Ποτέ την Κυριακή ή αναπομπή;

Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 7 Μαίου με 31 ψήφους υπέρ, 15 εναντίον και δύο αποχές ψήφισε σε νόμο την πρόταση νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, που ρυθμίζει το ωράριο των γενικών καταστημάτων, επεκτείνοντας το ωράριο λειτουργίας την Τετάρτη και το Σάββατο ώστε τις Κυριακές να μένουν κλειστά εκτός από τουριστικές περιοχές στις οποίες κατά τη θερινή περίοδο θα μένουν ανοικτά. Η Ολομέλεια με 32 υπέρ, τις ψήφους των παρόντων Βουλευτών του ΔΗΣΥ (17) εναντίον και δύο αποχές υπερψήφισε Νομοσχέδιο με το οποίο ρυθμίζεται το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο.Η Ολομέλεια κατά πλειοψηφία υπερψήφισε τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΑΚΕΛ τόσο επί της προτάσεως νόμου όσο και επί του νομοσχεδίου. Οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ περιέλαβαν στις περιοχές Αγία Νάπα, Πόλις Χρυσοχούς, Νέο Χωρίο Πάφου στις οποίες τα καταστήματα θα μένουν ανοικτά τις Κυριακές κατά τη θερινή περίοδο, και την εντός των τειχών Λευκωσία και την Πέγεια.

Με βάση έγκυρες πληροφορίες του ΚΥΠΕ, που έχει και το πιο πάνω ρεπορτάζ, το Υπουργείο Εργασίας, που ανέμενε την κατάληξη της ψηφοφορίας, θα εξετάσει με τη Νομική Υπηρεσία τους ψηφισθέντες νόμους για πιθανά αντισυνταγματικά άρθρα.

Ο νόμοι που ψηφίστηκαν για να τεθούν σε εφαρμογή πρέπει να υπογραφούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να δημοσιευτούν στην επίσημη εφημερίδα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την εξουσία ή να υπογράψει τους νόμους ή να τους αναπέμψει στη Βουλή ή να τους αναφέρει στο Ανώτατο Δικαστήριο, για αντισυνταγματικότητα άρθρων.

Η ΠΟΒΕΚ εξέφρασε την ικανοποίησή της και τις ευχαριστίες της προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, «για τη σταθερή και θετική τους ψήφο στα νομοθετικά ρυθμισμένα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων, την επαναφορά της αργίας της Κυριακής, την αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού στο λιανικό εμπόριο, όπως επίσης και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε τους εργαζόμενους και θα είμαστε δίπλα στα γνήσια συμφέροντα του καταναλωτή και του πολίτη».

Από την πλευρά της η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας με τον Πρόεδρο της Ντίνο Λευκαρίτη καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε αναπομπή του νόμου. Σε γραπτή ανακοίνωση της στις 8 Μαίου, η Εταιρεία αναφέρει ότι «το γεγονός ότι η Λάρνακα αλλά και άλλες τουριστικές πόλεις εξαιρούνται από τις καθορισθείσες περιοχές όπου τα καταστήματα μπορούν να παραμένουν ανοικτά κατά τις Κυριακές, δημιουργεί σοβαρότατες συνθήκες άνισου ανταγωνισμού μεταξύ των επαρχιών. Εφόσον το νομοσχέδιο εφαρμοστεί είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πολύ αρνητικές εντυπώσεις στους ξένους επισκέπτες και θα πλήξει καίρια την τουριστική βιομηχανία συγκεκριμένων επαρχιών και κατ’ επέκταση την τοπική τους οικονομία».

Θεωρώ ότι αυτή η εξελιξη συνιστά μια πλήρη οπισθοδρόμιση σε έναν θεσμό που δοκιμάστηκε και πέτυχε όπως αυτός με τα καταστήματα ανοικτά τις Κυριακές. Τα επιχειρήματα που οδήγησαν ση ψήφιση του νόμου αφορούν μιαν άλλη εποχή με άλλα χαρακτηριστικά στις εργασιακές σχέσεις. Η σημερινή εποχή έδωσε θετική ψήφο στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, έδωσε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία χιλιάδες θέσεις εργασίας, έδωσε ώθηση στην εμπορική δραστηριότητα σε μια ημέρα που επιτρέπει ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά. Πολλές χώρες έχουν δοκιμάσει με επιτυχία τη λύση των ανοικτών καταστημάτων τις Κυριακές και πρόσθεσαν πόντους στην εμπορική τους δραστηριότητα. Δεν κατανοώ τη λογική που οδήγησε στην ψήφιση του νόμου: η προστασία των μικρών καταστημάτων ή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν επιτυγχάνεται με τεχνικές που οδηγούν σε κλείσιμο των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά με συστηματική εργασία για προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα με συνεργασίες, με συγχωνεύσεις, και, έτσι με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Δεν ακυρώνεις την εμπορική δραστηριότητα τις Κυριακές, αλλά εφαρμόζεις προγράμματα για να βοηθήσεις τους μικρομεσαίους να διαμορφώσουν νέες πολιτικές στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Δεν εξισώνεις προς τα κάτω. Βελτιώνεις προς τα πάνω. Η ΕΕ διαθέτει μια πλούσια εμπειρία πάνω σε αυτό το ζήτημα, συνεπώς μπορεί να διαμορφωθεί μια πραγματικά σύγχρονη πολιτική που θα βοηθήσει τόσο την ανοικτή εμπορική δράση όσο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι. Είναι σημαντικό να συζητηθεί ξανά αυτό το ζήτημα. Αυτή η λύση της 7ης Μαίου δεν βοηθά.