Ομιλία στην Εκδήλωση Απονομής των Βραβείων στους Νικητές των Διμοσιογραφικών Διαγωνισμών ΚΥΠΕ

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλοσωρίζω στη σημερινή μας εκδήλωση. Το ΔΣ του ΚΥΠΕ, αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένο σήμερα. Ένας στόχος μας πραγματοποιείται. Επιδιώκουμε οι διαγωνισμοί να συμβάλουν στη βελτίωση της δημοσιογραφικής δραστηριότητας στην Κύπρο. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τέτοιας μορφής εκδήλωση. Πολλές χώρες, με τη μια ή την άλλη μορφή, οργανώνουν ανάλογης μορφής δημοσιογραφικούς διαγωνισμούς. Με τον ίδιο στόχο και με διαφορετικά μέσα θέλουν να αναβαθμίσουν τη δημοσιογραφική παραγωγή, να προσφέρουν κίνητρα, να στρέψουν τα φώτα στους καλύτερους.

Αυτό θέλουμε και εμείς: οι διαγωνισμοί να κρατήσουν σε βάθος χρόνου, να αποκτήσουν σταδιακά το κύρος που θα τους προσδίδει η δημόσια αναγνώριση. Κρατάμε ψηλά το ζήτημα της αξιοπιστίας και των δύο διαγωνισμών. Οι Ανεξάρτητες Κριτικές Επιτροπές αποφασίζουν και το ΔΣ ενημερώνεται στη συνέχεια. Η ανεξαρτησία θέλουμε να είναι και να φαίνεται πλήρης. Αν και αυτονόητο, μερικές φορές στην πατρίδα μας τα αυτονόητα δεν φαίνεται να λειτουργούν έτσι.

Ο Γιάννης Σεϊτανίδης είναι ο νικητής του Παγκύπριου Διαγωνισμού, ο Γιώργος Αβραάμ είναι στη δεύτερη θέση, ο Φάνης Μακρίδης στη τρίτη. Συγχαρητήρια.

Ευχαριστώ τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής: τον Κωστάκη Κωνσταντίνου, Αν. Καθηγητή στο Frederick, την Σοφία Ιορδανίδου, Αν. Καθηγήτρια στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Γιώργο Παυλίδη, Επίκουρο Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ευχαριστώ την ALPHA BANK για τη στήριξη της πρωτοβουλίας.

Μια σύντομη αναφορά και στον εσωτερικό διαγωνισμό του ΚΥΠΕ για το καλύτερο δημοσιογραφικό κείμενο για το 2014.

Το Α΄ Βραβείο μοιράζονται εξίσου η Μαρία Κονιώτου και η Μαρία Αντούνα.

Η Μ. Κονιώτου για το ρεπορτάζ της με τίτλο «Πολιτικοί και διπλωμάτες αξιολογούν την 50χρονη παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο» και η Μ. Αντούνα για το ρεπορτάζ «Η Κύπρος του 2014: Τα κοινωνικά παντοπωλεία στη ζωή μας».

Έπαινος απονέμεται στην Αθηνά Αρσαλίδου για το ρεπορτάζ της με τίτλο: «Ο υποψήφιος για Όσκαρ έρευνας μιλά στο ΚΥΠΕ για το τεστ DNA». Συγχαρητήρια.

Εκφράζω τις ευχαριστίες του ΔΣ προς τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής για τον εσωτερικό διαγωνισμό του ΚΥΠΕ, τους δημοσιογράφους Ανδρέα Χατζήπαπα και Ανδρέα Χατζηλοϊζου και τον Πανεπιστημιακό Μίμη Σοφοκλέους. Ευχαριστώ επίσης την Ένωση Συντακτών Κύπρου που είναι ο χορηγός του διαγωνισμού αυτού.

Φίλες και φίλοι,

Οι δύο διαγωνισμοί του ΚΥΠΕ δίνουν την ευκαιρία στους δημοσιογράφους να παρουσιάσουν δείγματα γραφής από την εργασία τους, να κριθούν, να συγκριθούν, να διακριθούν. Ζούμε σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η πρόοδος πρέπει να υπογραμμίζεται, η βελτίωση να διακρίνεται και έτσι να κατακτά το δημόσιο έπαινο. Το «όλοι ίδιοι», η ισοπέδωση όσων δεν είναι ίδιοι, δεν βοηθά στην πρόοδο. Ο ανταγωνισμός αποτελεί κίνητρο και εργαλείο για την ανάπτυξη.

Υπάρχουν δημοσιογράφοι που διακρίνονται για τη συνέπεια και την ποιότητα του έργου τους. Αυτούς θέλουμε να πείσουμε να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς του ΚΥΠΕ και σε αυτούς θέλουμε να προσφέρουμε ένα διπλό κίνητρο. Από τη μια την αναγνώριση που λαμβάνουν από τις Κριτικές Επιτροπές και από την άλλη το χρηματικό ποσό που χορηγεί η ALPHA BANK και η ΕΣΚ.

Μια σύντομη αναφορά στο ΚΥΠΕ. Τα Πρακτορεία Ειδήσεων αλλάζουν. Η κάθε μέρα δημιουργεί προκλήσεις και ευκαιρίες για πρόοδο. Κάθε μέρα πρέπει να κινείσαι, αν δεν κινηθείς εσύ, θα κινηθούν άλλοι, συνεπώς θα μείνεις πίσω. Το ΔΣ θέλει τη συνεχή πρόοδο του ΚΥΠΕ, προσέχουμε τη συνταγή του ποδηλάτου –αναγκαίος όρος είναι η συνεχής του κίνηση. Αν θέλεις να φτάσεις στην κορυφή χρειάζεται να προσπαθείς συνέχεια και το ΔΣ ακολουθεί αυτή την κατεύθυνση.

Η συνεχής βελτίωση του δημοσιογραφικού έργου, η πληρότητα στην παρουσίαση των ειδήσεων, η ειδίκευση, η επιμόρφωση του προσωπικού, η πρόοδος στο χώρο της τεχνολογίας, ο συνδυασμός κειμένου, φωτογραφίας και video, η καλύτερη παρουσία στο social media αποτελούν τους απαραίτητους όρους για να φτάσουμε στο ΚΥΠΕ που επιδιώκουμε.

Λάρκος Λάρκου Πρόεδος ΔΣ ΚΥΠΕ

Λευκωσία, 15 Σεπτεμβρίου 2015