Παρουσίαση βιβλίου Κ. Κωνσταντίνου ” Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων “. Χαιρετισμός Λάρκος Λάρκου, Πρόεδρος ΔΣ ΚΥΠΕ

Κυρίες και κύριοι,

Η έκδοση ενός βιβλίου είναι από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός. Η έκδοση του βιβλίου «ΚΥΠΕ» από τον Κ. Κωνσταντίνου είναι διπλά σημαντικό: πρώτο ως βιβλίο που έχει τη σφραγίδα της ειδικής γνώσης, και δεύτερο ως έκδοση με ευρύτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.

Πολλοί κύπριοι έχουν εμπειρίες από θέσεις Υπουργών, προέδρων ή μελών ΔΣ σε ημικρατικούς οργανισμούς. Ελάχιστοι είπαν: έχω αποκτήσει οροσμένες γνώσεις, έχω εμπειρίες και θέλω να τις μοιραστώ με τους πολίτες αυτού του τόπου. Ο Κ. Κωνσταντίνου προτίμησε τον απαιτητικό δρόμο. Τις γνώσεις του από την περίοδο της προεδρίας του στο ΔΣ του ΚΥΠΕ τις μεταφέρει σε ένα βιβλίο.

Ο συγγραφέας προέκτεινε την εργασία του σε νέους τομείς, σε θέματα με διεθνές ενδιαφέρον. Όπως η δημιουργία και ανάπτυξη των διεθνών και εθνικών πρακτορείων ειδήσεων, ο ρόλος τους στην παγκόσμια και εθνική ειδησεογραφεία, καθώς και η σημασία τους στην εποχή της έκρηξης της πληροφορίας, στη σημερινή «κοινωνίας της ενημέρωσης».

Πολλές και εξανλητικές είναι οι αναφορές στο δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου σχετικές με τα πρώτα δύσκολα βήματα της δημιουργίας του ΚΥΠΕ. Η αναζήτηση, ωστόσο, συνεχίστηκε και αυτό ήταν το πιο σημαντικό, ώσπου οι δυσκολίες έγιναν σχέδιο και το σχέδιο «ο νόμος του 1989». Η Βουλή ενέκρινε τον σχετικό νόμο για τη δημιουργία του ΚΥΠΕ ως ημικρατικού οργανισμού με δημοσιογραφική αυτονομία.

Στο κεφάλαιο 4 υπάρχει πλούσια αναφορά στη δραστηριότητα του ΚΥΠΕ στο διεθνή χώρο, θα έλεγα για έναν τομέα που το ΚΥΠΕ διαδραματίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό είναι ένα δείγμα γραφής ότι το μέγεθος υποχωρεί όταν έχεις δημιουργικές ιδέες που υπηρετούν ευρύτερους στόχους, είτε στην Eυρωπαϊκή Συμμαχία των Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ) είτε στη Μεσογειακή (ΑΜΑΝ) είτε τη εκείνη των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων (ABNA-SE). Θα προσέθετα ότι το κεφάλαιο αυτό συνδέεται με την συνεπή δραστηριότητα του Αν. Διευθυντή του ΚΥΠΕ Γ. Πενηνταέξ, και έτσι το ΚΥΠΕ διαθέτει επιρροή στα πράγματα.

Στο κεφάλαιο 6 σχετική με την διαμόρφωση της ημερήσιας θεματολογίας στην καθημερινή επικαιρότητα, βρήκα σημαντικές και πρωτοποριακές εισηγήσεις, πολύ χρήσιμες για να διαβαστούν από όλους του δημοσιογράφους.

Φίλες και φίλοι,

Το βιβλίο του Κ. Κωνσταντίνου δίνει την ευκαιρία να μιλήσουμε για το σημερινό ΚΥΠΕ, τις προκλήσεις που είναι μπροστά του. Θα παρουσιάσω σε συντομία 10 από αυτές:

