Πλάτες, έστω την ύστατη…

Πρώτα συνεδριάζουν οι Υπουργοί Οικονομικών των G20 στο Παρίσι. Μετά συνομιλούν Μέρκελ-Ομπάμα στο τηλέφωνο. Οι G20 καλούν την ΕΕ να βρει οριστικές λύσεις μπροστά στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23ης Οκτωβρίου. Η έκκληση είναι διπλής σημασίας: πρώτο, να μεγιστοποιηθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και, δεύτερο, να μην εξαπλωθεί η κρίση χρέους.

Ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε δήλωσε ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 23 Οκτωβρίου ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα ακολουθήσουν κοινή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Τα στοιχεία που διαρρέουν από το Βερολίνο -κυρίως- κάνουν λόγο για οριστική απόφαση Μέρκελ-Σαρκοζί για κούρεμα του ελληνικού χρέους στο επίπεδο του 50% με ταυτόχρονη απόφαση για τη θωράκιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με σκοπό να προσφέρει εγγυήσεις στα ομόλογα των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Στην Αθήνα τρεις κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου ( Άννα Διαμαντοπούλου, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιάννης Ραγκούσης) καταθέτουν τη δημόσια αγωνία τους στις 16 Οκτωβρίου 2011 Διαπιστώνουν ότι «το Έθνος και η Πατρίδα αυτή τη στιγμή έχουν ανάγκη από Πολιτική και Κοινωνική Συμφιλίωση, ταχύτατη υλοποίηση των δεσμεύσεων και των μεταρρυθμίσεων και προστασία της Δημοκρατίας. Ή θα τα κάνουμε όλα μαζί ή μας περιμένει συμφορά». Οι «τρεις» πιστεύουν ότι «η απειλή της οικονομικής χρεοκοπίας ήρθε ως αποτέλεσμα της χρεοκοπίας των όρων πολιτικής και κοινωνικής συμβίωσης, που επιβλήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες και μας έσυραν ως εδώ. Η αυτογνωσία και η αυτοκριτική είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή προϋπόθεση για την αντιστροφή της πορείας. Πρέπει, λοιπόν, να δράσουμε αμέσως. Σήμερα έχει καταστεί σαφές, πως ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί ή θα σωθούμε όλοι μαζί. Αυτοί που επιδίδονται σε άνομες συμπεριφορές, όποιο άλλοθι κι αν χρησιμοποιούν, στην πραγματικότητα διεκδικούν σωσίβια μόνο για τους εαυτούς τους και λένε σε όλους τους υπόλοιπους να πάνε να πνιγούν. Πως θα χαρακτηριζόταν όποιος τη στιγμή ενός πραγματικού ναυαγίου έκανε κάτι αντίστοιχο;».

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται λίγο πριν την ανακοίνωση ενός πιστωτικού γεγονότος. Έστω και τώρα χρειάζονται έκτακτες προσπάθειες. Χρειάζονται πολύ περισσότερες πλάτες από τις σημερινές. Η συναίνεση, οι συνεργασίες, οι κοινές δράσεις στο επίπεδο της κοινωνίας και σε εκείνο της κυβέρνησης είναι κορυφαίο αίτημα. Σήμερα μπορεί να είναι, έστω, κίνηση την υστάτη. Αύριο, όμως, μπορεί να είναι αργά για διορθωτικές κινήσεις.