Παιγνίδι στο ευρωπαϊκό γήπεδο

Η συνάντηση του προέδρου της Επιτροπής Γιούνκερ με τους δύο διαπραγματευτές για το κυπριακό στις Βρυξέλλες, άνοιξε τον νέο κύκλο των επαφών με επίκεντρο τη διαδικασία ειρήνευσης στο νησί. Ακολούθησε η συνάντηση Αναστασιάδη-Μέρκελ. Σύμφωνα με δηλώσεις του ΚΕ Ν. Χριστοδουλίδη «η Α. Μέρκελ, ζήτησε να ενημερωθεί για την κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε πώς έχει προχωρήσει η διαδικασία από τον Μάιο που έχει ξεκινήσει μέχρι σήμερα, τα θέματα που έχουν συζητηθεί και τα θέματα που θα πρέπει να συζητηθούν, καθώς και το ότι, πως μέσα από μια συνολική αξιολόγηση αφού συζητηθούν όλα τα κεφάλαια να δούμε με ποιον τρόπο μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία, έτσι ώστε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, το οποίο δεν θα αφήνει κενά ή τις όποιες εποικοδομητικές ή μη, ασάφειες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε συζήτηση και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η οποία επηρεάζεται άμεσα από την κατάσταση πραγμάτων και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ έγινε και εκτενής συζήτηση για το προσφυγικό».

Μια μέρα πριν, στις 17 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «τοποθετεί την ομάδα δράσης για την τ/κ κοινότητα κάτω από την άμεση διοίκηση του προέδρου Γιούνκερ και του αντιπροέδρου Ντομπρόβσκις. Η Κομισιόν αποφάσισε να μεταφέρει κατ`ουσίαν τη λεγόμενη «task force for the Turkish Cypriot Community», την ομάδα δηλαδή που έχει αναλάβει την εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της ΕΕ προς την τ/κ κοινότητα, κάτω από τη δομή της SRSS – Structural Reform Support Service, της δομής δηλαδή που θα συντονίσει όλες τις προσπάθειες της Κομισιόν για την υποστήριξη και υποβοήθηση της επανένωσης της Κύπρου. Η απόφαση είναι άμεσα εκτελεστή και υπογραμμίζει, σύμφωνα με την Επιτροπή, την ετοιμότητα των κοινοτικών υπηρεσιών, να συνεχίσουν να στηρίζουν ενεργά την επανένωση της νήσου σε όλα τα επίπεδα. Η Task Force για την τουρκοκυπριακή κοινότητα υφίσταται από το 2004 και από το 2014 είχε μεταφερθεί υπό τη διοίκηση της DGREGIO (Γενική Διεύθυνση περιφερειακής πολιτικής).

Στις 19 Φεβρουαρίου η «υπουργός» εξωτερικών των τ/κ Εμινέ Τσολάκ χαρακτήρισε την εξέλιξη «ως είναι μια χειρονομία και ένα μήνυμα. Είναι πραγματικά μια εκτίμηση για το γεγονός ότι το θέμα αυτό έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη στο υψηλότερο επίπεδο, ότι η σημασία και η εκτίμηση είναι συνδεδεμένες με το επίπεδο που έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις και πρέπει να εργαστούμε ακόμη πιο σκληρά. Φαίνεται ότι η Επιτροπή θα προσπαθήσει να κρατήσει την υπόσχεσή της για να προσφέρει ακόμη περισσότερη στήριξη στη διαδικασία και ανέφερε ότι αυτό το ενδιαφέρον είναι το λιγότερο μια επιβεβαίωση της εντύπωσης ότι η συνεχιζόμενη διαδικασία στην Κύπρο οδεύει πράγματι προς ένα αποτέλεσμα», (ΚΥΠΕ, 19/2).

Οι ειδήσεις στο σύνολό τους δείχνουν σοβαρή προετοιμασία για να εξεταστούν πτυχές του κυπριακού που χρήζουν αντιμετώπισης σε αυτή τη φάση των συνομιλιών στη Λευκωσία. Δύο κρίσιμοι παίκτες (Μέρκελ και Γιούνκερ), λαμβάνουν γνώση των εξελίξεων και διαμορφώνουν εξελίξεις που πιθανώς να αποδειχθούν ουσιαστικές για τη θετική κατάληξη των συνομιλιών. Η Α. Μέρκελ γνωρίζει όσο κανένας άλλος πολιτικός ηγέτης στην ΕΕ το πλαίσιο εξέλιξης της ευρωτουρκικής σχέσης, τη διασύνδεσή της με το κυπριακό και πώς η επίλυση του κυπριακού θα έθετε τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας σε μια καλύτερη βάση, και έτσι να αντιμετωπιστεί με καλύτερους όρους το κορυφαίο ευρωπαϊκό ζήτημα σε αυτή τη συγκυρία, το προσφυγικό.

Ταυτόχρονα, η εποπτεία της ομάδας δράσης για την τ/κ κοινότητα κάτω από την ευθύνη του προέδρου Γιούνκερ, δείχνει πολιτική διάθεση να λαμβάνονται αποφάσεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και έτσι η διαδικασία να τρέχει με καλύτερους ρυθμούς και λιγότερη γραφειοκρατία. Συνολικά, τα πιο πάνω είναι καλές ειδήσεις που προωθούν το στόχο της πληρέστερης συμμετοχής της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού με τα εργαλεία που η κοινοτική πρακτική επιτρέπει.