ΟΠΕΚ-Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ομιλία με τίτλο:”Η ενωμένη Κύπρος είναι εφικτή”

Καλησπέρα σας,

Επιτρέψτε μου να αρχίσω με συγχαρητήρια για δύο.

Πρώτα στον Τζεμάλ Όζγιγιτ για την επανεκλογή του στην ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός TDP (Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας) και, δεύτερο, στον Α. Κυπριανού, ΓΓ του ΑΚΕΛ, για την αποδοχή της πρότασης για συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου στην Κ/πολη.

Φίλες και φίλοι,

Είμαστε εδώ επειδή πιστεύουμε ότι μια διαφορετική Κύπρος είναι εφικτή.

Με καθαρές θέσεις:

Με υποστήριξη στη βάση αναζήτησης λύσης, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Κορυφής και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως εκφράζονται στη σημερινή συγκυρία με τις προσπάθειες ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τ/κ ηγέτη Μ. Ακιντζί.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι συνομιλίες παράγουν πρόοδο. Ορισμένα κεφάλαια είχαν συμφωνηθεί μέσα από τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ, καινούρια κεφάλαια έχουν συμφωνηθεί στον παρόντα κύκλο συνομιλιών. Ορισμένες δύσκολες πτυχές παραμένουν ανοικτές. Όλοι γνωρίζουμε ότι απαιτούνται συμβιβασμοί, χρειάζονται αμοιβαία ωφέλιμες συνθέσεις.

Η ελπίδα διαθέτει υποδομές. Υποδομές είναι η γνώση που προκύπτει από τις περιπέτειες του λαού μας, η σοφία που προκύπτει από τη συσσώρευση πείρας, από μια διαδρομή με κατακτήσεις και σφάλματα, με πρόοδο και τραγωδίες.

Σήμερα η οικονομική κρίση πιέζει την ε/κ κοινότητα. Τρόικα, ανεργία, κράτος υπό εποπτεία, μη επενδύσεις, αβέβαιο μέλλον.

Σήμερα η τ/κ κοινότητα αντιμετωπίζει τα δικά της αδιέξοδα. Εξάρτηση από την τουρκική βοήθεια, μια δεύτερη τρόικα για την τ/κ οικονομία, αποκλεισμός από τη διεθνή ζωή.

Η συνέχιση της σημερινής κατάστασης πραγμάτων είναι η βέβαιη εγγύηση να συνεχίσουμε ένα δρόμο προς την παρακμή. Στον κόσμο με τα ανοικτά σύνορα, στον κόσμο της τεχνολογίας, της πληροφορίας, η Κύπρος στα δύο δεν είναι βιώσιμη, η Κύπρος στα δύο είναι καταδικασμένη να ζει στο περιθώριο.

Η επανενωμένη Κύπρος είναι η απάντηση.

Η ελευθερία, η άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι η λύση.

Η ανάπτυξη είναι το δικό μας στοίχημα, ανάπτυξη σε όλη την Κύπρο.

Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου προϋποθέτει σταθερότητα.

Η σταθερότητα προϋποθέτει επίλυση.

Η επίλυση προϋποθέτει πολίτες με γνώση, θάρρος και αυτοπεποίθηση.

Σήμερα μπορούμε να δούμε τα πράγματα διαφορετικά. Η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ αποτελεί το κλειδί για να βρούμε βιώσιμες λύσεις σε σκληρά σημεία της διαπραγμάτευσης όπως η ασφάλεια, η ανάπτυξη, οι υποδομές, οι επενδύσεις.

Η λύση θα λειτουργεί μέσα στο θεσμικό περιβάλλον της ΕΕ. Προσθέτω με την επίλυση, συμμετοχή της ενωμένης Κύπρου στις χώρες-μέλη της Συνθήκης Σιέγκεν, με την επίλυση ρόλος γέφυρας της Κύπρου στην πιο δύσκολη περιοχή του πλανήτη, πολιτικές για την έρευνα-διάσωση στην Α. Μεσόγειο.

Η Κύπρος-χορηγός σταθερότητας και συνεργασίας.

Η ενεργοποίηση της ευρωτουρκικής σχέσης όπως συμφωνήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2015 ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, ενισχύει τις προσπάθειες για επίλυση. Συνιστά τμήμα μιας ευρύτερης διασύνδεσης συμφερόντων με θετικό πρόσημο για την Κύπρο. Η πραγματική πρόοδος στην ευρωτουρκική σχέση ταυτίζεται με την προηγούμενη επίλυση του κυπριακού.

Ο ΟΠΕΚ συμμετέχει στην προσπάθεια για την αλλαγή, με δημόσιες παρεμβάσεις όπως απόψε. Ο ΟΠΕΚ είναι Όμιλος με πολιτική ταυτότητα. Ανήκει στην σοσιαλδημοκρατική πολιτική σκέψη. Με επίγνωση των ορίων μας, προτείνουμε να μην αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Το μέλλον ανήκει στους λαούς που οργανώνουν το μέλλον τους, που τολμούν τις αλλαγές, που καθοδηγούν τις εξελίξεις για να επιτύχουν εφικτούς στόχους.

Πολλοί συμπατριώτες μας προβληματίζονται, θέτουν ερωτήματα, απορίες. Το κύριο ερώτημα αφορά όλους τους κύπριους:

Δέσμιοι του παρελθόντος ή δημιουργοί του μέλλοντος;

Αυτό το ερώτημα χρειάζεται να τα απαντήσουμε μέσα στο 2016. Να του δώσουμε πνοή και αποτέλεσμα.

Να δικαιώσουμε τον τίτλο: «Η ενωμένη Κύπρος είναι εφικτή»!

Εισαγωγική ομιλία: Λάρκος Λάρκου, μέλος ΔΣ ΟΠΕΚ

Λευκωσία, 14 Ιανουαρίου 2016