Ρίσκο με οξυγόνο στην Κολομβία!

Τί κάνει για πέντε ημέρες ο Πάπας Φραγκίσκος στην Κολομβία;

Πρώτο, πήγε στη χώρα αυτή στις 7 Σεπτεμβρίου με καλά προετοιμασμένες κινήσεις για να δώσει υποστήριξη στην ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τέως (πλέον) ανταρτική κίνηση FARC. Καθόλου παράξενο αυτό: στις μυστικές διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν των επίσημων διαπραγματεύσεων ειρήνευσης στην Αβάνα, ρόλο διαδραμάτισε ο ίδιος ο Πάπας. Σήμερα είναι στην Κολομβία για να δώσει δημόσια, ανοικτή, πλήρη υποστήριξη στη διαδικασία συμφιλίωσης.

Δεύτερο, συνέδεσε το λόγο του με το παρόν και το μέλλον μιας χώρας που βγήκε από μια ένοπλη τραγωδία πενήντα ετών. Σύμφωνα με το ηλεκτρονικό «Βήμα» ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μιλώντας από το μπαλκόνι του κτιρίου της αρχιεπισκοπής στους περίπου 22.000 νέους που είχαν κατακλύσει την πλατεία Μπολίβαρ, στην καρδιά της Μπογκοτά,

«κάλεσε τους νέους να ονειρεύονται και να συγχωρούν, θεωρώντας ότι είναι ικανοί να κοιτάζουν προς το μέλλον χωρίς να φέρουν το άχθος του μίσους. Πάρτε το ρίσκο να κάνετε μεγάλα όνειρα! Τα όνειρα και τα σχέδιά σας προσφέρουν οξυγόνο στην Κολομβία και τη γεμίζουν με υγιείς ουτοπίες. Τα νιάτα σας, σας καθιστούν επίσης ικανούς για κάτι πολύ δύσκολο στη ζωή: να συγχωρείτε (…) Είναι αξιοσημείωτο ότι βλέπουμε πως (…) μας κοιτάζετε αποσβολωμένοι, εμάς τους ενήλικες, να επαναλαμβάνουμε τις ίδιες διχαστικές ιστορίες, μόνο και μόνο για να παραμείνουμε αιχμάλωτοι της μνησικακίας μας».

Τρίτο, η επιλογή του χρόνου της επίσκεψης έπαιξε ρόλο στην ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Μια εβδομάδα πριν την άφιξη του Πάπα στη Μπογκοτά, η μαρξιστικού προσανατολισμού ένοπλη οργάνωση FARC («Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας), ανακοίνωσε τη μετεξέλιξή της σε πολιτικό κόμμα σύμφωνα με τις συνταγματικές πρόνοιες της χώρας και σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας ειρήνευσης.

Τέταρτο, ο Πάπας Φραγκίσκος δίνει ανοικτή στήριξη στους πρωταγωνιστές της ειρήνευσης. Συναντά πρωταγωνιστές της πολεμικής σύγκρουσης. Ακούει τη συγγνώμη του αρχηγού της οργάνωσης FARC γνωστού με το ψευδώνυμο «Τιμοσιένκο». Μιλά με θύματα του πολέμου που αφηγούνται τις προσωπικές τους τραγωδίες. Συμβάλλει στο να κλείσει ο κύκλος της βίας σε έναν πόλεμο που κράτησε 53 χρόνια, με 260.000 νεκρούς, 60.000 αγνοούμενους και 7 εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Πέμπτο, είναι με έργα δίπλα στον προέδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος, τον πολιτικό που έκανε τα πάντα για να αλλάξει η ροή της ιστορίας στη χώρα του. Ο Πρόεδρος Σάντος υπέγραψε τη συμφωνία ειρήνευσης το 2016. Έχασε στη συνέχεια τη μάχη σε δημοψήφισμα. Με αξιοσημείωτο πείσμα πέρασε τη συμφωνία από το Κοινοβούλιο της χώρας κάνοντας μερικές αλλαγές στην αρχική συμφωνία. Ο Σάντος εργάστηκε με συνέπεια και θάρρος για να έρθει η αλλαγή σελίδας στην Κολομβία. Έδειξε ηγετικότητα, στάθηκε όρθιος απέναντι στις δυσκολίες. Εννοούσε ότι έλεγε, γι’ αυτό δεν άλλαξε διάθεση όταν έχασε στο δημοψήφισμα. Άλλαξε μέθοδο, όχι πολιτική. Αγνόησε τις δημοσκοπήσεις, δεν άκουσε τους ψευδοεπικοινωνιολόγους, δεν αναζήτησε κανένα πρόσχημα γιατί ήταν προσηλωμένος στον κεντρικο στόχο. Με συνέπεια και αποφασιστικότητα συσπείρωσε την πλειοψηφία γύρω από τη μεγάλη υπόθεση της ειρήνευσης.

Νίκησε γιατί πίστευε στην υπόθεση της νέας Κολομβίας.

Σήμερα το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης ανήκει στην Κολομβία και στον ηγέτη της Χουάν Μανουέλ Σάντος. Μαζί προσπαθούν για την ειρήνευση προωθώντας σχέδια και νόμους που αντανακλούν στην κουλτούρα της νέας εποχής.

Άλλοι διαθέτουν σταθερότητα, άλλοι το βάζουν στα πόδια με την πρώτη δυσκολία.

Άλλοι γράφουν ιστορία, άλλοι διαγράφονται από την ιστορία.

Σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος με το κύρος του μεγαλώνει το νόημα του Βραβείου Ειρήνης με τις φράσεις:

«Μας κοιτάζετε αποσβολωμένοι, εμάς τους ενήλικες, να επαναλαμβάνουμε τις ίδιες διχαστικές ιστορίες, μόνο και μόνο για να παραμείνουμε αιχμάλωτοι της μνησικακίας μας. Πάρτε το ρίσκο να κάνετε μεγάλα όνειρα! Τα όνειρα και τα σχέδιά σας προσφέρουν οξυγόνο στην Κολομβία και τη γεμίζουν με υγιείς ουτοπίες!».

Λάρκος Λάρκου