Πότε είναι ο Οκτώβρης;

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες τόσο τα ΗΕ όσο και τα δύο μέρη στην Κύπρο έχουν κατ’ αρχάς συμφωνήσει σε επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό τον προσεχή Οκτώβρη. Στο κυπριακό κάθε μήνας έχει σημασία και ο Οκτώβρης ήδη έφτασε! Τι σημαίνει επανέναρξη συνομιλιών με ορόσημο τον Οκτώβρη;

Πρώτο, από τώρα ειδικοί σύμβουλοι χρειάζεται να προετοιμάσουν το έδαφος έχοντας λάβει την σχετική πολιτική εντολή από τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον τ/κ ηγέτη Ν Έρογλου. Ο Οκτώβρης είναι τώρα: υπάρχει το ανοικτό θέμα του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για τη διαπραγμάτευση, αυτό είναι καλύτερα να επιλυθεί τώρα, πριν τον Οκτώβρη.

Δεύτερο, καμιά διαπραγμάτευση δεν λειτουργεί στο κενό. Ο ΟΗΕ έχει δημιουργήσει ένα διαπραγματευτικό κεφάλαιο, αυτό μπορεί να αποτελέσει το έδαφος για διαπραγματεύσεις ώστε κάθε πλευρά να γνωρίζει πού πατά και τι θέλει να διαπραγματευτεί.

Τρίτο,  οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό κινούνται σε ένα ευρύτερο περιβάλλον, επηρεάζουν και επηρεάζονται από παράλληλες πολιτικές διεργασίες όπως είναι οι ευρωτουρκικές σχέσεις και δια μέσου αυτού οι ευρωκυπριακές σχέσεις. Χρειάζεται να δοθεί δύναμη στις διακοινοτικές συνομιλίες με αμοιβαία αποδεκτές κινήσεις στο ευρωτουρκικό πλαίσιο έτσι που να παρέχουν υλικό για ουσιώδη πρόοδο στο τραπέζι των συνομιλιών στη Λευκωσία. Είναι η κατάλληλη περίοδος για να αξιοποιηθούν τα εναξιακά κεφάλαια της Τουρκίας για πρόοδο στο κυπριακό καθώς τον προσεχή Οκτωβρη θα έχουμε διακοινοτικές συνομιλίες στην Κύπρο και αξιολόγηση της ετήσιας Έκθεσης Προόδου της Τουρκίας που ετοιμάζει η Επιτροπή. Αυτή η σύμπτωση είναι καλή εφόσον την αξιοποιήσουμε με σαφή στόχευση.

Τέταρτο, ο χρόνος είναι πολύ σημαντική παράμετρος στις διαδικασίες επίλυσης. Έχει μεγάλη σπουδαιότητα για την ε/κ πλευρά να μην χαθούμε σε ατέρμονες διαδικασίες, σε ατέλειωτες εσωτερικές ζυμώσεις, σε ισορροπίες και σχήματα που δεν θα αποδώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το κυπριακό ήταν πάντοτε και θέμα άσκησης ηγετικής ικανότητας,  αποφασιστικότητας και βαθειάς κατανόησης των συσχετισμών που διέπουν μια ιστορική συγκυρία. Θέμα δυνατότητας για να έχουμε συγκλίσεις ανάμεσα στις δυνάμεις που πραγματικά ενδιαφέρονται για την επίλυση.

Πέμπτο, ποια κοινή γνώμη ετοιμάζεται να προσέξει το έργο στις προσεχείς διακοινοτικές συνομιλίες, πώς οι πολίτες συμμετέχουν στην καλύτερη κατανόηση των πραγμάτων και της προοπτικής μιας λύσης; Αν δεν μιλάμε κάθε μέρα για την συνεχιζόμενη κατοχή, αν δεν μιλάμε κάθε μέρα για τις συνέπειες της διχοτόμησης, αν δεν μιλάμε κάθε μέρα τι σημαίνει να μείνουμε όπως είμαστε με «τείχος ως τζι πάνω», αν δεν μιλάμε κάθε μέρα για τις αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης σε όλο το έδαφος της Κύπρου, πώς θα έρθει ο Οκτώβρης πιο κοντά;