Σήμερα με Ομπάμα – Κάστρο!

Σήμερα, 20 Μαρτίου 2016, ο Μ. Ομπάμα βρίσκεται στην Αβάνα! Έτσι αλλάζει ο κόσμος, έτσι προοδεύουν οι κοινωνίες. Σημαντικοί ηγέτες λαμβάνουν αποφάσεις, αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τους οπαδούς της ακινησίας, πείθουν την πλειοψηφία, και έτσι η ιστορία κινείται!

Το δίλημμα Ομπάμα ήταν πλήρες: διατήρηση της παλαιάς πολιτικής, πίεση στην Αβάνα, εμπάρκο, καμμιά επικοινωνία. Ή αλλαγή πολιτικής: επικοινωνία, επαφή ανάμεσα στους πολίτες, εμπορικές σχέσεις, βάρος στο μέλλον, επένδυση στο χρόνο και στις αλλαγές που συντελούνται στην παγκόσμια σκηνή. Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος εξηγεί στο CNN en Espanol την προσέγγισή του στο κουβανικό ότι «(αυτό) δεν είναι ζήτημα παραχωρήσεων, για εμάς είναι ζήτημα που αφορά την άμεση επαφή με τον κουβανικό λαό» (Ρόυτερς, 14/3/16).

Άλλοτε οι ΗΠΑ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην πολιτική και οικονομική εξαθλίωση της Λ. Αμερικής. Πραξικοπήματα, Δημοκρατίες της Μπανάνας, παρεμβάσεις κάθε είδους. Σήμερα αλλάζουν πολιτική, συμβάλλουν στην πρόοδο με κορυφαίο παράδειγμα το σημερινό ταξίδι Ομπάμα στην Κούβα.

Στις 14 Αυγούστου 2015 μετά από σχετική τελετή στην Αβάνα, η αμερικανική σημεία υψώθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κούβα στην παρουσία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τ. Κέρι. Πέρασαν 54 χρόνια. Το 1961 οι σχέσεις των δύο χωρών έφτασαν στα πρόθυρα της ανοικτής πολεμικής ρήξης. Ο Ψυχρός Πόλεμος οδήγησε σε ακατανόητες, με τα σημερινά κριτήρια, αποφάσεις. Ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τ. Κέρι σε σύντομη ομιλία του στην Αβάνα είπε ότι «παραμένουμε πεπεισμένοι πως ο λαός της Κούβας θα ωφεληθεί περισσότερο από μια αυθεντική δημοκρατία, όπου οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να επιλέγουν τους ηγέτες τους, να εκφράζουν τις ιδέες τους και να ασκούν τη θρησκευτική τους πίστη».

Θεωρώ ότι αυτή η μεγάλη αλλαγή έχει τη σφραγίδα της εξωτερικής πολιτικής Ομπάμα. Αγνόησε τους θερμοκέφαλους στο Ρεπουπλικανικό Κόμμα, αντιμετώπησε με θάρρος εκείνους στις ΗΠΑ που τρέφονται από τις παλαιές έριδες, μίλησε στους ρεβανσιστές κουβανούς εξόριστους την γλώσσα της αλήθειας. Μίλησε, σχεδίασε, πέτυχε. Υπερασπίζεται μια καλύτερη κατάσταση πραγμάτων σε ένα θέμα με παγκόσμια, πραγματική και συμβολική αξία με ιδιαίτερο κοινό στη Λατινική Αμερική. Αν και πρωταγωνίστησε ο Μ. Ομπάμα, δεν ενήργησε μόνος. Μαζί του είναι ο κουβανός πρόεδρος Ρ. Κάστρο, ο οποίος είδε την προσέγγιση με τον Ομπάμα ως μια ευκαιρία για τη χώρα του να κάνει βήματα στον σύγχρονο κόσμο. Γνώριζε ότι σε αυτές τις γεωπολιτικές συνθήκες μόνο ο Ομπάμα μπορούσε να απλώσει με ειλικρίνεια το χέρι του στον κουβανικό λαό. Και μάλλον δεν πέφτει έξω, αν κρίνει κανείς από το ποιοι είναι υποψήφιοι για την Λευκό Οίκο στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016.

Ο Μ. Ομπάμα για να φτάσει σήμερα να επισκέπτεται την Κούβα εργάστηκε μαζί με τον Πάπα Φραγκίσκο και την κυβέρνηση του Καναδά. Αυτό δείχνει ότι μια νέα, πιο ανοικτή αντίληψη στις διεθνείς σχέσεις η οποία μπορεί να αποδώσει περισσότερα και πιο χειροπιαστά αποτελέσματα. Συνεργασία, κατανομή ρόλων, συλλογική διαχείριση ενός επιτυχούς διπλωματικού συμφώνου. Ο Μ. Ομπάμα, και μόνο για αυτή την μεγάλη επιτυχία, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένας σημαντικός αμερικανός πρόεδρος. Θα προσέθετε περισσότερους πόντους στην οκταετή θητεία του, αν άλλαζε το ρου των πραγμάτων στο μεσανατολικό -έντεκα ταξίδια Κέρι σε ένα χρόνο (2013-2014), μηδέν συνομιλίες ανάμεσα σε Νετανιάχου-Αμπάς από τον Απρίλιο του 2014 μέχρι σήμερα. Η αποτυχία συνιστά μια πιθανή υπενθύμηση του ιστορικού πλαισίου στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ πάνω στο οποίο και ο Ομπάμα προσέκρουσε.

Ο Ρ. Κάστρο και ηγετική ομάδα του ΚΚ Κούβας επιμένουν στην αναχρονιστική πολιτική οργάνωση της κουβανέζικης κοινωνίας, ντυμένης στον μονοκομματισμό και τον απόλυτο συγκεντρωτισμό. Οι Κάστρο δίνουν μάχες οπισθοφυλακών σε μια κοινωνία που διαθέτει όλα τα εφόδια για να τρέξει με διαφορετικούς ρυθμούς μέσα στον πολυκομματισμό και την ανοικτή πολιτική και οικονομική οργάνωση.

Η σημερινή ημέρα με την επίσκεψη Ομπάμα στην Αβάνα, είναι αφιερωμένη σε ηγέτες που θέλουν και μπορούν να αλλάξουν το πεπρωμένο των λαών τους. Οι πολιτευτές, οι τακτικιστές, οι δημαγωγοί δεν χωρούν σε μια τέτοια ιστορική αλλαγή. Όσοι ανήκουν στην κατηγορία των μεγάλων ηγετών, όσοι πραγματικά θέλουν να οργανώσουν τις κοινωνίες τους πάνω σε μια διαφορετική πορεία, βρίσκουν τους κατάλληλους δρόμους για την ανατροπή. Η 20η Μαρτίου είναι ο ορισμός της.