Σκάνδαλα και τιμωρία

Σε όλα τα γκάλοπ, σε όλες τις αναλύσεις, σε κάθε ζωντανή συζήτηση το αίτημα για έρευνα και τιμωρία όσων ευθύνονται για την κατρακύλα της κυπριακής οικονομίας είναι καθολικό. Αυτό είναι απολύτως λογικό. Η κοινή γνώμη πιστεύει ότι μια από τις βασικές αιτίες που έφεραν τα πράγματα σε αυτό το κατάντημα είναι η συγκάλυψη και η ατιμωρησία, για μια σειρά από ζητήματα, τώρα, όμως απαιτεί περισσότερα τόσο από την πολιτική όσο και τη νομική εξουσία. Απαιτεί σοβαρή και ενδελεχή έρευνα, συνέπεια στις αποφάσεις έτσι που να οδηγηθούν οι έρευνες σε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το παράδειγμα της σκανδαλώδους υπόθεσης με το Ταμείο Συντάξεων των Υπαλλήλων της CYTA στη Δρομολαξιά αποτελεί μια μόνο πλευρά του παγόβουνου. Ωστόσο, η κοινή γνώμη απαιτεί πολύ περισσότερα καθώς μια σειρά από προβλήματα που συνδέονται με με την τραπεζικό τομέα και επιφανείς τραπεζίτες ή πρόσωπα που συνδέθηκαν ή ηγήθηκαν τραπεζών ή της Κεντρικής Τράπεζας, ή οι περίφημες διαγραφές δανείων, είναι και αυτά μείζονος σημασίας σκάνδαλα προς διερεύνηση κάθε ποινικής ευθύνης ταυτόχρονα και παράλληλα με εκείνο στη Δρομολαξιά.

Σήμερα κάθε πολίτης ζητά να μάθει την άλλη διάσταση των πραγμάτων, κάτι που η Ερευνητική Επιτροπή υπό τον Γ. Πική δεν κατάφερε να κάνει. Τα πορίσματά της δεν έχουν βοηθήσει την κονή γνώμη να μάθει κάτι παραπάνω, τα πολιτικά σχόλια της Επιτροπής είναι πολύ γνωστά εδώ και καιρό, συνεπώς δεν μπόρεσε να δώσει την ουσιαστική απάντηση που η κοινή γνώμη απαιτούσε. Εν πάση περιπτώσει κάθε σχόλιο έχει την αξία του, κατά κάποιο τρόπο ενίσχυσε την ήδη γνωστή υπόθεση που συνδέεται, κυρίως, με την ευθυνοφοβία και την αδυναμία στοιχειώδους πρόβλεψης και ανάληψης πολιτικής ευθύνης από τον τέως πρόεδρο, την μη συνεργασία προέδρου και διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και την πλήρη αποτυχία της τελευταίας υπό τον Α. Ορφανίδη να ασκήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τον εποπτικό της ρόλο.

Η Επιτροπή Πική μπορεί να παραδώσει όλο το υλικό, αρχειακό και μη, που έχει συλλέξει ή συγγράψει, στην Γενική Εισαγγελία με την πιθανότητα κάποια στοιχεία της να βοηθήσουν την ανακριτική εργασία που επιτελείται στο ανώτατο επίπεδο της Εισαγγελίας. Αυτό που είναι κρίσιμο θέμα, ώστε να αποτελέσει βοηθητικό υλικό για τη συνέχεια.