Ποια διεκδικητική πολιτική;

Σε μια εποχή που η λέξη «διεκδικητική» πολιτική στο κυπριακό είναι της μόδας, είναι ενδιαφέρον να αναλυθεί η πολιτική της βαρύτητα, η ρεαλιστική της αξία. Στην πατρίδα μας συχνά η λέξη αυτή ντύνεται το μανδύα της παραπλανητικής πολιτικής, συχνά γίνεται αντικείμενο ρητορείας για εσωτερική χρήση.

Στη σύγχρονη εποχή διεκδικητική πολιτική, κατά την άποψή μου,  είναι ο αγώνας για να έχει η Κύπρος ισχύ, κύρος, παρουσία, φωνή στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Σημαίνει να αγωνίζεσαι για την εξέλιξη της ΕΕ και έτσι να κερδίζεις συμμαχίες και για την κυπριακή υπόθεση- και αντιστρόφως. Σημαίνει να διευρύνεις το δίκτυο των φίλων σου, με συνέπεια και σοβαρότητα. Με άλλα λόγια να διευρύνεις την πολιτική σου ισχύ, την επιρροή σου, να ενδυναμώνεις το κεκτημένο πάνω στο οποίο έχει οικοδομηθεί ο διεθνής χαρακτήρας του κυπριακού. Με συνέπεια να προβάλλεις τον βασικό χαρακτήρα του κυπριακού  (εισβολή, κατοχή) και την ανάγκη για επίλυσή του και να μην επιτρέπεις στην κατοχική δύναμη να αλλοιώνει τον βασικό του πυρήνα σε θέμα «απομόνωσης» των τ/κ ή και απ’ ευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα.

Συνοπτικά η «διεκδικητική»  πολιτική ισούται με το πόσο κόστος δημιουργείς στην κατοχική δύναμη, πόσο με τις επιλογές σου δημιουργείς συνθήκες συμμετοχής, κινητοποίησης του πολίτη σε μια εποχή που η διπλωματία των πολιτών ολοένα και ενδυναμώνεται, πόσο δημιουργείς τις προϋποθέσεις για την περισσότερο δίκαιη κοινωνία.

Εξίσου σημαντική πλευρά της διεκδικητικής  πολιτικής  στην νέα εποχή είναι ο αγώνας για το «νέο» εσωτερικό μέτωπο: ήρεμο κλίμα, πραγματικές αντιπαραθέσεις, ενότητα μέσα από την πολυφωνία, αξιοκρατία στον πιο ικανοποιητικό βαθμό, ισόρροπη (κατά το δυνατόν) κατανομή των βαρών, σοβαρή λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου.

Παρακολουθούμε συχνά ηχηρούς  κήρυκες του ρουρφετιού και  της διανομής λαφύρων να υπερασπίζονται την έννοια της «διεκδικητικής» πολιτικής ως μέσο για να συγκαλύψουν την πολιτική τους δημαγωγία.

Η διεκδικητική πολιτική δεν είναι μια άσκηση ρητορικής αλλά ένα πραγματικό σχέδιο για να δώσουμε ισχύ στην Κύπρο σε ένα κόσμο αντιφατικό, πολύπλοκα διαμορφωμένο αλλά που προσφέρει ευκαιρίες και δυνατότητες στον αγώνα για την ελεύθερη Κύπρο.