Στρογγυλή και συγχυσμένη

Στις 17 Ιανουαρίου 2013 σε ρεπορτάζ στο ΚΥΠΕ αναφέρονται τα εξής: «στην παρουσία εκπροσώπων της FIFA και της UEFA, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο οίκημα της τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου η δεύτερη επίσημη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΚΟΠ με την ηγεσία της τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου για το θέμα της ενοποίησης του κυπριακού ποδοσφαίρου. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στη Ζυρίχη τον ερχόμενο Μάρτιο». Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Κωστάκης Κουτσοκούμνης δήλωσε: «ευχαριστώ τη FIFA και την UEFA για το ενδιαφέρον τους. Μετά τη σημερινή συνάντηση, θεωρώ ότι είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία από ότι ήμασταν προηγουμένως. Υπάρχει ένα μεγάλο φως στην άκρη του τούνελ. Στην παρουσία της FIFA και της UEFA θα συνεχίσουμε το διάλογο μας στη Ζυρίχη προκειμένου να γεφυρώσουμε τις διαφορές που εξακολουθούν να υφίστανται. Η οποιαδήποτε συμφωνία προκύψει, θα είναι βασισμένη στις αρχές που διέπονται από τους κανονισμούς της FIFA και της UEFA και ασφαλώς η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από τη Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ όσο και από την τ/κ πλευρά». Απαντώντας σε ερώτηση ο Κ. Κουτσοκούμνης ανέφερε πως «ενδεχόμενη ενοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου, θα είναι προς όφελος τόσο των ελληνοκυπρίων όσο και των τουρκοκυπρίων».

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω πρωτοβουλιών στις 23 Οκτωβρίου 2013, 42 προέδροι τ/κ ποδοσφαιρικών ποδοσφαιρικών σωματείων έκαναν δηλωση στήριξης της προσπάθεια της τ/κ ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, με την επισήμανση ότι «η όποια συμφωνία στη Ζυρίχη θα τεθεί σε ψηφοφορία στα όργανα της τ/κ ομοσπονδίας και της ΚΟΠ» και σύμφωνα με την εφημερίδα και «όπως φαίνεται οι τ/κ θα την περάσουν».

Στη Ζυρίχη στις 5 Νοεμβρίου 2013 επήλθε κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ της ΚΟΠ και της τ/κ «ομοσπονδίας ποδοσφαίρου». Η ΚΟΠ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι «η ΚΟΠ, είναι το όργανο, το οποίο είναι υπεύθυνο για διεθνείς ποδοσφαιρικές δραστηριότητες στην Κύπρο». Η FIFA μιλά και «ιστορική μέρα» και αναφέρει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας ως εξής: «Της συνάντησης προήδρευσε ο Πρόεδρος της FIFA κ. Γιόζεπ Μπλάτερ ενώ παρών ήταν και ο Πρόεδρος της UEFA κ. Μισέλ Πλατινί. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΚΟΠ ήταν ο Πρόεδρος κ. Κωστάκης Κουτσοκούμνης, ενώ της Τουρκοκυπριακής ο Πρόεδρος της κ. Χανάν Σέρτογλου. Ο Πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Σεπ Μπλάτερ ανέφερε ότι «η ΚΟΠ και η τ/κ ομοσπονδία δίνουν σήμερα σε όλο τον κόσμο ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς το ποδόσφαιρο μπορεί να χτίσει γέφυρες και να ενώσει τους λαούς, μετά από μια μακρά περίοδο έντασης». Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ, έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα για το κυπριακό ποδόσφαιρο και τον κυπριακό λαό, μετά από σχεδόν 60 χρόνια διαχωρισμού, τώρα είναι δυνατό να ενώσουμε και πάλι το ποδόσφαιρο. Και λέω είναι δυνατό, γιατί η διευθέτηση που έχει υπογραφεί, πρέπει να επικυρωθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και της τ/κ «ομοσπονδίας» ποδοσφαίρου». Σύμφωνα με την ανακοίνωση τύπου «η διευθέτηση αφορά μόνο θέματα που άπτονται του ποδοσφαίρου. Δεν αποτελεί προηγούμενο για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου και είναι προσωρινή, μέχρις ότου επιτευχθεί η λύση του κυπριακού προβλήματος».

