Στο Ισραήλ με interconnector

Η μετάβαση του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ στις 14 Ιουνίου και οι συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου αποτελούν ένα ακόμα βήμα για εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ στο ΚΥΠΕ «Κύπρος και Ισραήλ ξεκινούν από σήμερα ένα στρατηγικό διάλογο στα ζητήματα της ενέργειας, με πρώτιστα θέματα στην ατζέντα των αρμοδίων Υπουργών τους την ολοκλήρωση της συμφωνίας συνεκμετάλλευσης και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για διοχέτευση ηλεκτρικής ενέργειας, που θα παράγεται από φυσικό αέριο, στην Ευρώπη, μέσω καλωδίου (interconnector) που θα διασυνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα». Συζητήθηκαν επίσης βήματα για ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών αλλά και για προσέλκυση τουριστών από άλλες χώρες, καθώς επίσης το ενδεχόμενο για καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ισραήλ με ferry boat που να μεταφέρει όχι μόνο τουρίστες αλλά και επιχειρηματίες».

Σε ειδικότερης σημασίας το ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ αναφέρει ότι θα γίνει νέα συνάντηση της Τριμερούς Συνάντησης Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ «πιθανότατα στην Κύπρο, τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο».

Οι σχέσεις Κύπρου-Ισραήλ βήμα βήμα αποκτούν περισσότερη πολιτική ύλη. Η κοινή γνώμη στηρίζει την εξέλιξη αυτή γιατί υπηρετεί ζωτικά συμφέροντα των δύο χωρών. Βήματα γίνονται, πολλά μπορεί να προωθηθούν στην πορεία, καθώς η πρόοδος αναδεικνύει νέες θεματικές ενότητες συνεργασίας. Παραδοσιακά οι τομείς της γεωργίας, οι επενδύσεις σε εργοστάσια αφαλάτωσης και της υγείας κρατούσαν τα σκήπτρα. Σήμερα προστίθενται η ενέργεια και ο τουρισμός. Στην Κύπρο η υπόθεση της σχέσης με τον Ισραήλ έχει ευρεία αποδοχή, όλα τα κόμματα και οι διαμορφωτές κοινής γνώμης την θεωρούν ως πολύ σημαντική, γεγονός που διευκολύνει τις πρωτοβουλίες σε εμπορικό και οικονομικό επίπεδο. Στο Ισραήλ φαίνεται να υπάρχει εξίσου μεγάλη αποδοχή ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις σε σχέση με τη δημιουργίας μιας νέας ισορροποίας σχέσεων με τη νήσο. Η βάση μιας εποικοδομητικής συνεργασίας βρίσκεται στο αμοιβαίο συμφέρον. Πιθανώς σε αυτή την κατεύθυνση να συμβάλλει και η δραστηριότητα του ισραηλινού πρέσβη στη Λευκωσία Μ. Χαράρε ο οποίος προωθεί συστηματικά τις συνέργειες και στο χώρο του πολιτισμού. Σε κάθε περίπτωση αυτό που μετρά είναι πως οι βάσεις έχουν τεθεί και το τρένο των σχέσεων Κύπρου-Ισραήλ κινείται!