Οι “τρείς” βάζουν πλάτη…

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι θετικές: μετά από καιρό υπάρχει κυβέρνηση! Μετά τις εκλογές στις 17 Ιουνίου η συνεργασία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ έλυσε τον Γόρδιο Δεσμό και έτσι η κυβέρνηση Σαμαρά αρχίζει από τα βαθιά. Θεωρώ ότι προς αυτή την κατεύθυνση βοήθησε και η δήλωση που έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στις 19 Ιουνίου. Η δήλωση Σημίτη έχει ως εξής:

«Τα κόμματα που υποστήριξαν στις εκλογές την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Αριστερά) έχουν στην υπάρχουσα συγκυρία κρίσης την υποχρέωση να συνεργασθούν.  Διαφορετικά θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην έξοδο από την Ευρωζώνη και στη δραχμή.  Έχουν επίσης χρέος να διαμορφώσουν μια σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση.  Η αντιμετώπιση της κρίσης είναι υπόθεση πολιτικού σχεδιασμού, σοβαρής διαπραγμάτευσης και δημιουργίας εμπιστοσύνης.    Δεν επιτυγχάνεται με πολιτικαντισμούς.  Προσπάθειες ενός κόμματος να επικυριαρχήσει των άλλων θα δείξουν έλλειψη υπευθυνότητας.  Λύσεις μέσω «ψήφου ανοχής» ή τακτικών απουσίας από τη Βουλή αποτελούν υπεκφυγές.  Χρειάζεται θάρρος και όχι φόβος, ουσιαστική συνεννόηση και όχι προσποίηση».

Μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο με γραπτή δήλωσή του χαιρετίζει «θερμά τη σημερινή ανακοίνωση του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα, είμαι βέβαιος ότι η νέα κυβέρνηση θα χαίρει ευρείας κοινοβουλευτικής υποστήριξης και αυτό πιστεύω ότι στέλνει ένα σαφές μήνυμα για την αποφασιστικότητά της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ».

Στο συνολικό σχηματισμό της κυβέρνησης «συνευθύνης», πιστεύω ότι θα μπορούσαν να τηρηθούν καλύτερες ισορροπίες, με λιγότερο κομματικά στελέχη και περισσότερα πρόσωπα από την κοινωνία και την οικονομία. Η τοποθέτηση του Β. Ράπανου στο Υπουργείο Οικονομικών υπήρξε μια θετική έκπληξη: ικανός, με σαφείς σκέψεις στο τι πρέπει να γίνει, έμπειρος, με διεθνείς διασυνδέσεις, συστηματικός στη δουλειά του, θεωρώ την επιλογή του ως την πιο σημαντική πτυχή του κυβερνητικού σχήματος.

Συνολικά η συντονιστική προσπάθεια των τριών (Σαμαράς, Βενιζέλος, ΔΗΜΑΡ) φαίνεται να καθοδηγεί τις εξελίξεις. Είναι τόσο πολλές οι δυσκολίες και τα προβλήματα που μόνο η συνεννόηση και η συνευθύνη μπορεί να είναι μια πρώτη προϋπόθεση για αποτελεσματική δράση.  Όλα ασφαλώς θα κριθούν από το έργο. Ο χρόνος πιέζει. Όλα είναι δύσκολα αλλά τουλάχιστον τα τρία κόμματα συμφώνησαν να κάνουν μιαν αυτονόητη αρχή…