Η γαλλική Πρεσβεία στη Λευκωσία πήρε την πρωτοβουλία- 20 Φεβρουαρίου 2014: ο πρόεδρος της τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Χασάν Σέρτογλου και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Κωστάκης Κουτσοκούμνης ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων στη δεξίωση που παρέθεσε η γαλλική πρεσβεία στη Λευκωσία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην «Κίπρις», σε ομιλία του στη δεξίωση ο Χ. Σέρτογλου πρότεινε όπως Ε/κ και Τ/κ ποδοσφαιριστές συμμετέχουν στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Κύπρου, όπως και στο παρελθόν. Έκανε επίσης έκκληση σε Ε/κ ποδοσφαιριστές να παίξουν σε τ/κ ομάδες και αντιστρόφως. Από την πλευρά του, ο Κ. Κουτσοκούμνης δήλωσε ότι η διαδικασία που ξεκίνησε με τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο ομοσπονδιών στη Ζυρίχη πριν μερικούς μήνες θα πρέπει να ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (2014)».

Το τελευταίο ρεπορτάζ επί του θέματος προέρχεται από το facebook και διεξάγεται ανάμεσα στον τουρκολόγο Σ. Κτωρή και τον Πρόεδρο της ΚΟΠ Κ. Κουτσουκούμνη στις 11 Νοεμβρίου 2015:

«Costakis Koutsokoumnis Ο Μουσταφά Ακκιντζή είναι νυχτωμένος. Γνωρίζει ότι το σύνολο των Τουρκοκυπρίων έχει περάσει από το Υπουργείο Εσωτερικών και έχει λάβει Κυπριακό διαβατήριο ή/ και ταυτότητα μετά από αίτηση και σχετική υπογραφή και αποδοχή των όρων του Υπουργείου αλλά δεν δέχεται ότι η Τουρκοκυπριακή Ομοσπονδία θα πρέπει να πράξει το ίδιο. Ποια η διαφορά; Η ΚΟΠ δεν δέχεται ομίλους ατόμων στις τάξεις της χωρίς καμία ουσιαστική υπόσταση αλλά νομικά πρόσωπα δεόντως εγγεγραμμένα στον περί σωματείων και λεσχών νόμο του ιδίου Υπουργείου που εκδίδει ταυτότητες και διαβατήρια.

Sotos Ktoris Δηλαδή για να αντιληφθούμε και εμείς κύριε Κουτσοκούμνη. Πρώτον, τι είναι αυτό που προκάλεσε την αντίδραση σας. Διότι προσπάθησα, αλλά δημόσια τοποθέτηση του Ακκιντζί επί του συγκεκριμένου ζητήματος έψαξα και δεν βρήκα. Επίσης, αν κατάλαβα καλά ζητάτε την εγγραφή της τ/κ ομοσπονδίας ποδοσφαίρου στον έφορο σωματείων του υπουργείου εσωτερικών προκειμένου να γίνει αποδεκτή η συμμετοχή της στην ΚΟΠ;

Costakis Koutsokoumnis Υπάρχουν σημερινές δηλώσεις ΜΑ.

Costakis Koutsokoumnis Ζητούμε νόμιμη συγκροτημένη οντότητα. Αν είχαν εγγραφεί το 1955, όπως λένε, και μπορούν να το αποδείξουν, αυτό είναι νόμιμο.

Sotos Ktoris Είχαν εγγραφεί. Αυτό ειναι γνωστό. Ο Σαμί εργαζόταν, όπως ξέρετε, στην αθλητική ομοσπονδία της αποικιακής διοίκησης. Υπάρχουν κάποια στοιχεία.

Costakis Koutsokoumnis Δεν τα βρίσκουν. Το τι είναι γνωστό δεν σημαίνει ότι είναι και γεγονός. Ψάξαμε και εμείς για να βοηθήσουμε, ψάχνουν και αυτοί αλλά δεν βρίσκουμε κάτι.

