Σκόνη και θρύψαλα με EastMed

Μια περιήγηση σε δηλώσεις μιλά από μόνη της.  Έχει το βαρέλι και άλλο πάτο; Έχει, γιατί προφανώς, έχει τρυπήσει η αξιοπιστία της Ε/Κ ηγεσίας. Ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε στις 18/1 πως «οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υλοποιηθούν κατά τον προσφορότερο τρόπο», ενώ ο Υπεξ Ι. Κασουλίδης μας ενημερώνει πως «ο  τέως Υπεξ Ν. Χριστοδουλίδης ζήτησε από τον κύριο Λιλλήκα να αναλάβει επικεφαλής της «Γραμματείας Τριμερών Συνεργασιών». Ο κ. Κασουλίδης υπέδειξε μάλιστα ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να ανατρέψει την απόφαση του Νίκου Χριστοδουλίδη». (Πηγή: riknews.com.cy)

Δύο δηλώσεις που δείχνουν επίμονη σύγχυση σε στόχους και προτεραιότητες. Ο Ι. Κασουλίδης προσέθεσε επίσης ότι «η παρενόχληση από τουρκική φρεγάτα του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη». Πώς θα απαντήσει; Εξηγεί ότι «ασφαλώς θα γίνουν όλα τα απαραίτητα διαβήματα». Σε ποιον όμως θα γίνουν τα διαβήματα δεν διευκρίνησε. Ενώ έχει περάσει μια εβδομάδα από τότε, δεν έχουμε ενημερωθεί για κάτι.  Όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί ότι είχαν δημιουργηθεί κάποιες μεγάλες προσδοκίες σε σχέση με αυτό το έργο, ο υπεξ ανέφερε πως «εάν δημιουργήθηκαν μεγάλες προσδοκίες δεν προέρχονται εξ υπαιτιότητας της δικής μας πλευράς». (Πηγή, ΚΥΠΕ). Αλλά τότε από ποιους  «δημιουργήθηκαν μεγάλες προσδοκίες»; Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους:

Είδηση από την Αθήνα με ημ. 2/1/2020:: «Αρχική δυναμικότητα του αγωγού σχεδιάζεται να είναι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος, με δυνατότητα διπλασιασμού της στο μέλλον. Απλώνοντας ένα τόξο ευημερίας που διασχίζει την Ανατολική Μεσόγειο φτάνοντας μέχρι την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση». Οι δηλώσεις:

Ο Ν. Αναστασιάδης δήλωσε πως «η συνεργασία μας έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είμαστε σε θέση με πρακτικό, αλλά και πειστικό τρόπο να προωθούμε στρατηγικά έργα με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία. Η υλοποίησή του θα συμβάλλει έμπρακτα στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ»

Ο Κ. Μητσοτάκης τονίζει πως  «η συμφωνία του Ζαππείου για τον EastMed έχει οικονομική, αναπτυξιακή, διπλωματική, αλλά και γεωστρατηγική διάσταση. Ένας από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο»

Πλήρεις δηλώσεις Πηγή: https://primeminister.gr/2020/01/02/22848

Ουδείς αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί για την τόση παραπλάνηση. Ένας από τους πρωταγωνιστές του Eastmed, είναι ένα βήμα πριν από δικαστική καταδίκη για 3 υποθέσεις διαφθοράς. Ο Γενικός Εισαγγελέας του Ισραήλ Αβιχάι Μάντελμπλιτ συζητά κάποια συμφωνία με τον Β. Νετανιάχου: μη συμμετοχή του στην πολιτική για 7 χρόνια έναντι μιας πιο ήπιας δικαστικής αντιμετώπισης. Ο τέως πρωθυπουργός του Ισραήλ έως τώρα δεν αποδέχεται τη «ρύθμιση», καθώς στα 80 του χρόνια, δεν θα έχει άλλη πολιτική καριέρα»

(σχετικά ρεπορτάζ https://www.haaretz.com/…/.premium.HIGHLIGHT-netanyahu…

Ο δε Ν. Αναστασιάδης συνεχίζει να λέει τα ίδια λες και δεν τρέχει τίποτε. Σε συνέντευξή του στην εφ/δα «Καθημερινή», 16/1 δήλωσε πως «εάν το σχέδιο αυτό (για τον Eastmed) δεν είναι εφικτό, τότε είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε άλλες επιλογές». Αλλά αν δεν γνώριζε πως ήταν εφικτό, όφειλε να αναμένει την μελέτη βιωσιμότητας και μετά να μιλήσει ή να συνομιλήσει.

