Οι εκλογές με το κουβάρι…

Οι εκλογές στην Ελλάδα έχουν αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο. Ο Πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος έδωσε τέλος στα ερωτήματα και έτσι στις 6 Μαίου θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές. Μια λύση υπό τις περιστάσεις θα ήταν η παράταση της ζωής της κυβέρνησης Παπαδήμου για ακόμα μερικούς μήνες, αλλά αυτό το σενάριο έχει πλέον μόνο ιστορική αξία.

Τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι οι σημαντικότερες μετά το 1974; Ασφαλώς το θέμα της οικονομίας και του αγώνα για αποφυγή της χρεοκοπίας και συνακόλουθα της προσπάθειας για ανάκαμψη. Συνεπώς είναι το κλειδί μπροστά στις 6 του Μάη: κοινές δράσεις, συνεργασίες, ενότητα περισσοτέρων δυνάμεων για έξοδο από την κρίση. Το στοίχημα αυτό φαίνεται πολύ δύσκολο αν δούμε τη δυναμική που έχει πάρει ο εκλογικός αγώνας. Είναι όμως πολύ ενθαρρυντικό ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία των πολιτών «ψηφίζει» κυβέρνηση συνεργασίας και μετά την 6η Μαίου. Δηλαδή στηρίζει την άποψη ότι χρειάζονται περισσότερες πλάτες για να βγει η Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της κρίσης. Είναι σαφές ότι το «πείραμα» Παπαδήμου πέτυχε να δώσει μια νέα πνοή στην αντίληψη για κυβερνήσεις συνεργασίας.

Δεν μπορεί κανείς να πει κανείς ότι το κυρίαρχο συναίσθημα είναι αυτό της συνεργασίας: εύκολα διακρίνει κανείς οργή, απογοήτευση, διάθεση για απόρριψη και αυτό προέρχεται από μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων. Τι θα βγάλει η κάλπη είναι θέμα που διαρκώς φαίνεται να αποτελεί αντικείμενο μελέτης από τους ειδικούς. Αυτό που μένει ως μείζον θέμα είναι κατά πόσο οι συσχετισμοί θα βρουν την εφαρμογή τους σε μια περισσότερη προσπάθεια για αλλαγή σελίδας. Το κουβάρι παραμένει πολύπλοκο και «δεμένο» και μέχρι την 6η Μαίου θα δούμε αν και πόσο θα ανοίξει τα κρυμμένα στοιχεία του….