Sotos Ktoris Κύριε Κουτσοκούμνη έχω διαβάσει εξονυχιστικά την αλληλογραφία της ΚΟΠ με την ΦΙΦΑ στην περίοδο 1957-1974 στην οποία υπάρχουν πάμπολλες αναφορές στην ίδρυση, ύπαρξη και λειτουργία της τουρκοκυπριακής ομοσπονδίας. Μου είναι πραγματικά ακατανόητο γιατι ζητούμε αυτό καθεαυτό το έγγραφο συστάσεως της τ/κ ομοσπονδίας για να προχωρήσει η διαδικασία ενοποίησης του κυπριακού ποδοσφαίρου, μια διαδικασία που θα επιτευχθεί με την ενσωμάτωση των Τ/Κ στην ΚΟΠ! Ελπίζω να αντιλαμβάνεστε πως με αυτή μας την στάση ενισχύουμε την θέση όσων στα κατεχόμενα εξ υπαρχής αντιτάχθηκαν σε αυτή την συμφωνία και οι οποίοι θα μπορούν να ισχυρίζονται, πλέον, σήμερα πως παρά την διάθεση των ΤΚ να επανενταχθούν στην ΚΟΠ εμείς ζητούμε όπως ….μας προσκομίσουν εγγραφή στον έφορο εταιρειών της Δημοκρατίας. Θα μπορούν να ισχυρίζονται δηλαδή πως η δική μας στάση υπήρξε υποκριτική και απέβλεπε στην αποκόμιση πολιτικών οφελημάτων.

Costakis Koutsokoumnis Δηλαδή θέλετε να δεχθούμε την Τουρκοκυπριακή Ομοσπονδία χωρίς απόδειξη νόμιμης ύπαρξης με μόνο περιστασιακές αναφορές ότι “ενδεχόμενα” να υπήρξε νόμιμη εγγραφή; Και τι θα εγγράψουμε αγαπητέ Σώτο στην ΚΟΠ; Σε θυμίζω ότι εμείς φέραμε τα πράγματα ως εδώ και εμείς καταφέραμε την σχετική συμφωνία, άρα δεν τίθεται θέμα καλής θέλησης. Θα μπορούσαμε να είχαμε κλείσει την πόρτα προ πολλού και για διάφορους λόγους. Δεν το πράξαμε γιατί όχι μόνο υπήρχε καλή θέληση αλλά και γιατί εξ αρχής οι Τουρκοκύπριοι γνώριζαν ότι αυτή η λεπτομέρεια είναι καταστατική μας πρόνοια την οποία θα ξεπερνούσαν με την υφιστάμενη τους εγγραφή (που όλοι “γνωρίζαμε” ότι υπήρχε). Είχα πει στους ίδιους ότι αν μου βρείτε Ομοσπονδία στον κόσμο που να αποδέχεται σύνολα ατόμων ως μέλη και όχι νόμιμες οντότητες τότε να σας εγγράψουμε. Δεν υπάρχει γιατί το ποδόσφαιρο λειτουργεί με το δικό του αν θέλεις ξεχωριστό τρόπο.

Sotos Ktoris Χάνουμε το δάσος για το δέντρο. Αναζητάται ένα έγγραφο της αποικιακής περιόδου για να βεβαιώσετε τι; ότι υπάρχει και λειτουργεί από το 1955 ξεχωριστή τουρκοκυπριακή ομοσπονδία; Το λεν δεκάδες επίσημες επιστολές σας προς την ΦΙΦΑ. Αυτό που κάνετε είναι ακατανόητο.

Costakis Koutsokoumnis Αγαπητέ Σώτο. Το τι λεν οι επιστολές μας είναι σωστό. Υπήρχε και υπάρχει Τουρκοκυπριακή Ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Αν μου ζητηθεί σήμερα να κάνω δήλωση θα πω ότι τέτοια Ομοσπονδία υπάρχει. Είναι διαφορετικό να λέμε όμως ότι υπάρχει και οργανώνει πρωταθλήματα από την νομική υπόσταση. Αν δεν το αντιλαμβάνεστε αυτό… τι να πω.

Sotos Ktoris Αυτό που καταλάβω είναι πως με αυτές τις νομικίστικες προσεγγίσεις εν τζυλά τίποτε σε αυτό τον τόπο. Μας λεν πως θέλουν να ενταχθούν, αναγνωρίζεις την ύπαρξη τους, αλλά χωρίς το πιστοποιητικό εγγραφής του 1955 δεν μπορείς να προχωρήσεις. Τι δεν καταλάβω; ότι για μια νομικιστικη εμμονή πουκουππίζεις μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία στην διαμόρφωση της οποίας συνέβαλες ΚΑΙ εσύ;

Costakis Koutsokoumnis Και ποιος άλλος;

Sotos Ktoris Ο Σέρτογλου».