ΠΣΑΥΔY: Προαγωγές και στάσιμοι

Το θέμα: η κυβέρνηση έφερε νομοσχέδιο στη Βουλή για άρση του παγώματος των προαγωγών στον δημόσιο τομέα χωρίς μισθολογικές αυξήσεις. Στις 27 Μαίου η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών το συζήτησε.

Οι αντιδράσεις: η κυβέρνηση έκανε τη σωστή κίνηση έστω και με χρονική καθυστέρηση. Η ΠΑΣΥΣΥ μέσα από δηλώσεις του ΓΓ της Γ. Χατζηπέτρου λέει πως «αν περάσει αυτή η νομοθεσία με την πρώτη ευκαιρία θα την προσβάλουμε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου». Η θέση της ΠΑΣΥΔΥ είναι να γίνουν οι προαγωγές αλλά να τοποθετηθούν όσοι θα πάρουν τις προαγωγές στη μισθολογική κλίμακα που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη θέση.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Α. Κυπριαμού δήλωσε ότι αντίθετος με την ΠΑΣΥΔΥ με την φράση «λυπούμαι γιατί θεωρώ ότι σε τέτοιες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται ο τόπος, δυστυχώς δεν μπορούμε ως ΑΚΕΛ να συμφωνήσουμε με την προσέγγιση της ΠΑΣΥΔΥ».

Το ζήτημα είναι πως η ουσία του νομοσχεδίου λύνει σοβαρά προβλήματα διεύθυνσης στη δημόσια υπηρεσία και κάτω από τις σημερινές οικονομικές συνθήκες είναι η μόνη εφικτή λύση, μια ρύθμιση που θα μπορούσε να εφαρμοστεί τουλάχιστον ένα χρόνο πριν, αμέσως μετά την περσινή υπογραφή του μνημονίου. Γιατί αντιδρά η ΠΑΣΥΔΥ; Δεν ζει στην Κύπρο; Δεν βλέπει; Δεν ακούει;

Η στάση της ΠΑΣΥΔΥ δεν είναι απλώς λανθασμένη. Δυστυχώς είναι ένα δείγμα γραφής ότι μερικές συντεχνίες ζουν σε άλλο αστερισμό μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν μια μικρή ομάδα μελών τους σε βάρος της πραγματικής οικονομίας και του αγώνα για να βγούμε από το τούνελ. Είναι σημαντικό το ότι θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό, έστω και εάν η ΠΑΣΥΔΥ λέει τα δικά της. Είναι καιρός να βάλουμε ψηλότερα τον πήχυ. Πόσο κάτω να πάμε μέχρι να δούμε μέλη και στελέχη της ΠΑΣΥΔΥ να διαφωνούν με αυτές τις πρακτικές της ηγετικής ομάδας της ΠΑΣΥΔΥ;