Πάφος και Αυγόρου ένα το θέμα…

Μερικά γεγονότα σφραγίζουν την επικαιρότητα. Έτσι ή αλλιώς. Στην Πάφο ο Δήμαρχος Σ. Βέργας από τα δικαστήρια και τις έρευνες πάει κατ’ ευθείαν στο δημοτικό μέγαρο και προεδρεύει σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ που συζητά θέμα για μιαν υπάλληλο του Δήμου που είναι υπό αστυνομική διερεύνηση για διάφορα ζητήματα μαζί με τον Δήμαρχο! Το ΔΣ απόδέχθηκε το γεγονός, ουδείς ζήτησε από τον Δήμαρχο να προτιμήσει να μην προεδρεύσει μέχρι να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, πόσο μάλλον που η υπάλληλος του Δήμου βρίσκεται στην ίδια θέση με τον ίδιο! Ο ίδιος δεν είχε την σχετική ευαισθησία, αλλά και κανένα κόμμα δεν του είπε «προτιμούμε να μην προεδρεύσεις, αν επιμένεις, δεν θα λάβουμε μέρος στη διαδικασία!». Έκανε την ενδεδειγμένη κίνηση μετά που έλαβε σχετική επιστολή από τον ΥΠΕΣ Σ. Χάσικο! Αυτό δεν αλλάζει την ουσία που σχετίζεται με τον Σ. Βέργα και τη στάση των δημοτικών ομάδων, καθώς ορισμένα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν στην κατάλληλη ώρα και από όσους είχαν ευθύνη να στείλουν ένα μήνυμα σοβαρότητας για το πώς λειτουργούν οι θεσμοί στη νήσο μας.

Στη Λευκωσία και το Αυγόρου η περιπέτεια του μήνα. Όλη η Κύπρος γνωρίζει τη δικαστική δίωξη Χριστοδούλου και στις 27 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί από το Δικαστήριο Λευκωσίας η δημοσιοποίηση της ποινής του. Σε αυτό το περιβάλλον ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, τέως Υπουργός Οικονομικών και Εσωτερικών, τέως ΓΔ Υπουργείων, Χ. Χριστοδούλου αποδέχεται πρόσκληση φορέων της κοινότητας Αυγόρου με συντονισμό από το τοπικό ΘΟΙ να είναι ομιλητής στην εκδήλωση τιμής για την 28η Οκτωβρίου 1940. Η παγκύπρια οργάνωση των δασκάλων, η ΠΟΕΔ, αντέδρασε αρνητικά στο σενάριο αυτό, έστειλε έτσι ένα πολύ θετικό μήνυμα αλλά τοπικοί φορείς είχαν αντίθετη άποψη.

Στις 27 Οκτωβρίου το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας καταδίκασε τον Χ. Χριστουδούλου σε πέντε μήνες φυλάκιση σχετικά με έξι κατηγορίες, που αφορούσαν αδικήματα φορολογικής φύσεως. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο ΚΥΠΕ «ο κ. Χριστοδούλου απέφυγε να δηλώσει, επί σειρά ετών, στον Φόρο Εισοδήματος, ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ που έλαβε η εταιρεία του από τη Focus Maritime Corp. Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορούμενοι τον Αύγουστο του 2013, μετά την έναρξη διερεύνησης ποινικής υπόθεσης εναντίον τους, υπέβαλαν νέες αναθεωρημένες Φορολογικές Δηλώσεις για τα έτη 2007, 2008 και 2009 στις οποίες συμπληρώθηκαν και δηλώθηκαν τα πραγματικά εισοδήματα. Οι κατηγορούμενοι εκ των υστέρων κατέβαλαν στο κράτος τους οφειλόμενους φόρους ως προέκυπταν από τις αναθεωρημένες Φορολογικές Δηλώσεις. Η Επαρχιακός Δικαστής Λευκωσίας Φανή Καπετάνιου, ανακοινώνοντας την απόφασή της, είπε μεταξύ άλλων ότι τα αδικήματα είναι ιδιαιτέρως σοβαρά, προσθέτοντας ότι ο κατηγορούμενος δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο, αλλά πρόσωπο με γνώσεις νομικών και οικονομικών και για πολίτη που εκτός από την υπηρεσία του σε διάφορες δημόσιες θέσεις, υπηρέτησε και ως Υπουργός Οικονομικών, Εσωτερικών καθώς και Διοικητής της ΚΤ. Εύλογα δε αναμένεται ότι πρόσωπο το οποίο τιμήθηκε με υπηρεσία σε τόσα σημαντικά πολιτειακά αξιώματα θα είναι ιδιαίτερα συνεπής στην τήρηση των νόμων και των υποχρεώσεών του δίνοντας και το παράδειγμα στους υπόλοιπους πολίτες».

Οι εξελίξεις σε διάφορα επίπεδα, δείχνουν ότι η κοινή γνώμη ζητά πολύ περισσότερα από την πολιτική τάξη, ζητά διαφάνεια, ελεγξιμότητα, χρηστή διοίκηση, δημόσιο ήθος. Ζητά αλλαγή και απαιτεί καινούριες πρακτικές. Η δικαστής το είπε αλλιώς: «εύλογα αναμένεται ότι πρόσωπο το οποίο τιμήθηκε με υπηρεσία σε τόσα σημαντικά πολιτειακά αξιώματα θα είναι ιδιαίτερα συνεπής στην τήρηση των νόμων και των υποχρεώσεών του δίνοντας και το παράδειγμα στους υπόλοιπους πολίτες».