008-2010) προφυλακίστηκε στις 5 Ιανουαρίου αφού ανακρίθηκε προηγουμένως από πολιτικό εισαγγελέα. Ο Ι. Μπάσμπουγ είναι ο πρωταγωνιστής αυτού του μοναδικού στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας επεισοδίου. Κατηγορείται –στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκένεκον- για συμμετοχή στη δημιουργία συνθηκών για την επιβολή στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Ερτογάν.

Ο Ι. Μπάσμπουγ αρνήθηκε τις κατηγορίες και θεωρεί ότι είναι «παράδοξο» ότι του προσάπτεται κατηγορία 1,5 χρόνο μετά την αποστράτευσή του και ότι «η κατηγορία περί συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση είναι η μεγαλύτερη ποινή που θα μπορούσε να μου επιβληθεί».

Η εξέλιξη αυτή δείχνει σαφή πρόοδο στις έρευνες για την Εργκένεκον. Πιθανώς το ερώτημα Μπάσμπουγ («γιατί τώρα») να έχει απαντηθεί μέσα από τις έρευνες που διεξάγει η δικαστική εξουσία. Συνεπώς η ολοκλήρωση της έρευνας σημαίνει ότι για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας αυτής –από το 1923 και μετά- η στρατιωτική και παραστρατιωτική δραστηριότητα τίθεται σε μια νέα κατάσταση πραγμάτων. Είναι σημαντική πρόοδος ο πολιτικός εισαγγελέας που εξέτασε τον στρατηγό να άντλησε εξουσία από την αποστολή του και όχι από την εντολή του βαθέως κράτους.

Ασφαλώς η διαδικασία της αλλαγής στην Τουρκία θα είναι μακρά και πιθανώς θα δούμε και άλλες εξελίξεις όπως αυτή με τον Μπάσμπουγ. Αλλά μόνο έτσι θα κλείσει η έρευνα για την Εργκένεκον και θα γίνει γνωστό τι έγινε πίσω από το παραβάν το 2003 και 2004 καθώς ο Ερτογάν προσπαθούσε να εδραιώσει την εξουσία του…