“Στρατηγική” η λύση στις ΚΑ

Ο υπουργός Οικονομικών Β. Σιαρλή δήλωσε ότι «θα μπορούμε να ζητήσουμε χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, χωρίς να μας επιβληθούν σκληροί όροι». Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πακέτου μέτρων –«το πακέτο δεν είναι τέλειο, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες είναι το πιο καλό και το πιο δίκαιο».

Ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Π. Δημητριάδης δήλωσε ότι «δεν πρέπει να αποκλείουμε την προσφυγή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης αν αυτό γίνει με σωστούς όρους», ενώ έκανε αναφορά στο ιρλανδικό παράδειγμα – «χώρες όπως η Ιρλανδία έχουν διατηρήσει το φορολογικό τους καθεστώς παρά το ότι έχουν πάρει στήριξη από το Μηχανισμό».

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Εκτελεστικός Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Γ. Μαυρόκωστας προειδοποίησε στις 25 Μαίου ότι οι ΚΑ δεν μπορεί να επιβιώσουν αν δεν προχωρήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης που εισηγείται- μειώσεις εξόδων κατά 17 εκατομμύρια ευρώ. Ανακοίνωσε επίσης ότι οι Κ.Α. θα ζητήσουν από τη Βουλή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 45 εκατομμύρια ευρώ, αλλιώς «θα προκληθούν ζημιές 180 εκατ. ευρώ, ενώ 1100 εργαζόμενοι στις Κ.Α. θα χάσουν την εργασία τους».

Οι ΚΑ θα μπορούσαν να αλλάξουν προσανατολισμό αναζητώντας πιο έγκαιρα στρατηγικό επενδυτή. Σήμερα, σε ένα πιο πολύπλοκο περιβάλλον, ακούγεται ότι υπάρχουν τέτοιες προτάσεις και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Στα σημερινά δεδομένα η πρόταση Μαυρόκωστα δίνει μια ακόμα ανάσα στις ΚΑ, αλλά δεν λύνει το μέγα ζήτημα της μακροπρόθεσμης επιβίωσής τους, αν και βρίσκω αξιέπαινη την προσπάθειά του. Το ότι η συντεχνία των πιλότων αντέδρασε αρνητικά στις προτάσεις Μαυρόκωστα, δείχνει πόσο δύσκολο είναι να αναλύσουμε τα πραγματικά προβλήματα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος των ΚΑ που γνωρίζει όλο το φάσμα δραστηριοτήτων και δυσκολιών θέτει το δίλημμα «περικοπές ή κλείσιμο» και οι πιλότοι δεν συμφωνούν, χωρίς να προτείνουν κάτι στο ουσιώδες. Είναι σαφές ότι το παράδειγμα Eurocypria, δεν έκανε κάποιους κάπως  σοφότερους…

 Θα είναι μεγάλη επιτυχία για την οικονομία της Κύπρου να εξευρεθεί ένας στρατηγικός επενδυτής και -κάτω από ορισμένους όρους- να δώσει στις ΚΑ στρατηγικό αέρα ανανέωσης. Θα είναι ένα δυνατό δείγμα γραφής ότι οι εξελίξεις γύρω από το φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ συμβάλλουν σε μια ποιοτική αναβάθμιση της οικονομικής βάσης που εκφράζει η Κύπρος.