Στο επίκεντρο η ενέργεια

Οι δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια και του ισραηλινού πρωθυπουργού Β. Νετανιάχου την Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου, στη Λευκωσία υπήρξαν ιδιαιτέρως σημαντικές. Θεωρώ ότι η επίσημη επίσκεψη Βετανιάχου στην Κύπρο αποτελεί την έως τώρα κορυφαία εξέλιξη στις σχέσεις των δύο χωρών. Το ζήτημα της ενέργειας έχει αλλάξει τα δεδομένα και η ταυτότητα συμφερόντων πάνω σε αυτό το θέμα είναι η πιο ισχυρή αιτία για να προχωρήσουν οι δύο χώρες στηριγμένες σε κοινές αναζητήσεις, αφού οι ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ εφάπτονται. Επίσης θεωρώ ότι δεν είναι λιγότερης σημασίας η συμφωνία που υπεγράφη στον τομέα της έρευνας και διάσωσης. Στο τομέα αυτό τα δεδομένα μπορεί να βελτιωθούν στο βαθμό που η Κύπρος θα βελτιώσει τα μέσα που διαθέτει στον τομέα έρευνα και διάσωση και σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

Η κοινή διαπίστωση Χριστόφια-Νετανιάχου «ότι «συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για τις δύο χώρες, οι οποίες ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν ειρηνικές συνθήκες εξόρυξης υδρογονανθράκων από τις αποκλειστικές οικονομικές τους ζώνες» αποτελεί τον καταλυτικό παράγοντα για την εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «η συμφωνία που υπεγράφη στον τομέα της έρευνας και διάσωσης αποτελεί απτή επιβεβαίωση του αυξημένου επιπέδου της συνεργασίας και της ανάπτυξης των σχέσεων των δύο πλευρών». Στο θέμα της ενέργειας τόνισε ότι «αποθέματα υδρογονανθράκων έχουν επιβεβαιωθεί και στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ισραήλ, προσπάθειά μας είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους με στόχο πάντα την ευημερία των λαών των δύο χωρών, αλλά και την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Ο Β. Νετανιάχου δήλωσε ότι «το Ισραήλ και η Κύπρος είναι δύο δημοκρατίες που μοιράζονται κοινές αρχές» και αναφέρθηκε στα διάφορα ζητήματα που συζητούνται μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι «υπάρχει συνεργασία σε όλους τους τομείς, από τον τουρισμό μέχρι την επιστήμη. Τώρα συζητείται και ο τομέας της ενέργειας».