«Σήμα» Γιαβάς για κάλπες
Ο δήμαρχος της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς «ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, επικαλούμενος τις εσωκομματικές συγκρούσεις και την πολιτική ένταση που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης» δηλώνοντας «ότι θα συνεχίσει την πολιτική του πορεία ως ανεξάρτητος». Πρόσθεσε πως «εξαιτίας ορισμένων δηλώσεων που έγιναν σήμερα, αποχωρώ από την ιδιότητά μου ως μέλος του ΡΛΚ και συνεχίζω την πολιτική μου πορεία ως ανεξάρτητος» Ωστόσο, «ξεκαθάρισε ότι παραμένει στη θέση του και ότι θα συνεχίσει να υπηρετεί όλους τους κατοίκους της τουρκικής πρωτεύουσας ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Παράλληλα, ανέφερε ότι «δεν προτίθεται να μεταφέρει την εκλογική εντολή που έλαβε σε άλλο κόμμα», δηλώνοντας ότι «η πίστη στη βούληση του ψηφοφόρου είναι η τιμή της πολιτικής». (πηγή: ΚΥΠΕ, 22/9)
Τι σημαίνουν οι πιο πάνω κινήσεις του Μ. Γιαβάς; 1. Επίσπευση της διαδικασίας για πρόωρες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. 2. Πολυδιάσπαση του χώρου της αντιπολίτευσης (Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα-Κιλινστάρογλου, Νέο Κόμμα, Οζέλ), 3ον. Ο Μ. Γιαβάς δεν θα ειναι υποψήφιος της αντιπολίτευσης. Και, 4ον. Διευκόλυνση των χειρισμών Ερτογάν για νέα και τελευταία θητεία.
Εδώ και καιρό, ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί λέει πράγματα που θα γίνουν στην Τουρκία σε επόμενο στάδιο. Μετά τις, κατά βάση, έγκυρες δηλώσεις του για την συμφωνία ειρήνευσης με το ΕΚΚ, τώρα πάει στις προεδρικές. Δήλωσε ότι το κόμμα του, το MHP, «θα στηρίξει τον Πρόεδρο Ερντογάν στις επόμενες προεδρικές εκλογές», επιβεβαιώνοντας τη συνέχιση της «Λαϊκής Συμμαχίας» υπό την ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). «Υποψήφιός μας είναι ο Ταγίπ Ερτογάν», (δηλώσεις στις 16/9). Υπενθύμισε ότι το MHP είχε στηρίξει την υποψηφιότητα του Ερντογάν τόσο στις προεδρικές εκλογές του 2018 όσο και σε εκείνες του 2023. «Ο πρόεδρός μας έχει ολοκληρώσει τις δύο από τις τρεις ημισελήνους, κερδίζοντας τις εκλογές του 2018 και του 2023», (σύμβολο του κόμματός του, τις τρεις ημισέληνοι». Απομένει η τρίτη, και, με τη βοήθεια του θεού, θα ολοκληρώσει και αυτήν» (πηγή, «Χουριέτ», 16/9)
Η βάση για την επόμενη προεδρική αναμέτρηση βρίσκεται στις συνταγματικές πρόνοιες και εκεί υπάρχουν εκκρεμή θέματα: «Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα, ο Ερντογάν δεν έχει το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα για τρίτη θητεία. Ωστόσο, εάν το κοινοβούλιο προκηρύξει πρόωρες εκλογές με τη στήριξη τουλάχιστον 360 βουλευτών, θα του επιτραπεί νομικά να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα». (πηγή, ίδια). Η «Λαϊκή Συμμαχία» (AKP συν MHP) δεν διαθέτει τις 360 έδρες. Το AKP διαθέτει 280 βουλευτές, η συμμαχία «ελέγχει σήμερα 333 βουλευτές σε σύνολο 600 εδρών» (πηγή: επισκόπηση AI). Το φιλοκουρδικό «Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών», διαθέτει 56 έδρες.
Ο Ν. Μπαχτσελί ομιλεί «Αν και οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 14 Μαΐου 2028, θα μπορούσαν να επισπευσθούν. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η διαδικασία αφορά την «ανανέωση των εκλογών που θα μπορούσε να εξεταστεί πριν από τις 14 Μαΐου 2028». Η «Χουριέτ» επεκτείνει την συζήτηση ως εξής: «Στην τουρκική πρωτεύουσα πυροδοτήθηκε συζήτηση, αφού ο Ερτογάν υπογράμμισε την ανάγκη να προετοιμαστεί το AKP για τις «επικείμενες εκλογές». Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ, διευκρίνισε ότι «ο πρόεδρος δεν άφησε να εννοηθεί ότι θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Προς το παρόν, δεν υπάρχει εκλογική διαδικασία στην ατζέντα της Τουρκίας». (16/9). Ο σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας Μ. Ουτσούμ «διέψευσε» τις υποτονικές δηλώσεις Τσελίκ: «Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 16 Απριλίου 2028. Ο Ταγίπ Ερτογάν θα είναι υποψήφιος για τελευταία φορά».
Ο Τ. Ερτογάν θα είναι ξανά υποψήφιος. Όμως, δεν ανακοινώνεις κάτι που θα γίνει μετά από 2 χρόνια! Πιθανώς οι εκλογές να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2017, ο προσφιλής για τον Τ. Ερτογάν εκλογικός μήνας. Στους 333 βουλευτές της Λαϊκής Συμμαχίας χρειάζεται μια πρόσθεση για να πάει στο 360. Είναι πολύ πιθανόν να είναι οι 56 βουλευτές που διαθέτει σήμερα το φιλοκουρδικό «Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών». Πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναντήσεις ανάμεσα στο AKP με το Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών», με επίκεντρο τη διαδικασία επίλυσης του κουρδικού. Ένας πιθανός ο συνδυασμός είναι ο εξής: «ολοκλήρωση της ειρηνευτικής διαδικασίας, στήριξη της διαδικασίας για ανανέωση των εκλογών», με φόντο τον «αριθμό 360». Αλλιώς οι αναφορές για «επικείμενες» εκλογές δεν θα είχαν κάποια βάση. Ο Τ. Ερτογάν (18/9) ζήτησε απο στελέχη του AKP «να παραμείνουν σε εγρήγορση απέναντι σε προκλήσεις, καθώς η Τουρκία εισέρχεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο». Καθαρό προεκλογικό δίλημμα, έτσι, άνοιξε και τυπικά ο χορός τους!
Λάρκος Λάρκου
