Στο Παρίσι κατα της τρομοκρατίας

Ένα και μισό εκατομμύριο πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι στις 11 Ιανουαρίου για να καταδικάσουν τις δολοφονικές ενέργειες φανατικών ισλαμιστών στην ίδια πόλη τέσσερεις ημέρες πριν κατά δημοσιογράφων του σατιρικού περιοδικού Sarlie Hebdo και της επίθεσης κατά εβραϊκού παντοπωλείου στη συνέχεια. Δεκάδες ηγέτες κρατών, η ηγεσία της ΕΕ, πολίτες με διαφορετικές θρησκευτικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις. Με μια φωνή υπέρ της ελευθερίας της σκέψης, της έκφρασης, του τύπου. Με μια φωνή κατά της τυφλής βίας, του θρησκευτικού φανατισμού και των πολέμιων της ανοικτής κοινωνίας.

Το στοίχημα παραμένει ακέραιο: να παραμείνουν οι κοινωνίες ανοικτές και ανεκτικές, αντιμετωπίζοντας με αποφασιστικότητα για την απειλή που συνιστά ο φανατισμός τύπου ISIL. Είναι ελπιδοφόρο ότι κινητοποιούνται οι πολίτες, ότι στέλλουν ένα μήνυμα ότι οι κατακτήσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού δεν είναι κάτι που παρέχεται, έτσι χωρίς κόπο ή κάπως δωρεάν. Απαιτείται η δραστηριοποίηση των πολιτών, η συνεργασία των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου, η περιφρούρηση των κατακτήσεων που έχουν ενσωματωθεί μέσα στο σύστημα αξιών του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Αξίζει ο δημόσιος έπαινος στους σκιτσογράφους που έχασαν τη ζωή τους γράφοντας σκίτσα για όσα οι ίδιοι θεωρούσαν χιούμορ, σάτιρα, κριτική. Συμφωνούν με το Βολταίρο -το δικαίωμα να λένε τη γνώμη τους, να εκφράζουν την σατιρική άποψή τους, να υπερασπίζονται με τη ζωή τους το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης!!

 Η «παγκοσμιοποίηση» της τρομοκρατίας (από το Ιράκ στην Αυστραλία, από τη Νιγηρία στη Γαλλία) δείχνει ότι η συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο είναι όσο ποτέ αναγκαία για να τεθεί τέρμα στον παραλογισμό της τυφλής βίας. Συνεπώς,

όχι μόνο αντιμετώπιση με μέτρα καταστολής της τυφλής βίας, αλλά και διάλογος ανάμεσα στους πολιτισμούς και τα θρησκευτικά δόγματα. Όχι μόνο αντιμετώπιση με στρατιωτικά μέσα του κινδύνου που συνιστά ο ISIL για την παγκόσμια ειρήνη, αλλά και νέα πιο αποφασιστική προσπάθεια για την επίλυση του μεσανατολικού. Όχι μόνο φραστική καταδίκη των επιθέσεων, αλλά και μαζική κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα για να την υπεράσπιση των κατακτήσεων που συνιστά η ανοικτή και ανεκτική κοινωνία.