Στις 20 με λύσεις;

Όλα είναι έτοιμα για την πρόωρη εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα στις 20 Σεπτεμβρίου. Η Β. Θάνου, Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, στις 27 Αυγούσου ανέλαβε την ευθύνη της υπηρεσιακής πρωθυπουργού. Πρόσωπα, κόμματα, προκλήσεις. Όλα στη θέση τους. Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών; Η σταθερότητα, η επιδίωξη μιας κάποιας συμβιβαστικής συμπεριφοράς ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις ώστε η Ελλάδα να κυβερνηθεί και να τα βγάλει πέρα με τις σημερινές τρελές δυσκολίες. Είναι εφικτό αυτό; Από όσα βλέπουμε, μάλλον όχι. Ο καθένας παριστάνει το σωτήρα, αλλά έτσι θα βουλιάξουν «όλοι μαζί» καθώς άλλα περιθώρια μικροπολιτικής δεν υπάρχουν.

Οι μέχρι τώρα εκλογικές κορόνες βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου: φοιτητικού τύπου κοκορομαχίες, προσωπικές αντιπαραθέσεις, «μάχες» αν θα γίνουν οι εκλογές στις 20 ή στις 27 του Σεπτέμβρη, κινήσεις με οδηγούς τα καμώματα και τους ναρκισσισμούς. Ορισμένες φορές ορισμένες δυνάμεις δίνουν την εντύπωση ότι η Ελλάδα έλυσε σε ένα μήνα τα κρίσιμα προβλήματα και το μόνο που λείπει είναι ο αγώνας για τίτλους και διαμοιρασμό της εξουσίας! Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι έτσι, η τραγωδία της πτώχευσης παραμονεύει!

Πολύ συγκεκριμένα: η Ελλάδα διαθέτει τρία χρόνια για να γυρίσει σελίδα. Τόσος είναι ο διαθέσιμος χρόνος για να εφαρμόσει πολιτικές όπως καταγράφονται στο «μνημόνιο Τσίπρα». Αυτό σημαίνει ότι οι ευρωπαίοι εταίροι έδωσαν επαρκή χρόνο στην Αθήνα για να δουλέψει με σοβαρότητα για να αντιμετωπίσει τα μείζονα και τα επείγοντα. Αυτή η υπόθεση συνδέεται με την εκλογική αναμέρτηση της 20ης Σεπτεμβρίου. Όσοι αισθάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, όσοι έχουν μιαν ευρύτερη αίσθηση των δυσκολιών, όσοι ψήφισαν το «μνημόνιο Τσίπρα», έχουν μπροστά τους μια σαφή στρατηγική: την μετεκλογική συνεργασία των δυνάμεων που έχουν επαφή με την πραγματικότητα, που ψηφίζουν ΕΕ και ευρωζώνη, με πρωθυπουργό είτε τον ηγέτη του κόμματος που θα έρθει πρώτο στην εκλογική αναμέτρηση, είτε με επιλογή μιας προσωπικότητας ευρύτερης αποδοχής, ικανής να κάνει τη διαφορά, να ενώσει και να οργανώσει την αντιμετώπιση της πιεστικής συγκυρίας.

Δεν είμαι αισιόδοξος ότι έτσι θα λειτουργήσουν τα πράγματα. Οι εμπειρίες δείχνουν άλλα. Είναι ικανή η πίεση της συγκυρίας να φέρει καινούρια κατάσταση πραγμάτων; Ίσως, κάτω από έναν όρο: η σοφία των αριθμών που θα προκύψουν από την εκλογική αναμέτρηση στις 20 Σεπτεμβρίου, να είναι τέτοια ώστε να επιβάλει τις αναπόφευκτες συνεργασίες.