Παρουσίαση βιβλίου Κύπρος: Απο την εισβολή στην ένταξη.

Ο συγγραφέας Χάρης Καραμπαρμπούνης πέτυχε να έχει έναν όγκο εργασίας για το κυπριακό κατά τρόπο απλό, εύχρηστο και πρακτικό. Το βιβλίο του ΚΥΠΡΟΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ 1974-2002, αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την συνολική μελέτη του κυπριακού. Όπως αναφέρεται στα εισαγωγικά σχόλια «το βιβλίο επιχειρεί να συγκεντρώσει και να αναλύσει τα βασικά κείμενα -προτάσεις, συμφωνίες, ψηφίσματα, σχετικά με το κυπριακό ζήτημα. Σκοπός του είναι να αναλυθούν τα κείμενα αυτά ώστε να ριφθεί φως σε αυτό το πολύπλοκο ζήτημα, και ειδικότερα στις θέσεις των δύο πλευρών καθώς και στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να επιτύχει βιώσιμη λύση». Το βιβλίο χωρίζεται σε οκτώ ενότητες:

Α Γενικά Κείμενα: Προτάσεις, Ανακοινωθέντα και Συμφωνίες.

Β ΟΗΕ: Συμβούλιο Ασφαλείας.

Γ ΟΗΕ: Γενική Συνέλευση και Επιτροπές.

Δ Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνεργασία, Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας

Ε ΕΕ: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΣΤ Συμβούλιο της Ευρώπης: Κοινοβουλευτική Συνέλευση και άλλα όργανα

Ζ Διασκέψεις Αρχηγών Κρατών ή Κυβερνήσεων Αδέσμευτων Χωρών

Η Διασκέψεις Αρχηγών Κυβερνήσεων Κοινοπολιτείας

Ακολουθούν:

Ευρετήριο, Χρονολογικός Πίνακας, Βιβλιογραφία, και Παράρτημα

Ο αναγνώστης μπορεί να μελετήσει όλο τον πλούτο που παρέχουν τα ντοκουμέντα γύρω από τις κάθε φορά εξελίξεις στο κυπριακό. Τα ψηφίσματα, οι δύο Συμφωνίες Κορυφής, τα σχέδια λύσης που κατά καιρούς πρότεινε ο ΟΗΕ, ο χάρτης Γκάλι, οι προτάσεις των δύο πλευρών, η εξέλιξη του κυπριακού στα Συμπεράσματα Συνόδων Κορυφής της ΕΕ, καθώς και τα βασικά ντοκουμέντα που οδήγησαν στην ένταξη. Το βιβλίο είναι απαραίτητο για κάθε έναν που θέλει να μάθει, να συγκρίνει, να κρίνει και να μελετήσει την πορεία του κυπριακού από την εισβολή μέχρι την ένταξη. Το βιβλίο σταματά στα κείμενα του 2002, άρα ο συγγραφέας επιφορτίζεται με το καθήκον να το εμπλουτίσει με τα νεώτερα κείμενα, σχέδια, προτάσεις και ψηφίσματα από το 2002 έως το 2010.

Ο συγγραφέας Χ. Καραμπαρμπούνης είναι πρέσβης, Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής των Ελλήνων. Άρχισε τη συλλογή των κειμένων όταν υπηρετούσε ως Προϊστάμενος στο Τμήμα Κύπρου του Ελληνικού ΥΠΕΞ (1986-89). «Την εργασία αυτή ενθάρρυνε και ο αείμνηστος Γιάννος Κρανιδιώτης, προς τον οποίο οφείλω πολλές χάριτες», σελ. 123. Το βιβλίο προλογίζει ο (τότε) πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Α. Κακλαμάνης, ενώ ο χαιρετσμός της έκδοσης ανήκει στον (τότε) ΥΠΕΞ και νυν πρωθυπουργό της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Π. Ν. ΣΑΚΚΟΥΛΑΣ, Αθήνα, 2003.