Ώρα μηδέν για το Κόσσοβο…

Το Σχέδιο Αχτισάρι για την παροχή «ανεξαρτησίας υπό διεθνή επιτήρηση» στο Κόσσοβο φαίνεται να ολοκληρώνει τον κύκλο του. Το Βέτο από τη Ρωσία στο ΣΑ του ΟΗΕ ήταν έντονο και αποφασιστικό. Η σερβική ηγεσία με κατηγορηματικότητα είπε «όχι» σε ένα σχέδιο που έδινε οιωνοι ανεξαρτησία στην έως χθες σερβική επαρχία.

Τι τρέχει τώρα μετά το αδιέξοδο με το Σχέδιο Αχτισάρι;

Οι διεθνείς μεσολαβητές (ΗΠΑ,ΕΕ,Ρωσία) αποφάσισαν να δώσουν 4 μήνες παράταση στις διαπραγματεύσεις, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση μέχρι τον Δεκέμβριο 2007.

Τι ζητούν όμως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι;

Οι Κοσσοβάροι αλβανοί θέλουν ως γνωστόν «εδώ και τώρα» πλήρη ανεξαρτησία. Διαφωνούν με την παράταση, τη θεωρούν χωρίς νόημα. Οι Σέρβοι κερδίζουν μεν χρόνο αλλά και ο Δεκέμβριος είναι κοντά. Τι θα γίνει τότε;

Η Ρωσία στηρίζει τους σέρβους αλλά και η πραγματικότητα λέει κάτι πολύ απλό:κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι για να υποστηρίξει κανείς το πιο λογικό, δηλαδή τη δημοκρατική λειτουργία ενός αυτόνομου Κοσσόβου. Το αίμα, το μίσος ανάμεσα στους σέρβους και τους αλβανούς άλλαξε τις διαθέσεις και ο τετραγωνισμός του κύκλου φαίνεται μάλλον αδύνατος.

Είναι γεγονός πως ορισμένοι έχουν αρχίσει να κάνουν λόγο για τη διχοτόμηση του Κοσσόβου: το μεγαλύτερο μέρος του να ενωθεί με την Αλβανία και η βόρεια επαρχία με τους σέρβους κατοίκους της να ενσωματωθεί στη Δημοκρατία της Σερβίας.

Αυτό το δίλημμα πιθανώς να είναι ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Δεκέμβρη: επαναφορά του Σχεδίου Αχτισάρι ή συζήτηση ενός σχεδίου διχοτόμησης του Κοσσόβου με την έγκριση του Βελιγραδίου και της Πρίστινας.

Κάθε άρνηση στο σχέδιο Αχτισάρι προσθέτει πόντους στη δεύτερη επιλογή και περιπλέκει ακόμα περισσότερο το κουβάρι του αδιεξόδου. Το μόνο βέβαιο είναι πως εύκολη και ανώδυνη λύση δεν υπάρχει. Οτιδήποτε προταθεί τον προσεχή Δεκέμβριο θα είναι πιο πολύπλοκο, εκτός και εάν οι διεθνείς μεσολαβητές αποφασίσουν νέα παράταση ή ακόμα και να καταθέσουν τους όρους εντολής με στόχο οι ίδιοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να υποχρεωθούν να πάρουν τις πιο επώδυνες αποφάσεις…