Ομπάμα καλεί Νετανιάχου…

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μ. Ομπάμα έκανε τη δημόσια δήλωση μια μέρα (19/5/) πριν να συναντηθεί επίσημα στον Λευκό Οίκο με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Β. Νετανιάχου -«επιστροφή του Ισραήλ στις συνοριακές γραμμές που ίσχυαν πριν από τον πόλεμο του 1967». Ο Β. Νετανιάχου απάντησε θέτοντας δημόσια τους όρους του Ισραήλ για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο στις 20 Μαίου- «δεν θέλουμε ειρήνη που να βασίζεται σε ψευδαισθήσεις» και προχώρησε σε ανοικτή απόρριψη της πρότασης Ομπάμα για επιστροφή του Ισραήλ στις συνοριακές γραμμές που ίσχυαν πριν από τον πόλεμο του 1967 με το επιχείρημα ότι «το Ισραήλ δεν θα μπορούσε να υπερασπιστεί αυτά τα σύνορα».

Ο αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε τους «εξαιρετικούς δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ» και έκρινε τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο είναι «μια μεγάλη ευκαιρία» για προώθηση της δημοκρατίας και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Θεωρώ ότι η δήλωση Ομπάμα είναι μια θετική κίνηση και αποτελεί ένα δημιουργικό νεύμα για προώθηση των αναγνωρίσεων του παλαιστινιακού κράτους από διάφορα κράτη. Έτσι στηρίζει την εκφρασθείσα θέση πολλών κρατών μελών της ΕΕ για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Σήμερα όπως είναι οι συσχετισμοί δύναμης στην περιοχή αυτό που ενδιαφέρει είναι να υπάρχει σοβαρή διεθνής κινητοποίηση που να δείχνει εξελίξεις με βάση την αρχή «ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και ασφάλεια στο κράτος του Ισραήλ». Είναι εφικτός αυτός ο στόχος εφόσον η κυβέρνηση Νετανιάχου αναγνωρίσει τη βασική αρχή και λάβει σοβαρά υπόψη της τη θέση Ομπάμα. Η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δίνει την κατεύθυνση αλλά η συνεχιζόμενη πολιτική του εποικισμού που εφαρμόζει η κυβέρνηση Νετανιάχου δυναμιτίζει τις προϋποθέσεις για διαρκή ειρήνη και εμποδίζει τη βασική αρχή. Ορισμένοι στις ΗΠΑ και ασφαλώς η κυβέρνηση του Ισραήλ σχολίασαν αρνητικά τις απόψεις Ομπάμα. Όμως δεν θα γυρίσει σελίδα η Μ. Ανατολή αν δεν προκύψει μια άλλη κυβέρνηση στο Ισραήλ που θα βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με την πολιτική Ομπάμα και θα εργαστεί για την πραγματική ειρήνευση.