Όχι άλλες συνόδους! Πράξεις!

Μεταφέρω σχετικό ρεπορτάζ στη Μεταρρύθμιση στις 21 Απριλίου: «Για μία νέα πραγματικότητα στη Μεσόγειο έκανε λόγο ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δ. Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο μαζί με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Φ. Μογκερίνι, λίγο μετά το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ε.Ε. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε πως θα συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη για το μεταναστευτικό.

Ο Δ. Αβραμόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως «απαιτείται δράση όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο», είπε και πρόσθεσε πως το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ε.Ε., υπογραμμίζει την αίσθηση του επείγοντος αλλά και την επιθυμία των χωρών – μελών για κοινή δράση.

Ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης παρουσίασε ένα σχέδιο δέκα σημείων, το οποίο υιοθέτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ε.Ε. και το οποίο θα αποτελέσει τον βασικό άξονα της επερχόμενης Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση. Τα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση είναι τα εξής:

-Ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο: «Τρίτων» και «Ποσειδών», με αύξηση των οικονομικών και άλλων πόρων. Επέκταση του επιχειρησιακού χώρου τους, που θα επιτρέπει μεγαλύτερο εύρος παρέμβασης.
-Κατάληψη και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούν οι λαθρέμποροι.
-Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί Europol, Frontex, EASO και EUROJUST θα συνεδριάζουν σε τακτική βάση και θα συνεργάζονται για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον εντοπισμό των λαθρεμπόρων, των μεθόδων τους, και την εξακρίβωση των οικονομικών τους πόρων -Επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία και στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της EASO. Η επεξεργασία τους δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους δύο μήνες από την ημέρα υποβολή της αίτησης.
-Τα κράτη – μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από όλους τους μετανάστες.
-Εξέταση εναλλακτικών επιλογών για τη δημιουργία μηχανισμού μετεγκατάστασης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
-Εφαρμογή διευρυμένου πιλοτικού προγράμματος στην Ε.Ε. για την επανεγκατάσταση μεταναστών σε εθελοντική βάση, προσφέροντας θέσεις για τα άτομα που χρήζουν επείγουσας προστασίας.
-Δημιουργία νέου προγράμματος για ταχεία επιστροφή των παράτυπων μεταναστών που θα συντονίζεται από τον οργανισμό Frontex και από τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
-Συντονισμένη προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εξωτερικής Δράσης με σκοπό τη συνεργασία με τις χώρες που περιβάλλουν τη Λιβύη. Ενδυνάμωση των σχέσεων με τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα οι πρωτοβουλίες στον Νίγηρα.
Τοποθέτηση αξιωματούχων υπεύθυνων για θέματα μετανάστευσης (ILO: Immigration Liaison Officers) σε τρίτες χώρες για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα μεταναστευτικά ρεύματα και την ενίσχυση του ρόλου των ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών.

Ο Δ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σημείωσε, δε, πως η υιοθέτηση της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη Μετανάστευση θα ανακοινωθεί στις 13 Μαΐου».

Τι δείχνουν τα πιο πάνω; Ότι καλά είναι τα σχέδια αλλά δεν φτάνουν για να σώσουν τις χιλιάδες μετανάστες που πνίγονται στη Μεσόγειο εδώ και χρόνια. Όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει μια απλή λύση στο πρόβλημα, όλοι γνωρίζουν ότι είναι αναγκαίες οι λύσεις πριν την επιβίβαση των μεταναστών σε πλοία ή καϊκια. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι η ΕΕ δεν κάνει αυτά που μπορεί για να αλλάξει τα πράγματα -διαθέτει τα οικονομικά μέσα, χώρες-μέλη της (Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα) γίνονται χώρες προσανατολισμού των μεταναστών, χώρες μέλη παραμένουν απόμακροι θεατές. Συνεπώς για όλους τους πιο πάνω λόγους η ΕΕ οφείλει να δει τις δικές της ευθύνες απέναντι στην απίστευτη ανθρωπιστική κρίση! Τα δέκα μέτρα που λέει ο Δ. Αβραμόπουλος είναι σωστά, αλλά καθυστερημένα! Η δράση πρέπει να είναι άμεση, συντεταγμένη και αποτελεσματική!