Οπισθοδρομική συμμαχία…

Ο Χ. Σολάνα, ως Ύπατος Εκπρόσωπος για την Άμυνα και Ασφάλεια στην ΕΕ ήταν εξαιρετικά ευθύς:

«Επιτρέψτε μου να σας πω με σαφήνεια ότι ο τρόπος που η Ε.Ε. θα σχετιστεί με μια ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία δεν δεσμεύεται σε λύση δύο κρατών, θα είναι πολύ, πολύ διαφορετικός». Αυτή η θέση Σολάνα εκτός από πολύ σωστή είναι και μια έκφραση αγωνίας για το μέλλον των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Μ. Ανατολή μετά την δημοσίευση των πληροφοριών ότι είναι πλέον ορατό το σενάριο να γίνει υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος «Ισραήλ Μπεϊτένου», Α. Λίμπερμαν, μετά τη συμφωνία του με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Β. Νετανιάχου για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» (17/3) το κείμενο της συμφωνίας Νετανιάχου-Λίμπερμαν περιλαμβάνει τα πιο κάτω σημεία:

«α, ο Α. Λίμπερμαν θα είναι υπουργός Εξωτερικών,

β, θα σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας,

γ, στρατηγικός στόχος του Ισραήλ είναι να ρίξει την κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα,

δ, δεν θα γίνουν συνομιλίες με τρομοκρατικές οργανώσεις,

ε, το Ισραήλ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια με τη διεθνή κοινότητα για να εμποδίσει τον πυρηνικό εξοπλισμό του Ιράν, και

στ, στο κόμμα του Λίμπερμαν θα δοθούν ακόμα τα υπουργεία Εσωτερικής Ασφάλειας, Υποδομών, Τουρισμού και Μετανάστευσης.

Την ίδια στιγμή που έκλεινε η συμφωνία Νετανιάχου-Λίμπερμαν δημοσιευόταν η είδηση ότι η αστυνομία θα ανακρίνει τον Α. Λίμπερμαν ως ύποπτο διαφθοράς, ξεπλύματος χρημάτων, κατάχρησης εμπιστοσύνης και υπεξαίρεσης…

Είναι πλέον σαφές ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες για επανέναρξη συνομιλιών στη βάση της λύσης των δύο κρατών στη Μ. Ανατολή. Έτσι η διακήρυξη των ΗΠΑ (Χ. Κλίντον) και της ΕΕ (Χ. Σολάνα) για δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δέχεται πλήγμα από τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ. Η άρνηση της προέδρου του «Καντίμα» Τ. Λίβνι να λάβει μέρος σε αυτή την κυβέρνηση, (με τον κωδικό κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας») οδηγεί τον Νετανιάχου (για να κατακτήσει την αυτοδυναμία στην «Κνεσσέτ») σε συνεργασία με ακραία θρησκευτικά σχήματα όπως το Σας, η Ενωμένη Λίστα της Τορά, ή και την ακροδεξιά Εθνική Ένωση και την Εβραϊκή Εστία.

Η επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας επιτάχυνε τις ζυμώσεις στο διεθνές πεδίο για αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Σήμερα η συμμαχία Νετανιάχου-Λίμπερμαν διαφοροποιεί τα δεδομένα και επαναφέρει τα πράγματα σε μια απρόβλεπτη στασιμότητα. Ήδη από το κείμενο της συμφωνίας των δύο κομμάτων, υπάρχει μόνο η αναφορά σε ανατροπή της κυβέρνησης της Χαμάς…Επί της ουσίας που συνδέεται με την πραγματική ειρηνευτική προσπάθεια, κυριαρχεί η εύγλωττη σιωπή, αυτή που δημιουργεί και τα μεγάλα ερωτηματικά για το μέλλον των συνομιλιών Νετανιάχου-Αμπάς…