Σε ρεπορτάζ την «Καθημερινή» στις 16/1 σημειώνεται πως «χθες στις 8.30 το πρωι το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo υποχρεώθηκε από τουρκική φρεγάτα να φύγει από το τεμάχιο 1 της κυπριακής ΑΟΖ (σε περιοχή η οποία έχει δεσμευθεί με NAVTEX). Η τουρκική φρεγάτα κάλεσε τον καπετάνιο να μην εισέλθει στην περιοχή η οποία όπως είπε είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα. Αυτή τη στιγμή το Nautical Geo βρίσκεται νότια του Βασιλικού».

https://www.kathimerini.com.cy/…/stop-sto-nautical-geo…

Ένα non paper του αμερικάνικου υπεξ  οδηγεί σε πολλά συμπεράσματα.

  1. Το αμερικάνικο υπεξ, ενώ θεωρεί «απαράδεκτη» την παρενόχληση του Nautical Geo», εκφράζει την απορία «για ποιο λόγο το ερευνητικό πλοίο επιχείρησε αυτές τις δραστηριότητες, όταν οι κυβερνήσεις της περιοχής φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι αυτό το σχέδιο αγωγού (EastMed) δεν είναι οικονομικά βιώσιμο».
  2. Ο πρώην ειδικός σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα Amos Hochstein δήλωσε (14/1) πως «δεν βλέπω την ανάγκη οι ΗΠΑ να στηρίξουν τον EastMed. Ο αγωγός EastMed δεν θα ολοκληρωθεί επειδή είναι ένα πολύ ακριβό και πολύπλοκο έργο χωρίς οικονομική βιωσιμότητα. Καμία τράπεζα ή διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός δεν θα χρηματοδοτήσει τον αγωγό East-Med. Μπορείς να έχεις ένα αγωγό πολύ πιο φτηνά να πάει από το Ισραήλ μέσω Κύπρου στην Τουρκία. Και η Τουρκία είναι ήδη συνδεδεμένη με την Ευρώπη και όλους τους γείτονές της και επομένως έχει νόημα. Πολλοί προσπάθησαν να φέρουν λύση στο Κυπριακό αλλά είναι μια διαμάχη στο ψυγείο. Όλα είναι ψυχρά και παγωμένα, το μόνο πράγμα που αλλάζει στην περιοχή είναι η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο».

https://www.kathimerini.com.cy/…/amerikanos-prwin…

Γιατί τώρα η παρέμβαση των ΗΠΑ; Γιατί σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας με επίκεντρο την Ουκρανία, οι ΗΠΑ θέλουν την Τουρκία ακόμα πιο κοντά τους-και όχι βέβαια να ισορροπεί μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας. Έτσι αποφάσισαν να ξεκαθαρίζουν το σκηνικό στην Α.  Μεσόγειο χωρίς να θίγουν τα συμφέροντα του Ισραήλ. Γι’ αυτό αποφάσισαν να κλείσουν την στρόφιγγα: τέρμα η υπόθεση με τον EastMed. Πρώτα ενημέρωσαν τον Δεκέμβριο όλους τους συμμετέχοντες στην υπόθεση Eastmed (ΕΕ, Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο) και ύστερα διοχέτευσαν στα ΜΜΕ το περίφηνο non paper. Μια εξέλιξη που ικανοποιεί πλήρως την Άγκυρα.

Ότι βλέπουμε αυτές τις μέρες είναι τα παράγωγα της εγκατάλειψης του ισχυρού Πλαισίου Γκουτέρες από τον Αναστασιάδη-αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων, τερματισμός επεμβατικών δικαιωμάτων, θεμελιώδεις ελευθερίες. Τώρα όμως ερμηνεύεται ως «μια διαμάχη στο ψυγείο…»

Λάρκος Λάρκου