Στη Ζυρίχη για ποδόσφαιρο!

Η επικείμενη συνάντηση της ηγετικής ομάδας της ΚΟΠ με την τ/κ ποδοσφαιρική ένωση στη Ζυρίχη επαναφέρει στην ατζέντα το κυπριακό, το ποδόσφαιρο και τις σχέσεις των δύο πλευρών παραμονές της έναρξης συνομιλών για επίλυση του πολιτικού προβλήματος στη νήσο. Στις 5 Νοέμβρη Μπλάτερ και Πλατινί θα δοκιμάσουν να βρουν τρόπους συνεργασίας, συνεπώς πολύ σύντομα θα δούμε αν τα πραγματα βαδίζουν κάπου ή αν έχουμε ακόμα μια μη παραγωγική απόπειρα όπως έχει καταγραφεί από παλαιότερες προσπάθειες με τους ίδους, κύπριους και ξένους, πρωταγωνιστές.

Ο ΓΓ του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Οζγιγίτ χαρακτήρισε «σημαντική την προσπάθεια με τη συμβολή της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ να βρεθεί ένα κοινό σημείο για να αρθούν τα εμπόδια από ένα ζήτημα που διαρκεί εδώ και 40 χρόνια». Από την άλλη ο ΓΓ του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος (Σερτάρ Ντενκτάς) Μπενγκού Σόνια σε δήλωσή του ανέφερε «ότι οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από διάφορες ομάδες που θέλουν να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα χωρίς να περιμένουν την τελευταία ειρηνευτική διαδικασία να ολοκληρωθεί, πρέπει να αποφεύγονται». Η Κίπρις (23/10) δημοσίευσε δηλώσεις προέδρων 42 τ/κ ποδοσφαιρικών ποδοσφαιρικών σωματείων που στηρίζουν την προσπάθεια της τ/κ ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, με την επισήμανση ότι «η όποια συμφωνία στη Ζυρίχη θα τεθεί σε ψηφοφορία στα όργανα της τ/κ ομοσπονδίας και της ΚΟΠ» και σύμφωνα με την εφημερίδα και «οπως φαίνεται οι τ/κ θα την περάσουν».

Στην ΚΟΠ η ηγετική ομάδα αποφεύγει τις δημόσιες δηλώσεις, γεγονός πολύ θετικό. Αυτό που μετρά είναι η διερεύνηση της πιθανότητας UEFA και FIFA σε συνεννόηση με την ΚΟΠ να θέσουν υπό την αιγίδα τους μια πιθανή ρύθμιση μέχρι τη συνολική επίλυση. Θεωρώ ότι μόνο κάτω από την ομπρέλα των δύο πανίσχυρων διεθνών σωμάτων του παγκόσμιου και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μπορεί να προχωρήσει το θέμα και να μην οδηγηθούν τα πράγματα σε μια επανάληψη προηγουμένων αποτυχημένων κινήσεων. Το κυπριακό συχνά βαδίζει στο σχήμα «αυγό-κότα» ή συχνά ακολουθεί το πρόσχημα Σ. Ντενκτάς «να περιμένουμε την τελευταία ειρηνευτική διαδικασία να ολοκληρωθεί». Ωστόσο, αν έχουμε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, (π.χ. Αμμόχωστος, ποδόσφαιρο, δράσεις Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά) αυτό βοηθά την ουσία, αν έχουμε ΜΟΕ χωρίς προϋποθέσεις ή χωρίς αυτά να  κατευθύνονται στην ουσία του κυπριακού αυτό περιπλέκει τα πράγματα. Στο επιθυμητό επίπεδο έχει ειδική σημασία και οι δύο στόχοι να κινούνται επάλληλα, ο συνδυασμός τους ΜΟΕ και επίλυσης υπόσχεται κινητικότητα και καλύτερη ατμόσφαιρα στα πιο δύσκολα του σκληρού πυρήνα της λύσης.