Α. Το θεσμικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο, γραφειοκρατικό. Για να αλλάξει κάτι χρειάζεται έγκριση από δύο υπουργεία, για άλλα χρειάζεται και η Βουλή, για άλλα και ο Γενικός Εισαγγελέας, ή και το Υπουργικό Συμβούλιο. Συνήθως απαιτούνται τέσσερα ή πέντε επίπεδα. Χρειάζεται να μελετήσουμε τα ζητήματα αυτά. Χρειάζεται αλλαγή, ευελιξία στη λήψη αποφάσεων που συνδέοται με μια γενικότερη πολιτική για τον εκσυγχρονισμό των ημικρατικών οργανισμών. Έτσι θα καταστούν πιο αποτελεσματικοί, άρα πιο ικανοί να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις. Σε ένα αναθεωρημένο θεσμικό πλαίσιο η λύση μπορεί να είναι ένας Ημικρατικός, εποπτεία από ένα Υπουργείο και ασφαλώς έλεγχος των οικονομικών από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Β. Τεχνολογική αναβάθμιση, αξιοποίηση κάθε νέας ανακάλυψης για να φτάσει η είδηση άμεσα και πλήρως. Διαρκής πρόοδος στις νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών στην κινητή τηλεφωνία (mobile applications). Να αξιοποιήσουμε εμπειρίες από άλλα Πρακτορεία Ειδήσεων σε ό,τι αφορά πρωτοποριακές εφαρμογές τους.

Γ. Συμμετοχή στον ανοικτό ανταγωνισμό, το ΚΥΠΕ ένας δημοσιογραφικός οργανισμός με ότι αυτό σημαίνει: κυνήγι της είδησης, της αποκλειστικής είδησης, πηγές, συνεντεύξεις, δηλώσεις, έρευνα, ρεπορτάζ.

Δ. Αύξηση του αριθμού αποδεκτών ΔΕΚΑ (σήμερα 12 χιλ στην Κύπρο) και CNA NEWS (σήμερα 3.500 με αποδέκτες στο εξωτερικό) ώστε η εργασία του ΚΥΠΕ να φτάνει σε περισσότερους αναγνώστες στο inbox τους.

Ε. Ένταξη του Video στη δημοσιογραφική δραστηριότητα. Μια πιθανή συνεργασία με ΡΙΚ στον τομέα αυτό θα βοηθήσει να καλύψουμε περισσότερους τομείς.

Στ. Αναζήτηση λύσης στο ζήτημα του copy right και του σεβασμού στη δημοσιογραφική δεοντολογία (οδηγίες ΕΕ και κατευθύνσεις ΕΑΝΑ). Με πρωτοβουλία του ΚΥΠΕ αναπτύσσεται ένας διάλογος με την ΕΔΔ, την ΕΣΚ, την, ΑΡΤΚ, και τον ΣΕΚ με στόχο την τήρηση των αρχών της δεοντολογίας. Αυτή η προσπάθεια έχει αποδώσει μέχρι στιγμής καλά αποτελέσματα.

Ζ. Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Συνέργειες με άλλους οργανισμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρο, το ΡΙΚ, την CYTA ή ξένα πρακτορεία ειδήσεων ώστε να συνεργαστούμε πάνω σε αμοιβαίως επωφελείς δράσεις.

Η. Αραβική Υπηρεσία με στόχο ένα ΚΥΠΕ σε 4 γλώσσες.

Θ. Λειτουργία του ΚΥΠΕ 365 ημέρες το χρόνο.

Ι. Ενίσχυση της προσπάθειας για δημοσιογραφική δραστηριότητα με, α) περισσότερη ειδίκευση, β) αποκλειστικές ειδήσεις, δηλώσεις, γ) ειδήσεις σε πραγματικό χρόνο, δ) επιμόρφωση/διαλέξεις στο προσωπικό, ε) εποπτεία και αξιολόγηση της εργασίας

Το ΚΥΠΕ διαθέτει πολύ αξιόλογους δημοσιογράφους. Με τη συνεπή τους δράση το ΚΥΠΕ έχει κατακτήσει με το σπαθί του δεσπόζουσα θέση στην κυπριακή δημοσιογραφική δραστηριότητα. Η αξιοπιστία του ΚΥΠΕ βρίσκεται ψηλά. Κρατάμε τις έως τώρα προόδους του και θέλουμε να πάμε πιο μπροστά. Χρειάζεται μια συνεπή προσπάθεια για να αποκτήσει όσα σήμερα δεν έχει. Είναι στη θέληση του ΔΣ να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα!

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΛΑΡΚΟΣ ΛΑΡΚΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΚΥΠΕ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ «ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ».