Σκληρό ροκ για δύο…

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι θα έχουν συνέχεια τα μέτρα της Τουρκίας εναντίον του Ισραήλ αφού δεν έχει ζητήσει συγνώμη για το θάνατο τούρκων ακτιβιστών στην πορεία του «Μααβί Μαρμαρά» προς τη Γάζα. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι «η Τουρκία θα εφαρμόσει με αποφασιστικότητα τα μέτρα που ανακοίνωσε. Θα υπάρξει συνέχεια. Ανάλογα με τις εξελίξεις μπορεί να προβούμε και σε άλλα, διαφορετικά βήματα. Το Ισραήλ έχει χάσει τη συμμαχία της Τουρκίας στην περιοχή. Ενώπιον των αποφάσεων που έχει λάβει μέχρι σήμερα ο ΟΗΕ, το Ισραήλ έπαιξε πάντα ρόλο κακομαθημένου παιδιού και νόμισε ότι μπορεί να συνεχίσει να παίζει το ρόλο αυτό».

Το Ισραήλ απάντησε στην Τουρκία με άνοιγμα προς την Ελλάδα-τελευταία η επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτη στο Ισραήλ- και με την υπογραφή με την Κύπρο συμφωνίας για τον ΑΟΖ που «ενώνει» τις δύο χώρες. Οι ΗΠΑ δείχνουν την ανησυχία τους για την τροπή που έχει πάρει μια σχέση που θεωρούν στρατηγικής σημασίας για την περιοχή. Η συνάντηση Ομπάμα – Ερτογάν στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ δεν φαίνεται να έχει αποδώσει κάτι έως τώρα καθώς η οξύτητα συνεχίζεται με μεγάλη ένταση.

Είναι εύλογο το ερώτημα: ως πού μπορεί να φτάσουν οι δύο χώρες τη μεταξύ τους διένεξη; Πώς οι ΗΠΑ μπορεί να βοηθήσουν στην γεφύρωση της ρήξης ανάμεσα σε δύο στρατηγικούς εταίρους της; Είναι μια σύγκρουση που μοιάζει «αναπόφευκτη»; Το μόνο βέβαιο σε αυτό το στάδιο είναι ότι η ρήξη θα κρατήσει πέραν του αναμενομένου, καθώς πολιτικοί και προσωπικοί υπολογισμοί, εθνικό και κομματικό γόητρο πήραν τη θέση τους στη συνολική διαχείριση της κρίσης. Αυτό εξηγεί γιατί τεράστιες μάζες της τουρκικής κοινής γνώμης στηρίζουν την επιθετική ρητορεία Ερτογάν απέναντι στο Ισραήλ, ενώ στο δεύτερο συντηρείται η παράδοση που θέλει ότι οτιδήποτε σχετίζεται με το γόητρο του στρατού να είναι σχεδόν «ταμπού». Οι ΗΠΑ μπαίνουν σε εκλογική περίοδο και πολύ δύσκολα θα πιέσουν το Ισραήλ: βέβαιο είναι ότι η στήριξη των ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία γύρω από την ΑΟΖ και την Noble Energy σχετίζεται με τη διάθεση να πείσουν την Τουρκία να κατεβάσει τους τόνους στην Α. Μεσόγειο, άρα να σκεφτεί ξανά το σύνολο της σχέσης της με το Ισραήλ…