Παπαδήμος μπροστά

Η λύση Παπαδήμου αποτελεί μια πολύ καλή εξέλιξη για την πολιτική ζωή στην Ελλάδα. Η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον μετριοπαθή οικονομολόγο και τέως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θεωρώ ότι κάτω από τις περιστάσεις δείχνει μια διαφορετική διαχείριση της πολιτικής διαπάλης. Τα δύο κόμματα εξουσίας υποχρεώθηκαν κάτω από πολύ σαφείς κοινωνικές συνθήκες να αλλάξουν την πρακτική τους και να δώσουν άλλη λύση. Προηγήθηκαν πολλά και για πολλές μέρες. Αυτή η προηγηθείσα απαράδεκτη άσκηση μικροπολιτικής έφερε την Ελλάδα στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Η ακατανόητη πρόταση για δημοψήφισμα έδωσε το έναυσμα για να επιταχυνθούν εξελίξεις. Η Ελλάδα δεν άντεχε άλλο διασυρμό. Η κοινή γνώμη, πρωτοβουλίες μέσα στα κόμματα, πίεση από τα ΜΜΕ έδωσαν μια λύση που υπόσχεται ελπίδα. Σήμερα τα δύο μεγάλα κόμματα βρήκαν κοινή κυβερνητική στέγη και αυτό είναι μια πρόοδος. Τα πενταμελές του ηγετικού σχήματος (Παπαδήμος, Πάγκαλος, Βενιζέλος, Δήμας, Αβραμόπουλος) θεωρώ ότι δίνει μια κατεύθυνση που ικανοποιεί την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Σε κάθε περίπτωση οι δυσκολίες είναι γνωστές και ουδείς πρέπει να τις υποτιμά: τα οικονομικά προβλήματα είναι πασίγνωστα καθώς και οι βέβαιες τρικλοποδιές στην νέα κυβέρνηση από μηχανισμούς που ζουν στο παρασκήνιο. Αυτά θα δείξουν πόσο χρονικά θα κρατήσει η προσπάθεια Παπαδήμου και εάν ο Φεβρουάριος του 2012 θα είναι το τέλος της προσπάθειας ή θα έχουμε κάποια παράταση κάτω από έκτακτες συνθήκες…