Προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ.

Το ελλαδικό πολιτικό σκηνικό αλλάζει. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τις τάσεις και οι τάσεις επιμένουν. Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ της τάξης του 3 με 4% με ταυτόχρονη πτώση της ΝΔ. Ο Κ. Καραμανλής επεχείρησε να ελέγξει την κατάσταση με ανασχηματισμό της κυβέρνησής του στις αρχές του νέου έτους. Η απόδοσή του ανασχηματισμού ήταν προσωρινή και το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ επανήλθε σε σημαντικά επίπεδα, όπως επίσης και η παράσταση νίκης. Αυτό το σκηνικό κρατάει από το Σεπτέμβριο του 2008 έως σήμερα, συνεπώς δείχνει ότι το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ επιμένει, έχει βάθος, και δείχνει σαφές πολιτικό πλεονέκτημα ενόψει πιθανών πρόωρων βουλευτικών εκλογών και οπωσδήποτε ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2009. Όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, η οικονομία κυρίως καθορίζει την τελική στάση των ψηφοφόρων. Η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ οδήγησε τον πρωθυπουργό σε αλλαγή του οικονομικού επιτελείου με αντικατάσταση του έως τώρα Υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη από τον Γ. Παπαθανασίου και του Υπουργού Ανάπτυξης Χ. Φώλια από τον Κ. Χατζηδάκη.

Σήμερα οι περισσότεροι πολίτες αισθάνονται ότι η οικονομική πολιτική δεν βελτίωσε την καθημερινή τους ζωή και αυτή η κατάσταση έγινε πιο ισχυρή με την ολοένα και πιο εμφανή διεθνή οικονομική κρίση. Γι’ αυτό η πλειοψηφία δίνει την πρώτη θέση στο ΠΑΣΟΚ, μη εμπιστευόμενη στις υποσχέσεις της ΝΔ ότι το νέο οικονομικό επιτελείο μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα.

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής φαίνεται να συνεκτιμά όλα τα δεδομένα για να πάρει τελικές αποφάσεις για πιθανή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με την ελπίδα να αλλάξει το ρου των πραγμάτων. Είναι σαφές πως η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, οι αυστηρές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συνεπή δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς και η ισχνή πλειοψηφία των 151 στη Βουλή, αναγκάζουν την κυβέρνησή του να ζει υπό καθεστώς συνεχούς πίεσης με πολύ στενά περιθώρια χειρισμών. Συνεπώς αυτό που κυριαρχεί στην ανάλυση του πρωθυπουργού είναι να επιλέξει το χρόνο που θα του προσδώσει περισσότερα πλεονεκτήματα για πρόωρες εκλογές και αυτό δεν φαίνεται να είναι το «εδώ και τώρα». Είναι μια διαδικασία που τίθεται υπό προϋποθέσεις: τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, την επίλυση του ζητήματος της «Ολυμπιακής» και τη θέση των Βρυξελλών απέναντι στην οικονομική πολιτική Γ. Παπαθανασίου.

Το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά από το 2004 μπαίνει μπροστά στις δημοσκοπήσεις, βελτιώνει σε όλα τα επίπεδα τις επιδόσεις του, ενώ ο Γ. Παπανδρέου θεωρείται ως ο πολιτικός που εκφράζει ισχυρότερο κοινωνικό πρόσωπο, αυτό που είναι πιο κοντά στις ανησυχίες των πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ αισθάνεται πιο άνετα, ανεβάζει διαρκώς τη συσπείρωσή του και κάνει βάσιμα σχέδια για την εκλογική νίκη το 2009.