Συνάντηση με μέλλον.

Η συνάντηση του Κ. Σημίτη με τον Α. Παπανδρέου στις 12 Μαρτίου υπήρξε μια σημαντική εξέλιξη που, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να οδηγήσει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα σε νέα πορεία. Το αίτημα για ξεπεραστούν κάποιες δυσκολίες στην επικοινωνία ανάμεσα στον νυν και τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υπήρξε γενικό. Το προώθησαν, ωστόσο, με δημόσιες δηλώσεις τους ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ιδιαιτέρως ο Θ. Πάγκαλος. Οι δηλώσεις του τελευταίου ότι ο Κ. Σημίτης χρειάζεται να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, επιτάχυναν εξελίξεις και δρομολόγησαν ενωρίτερα τις διεργασίες για εξομάλυνση αυτής της κατάστασης κατά την οποία εδώ και οκτώ μήνες ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός της χώρας Κ. Σημίτης δεν ήταν παρών σε συνεδριάσεις της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Η συνάντηση, ως εκ τούτου ήταν χρήσιμη, και ενδεχομένως να αποδειχθεί κλειδί για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν. Το ΠΑΣΟΚ είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις (3 έως 4 μονάδες) και η προσπάθεια να δυναμώσει περαιτέρω τις γραμμές του είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να καταστήσει την δημοσκοπικά ηγεμονική του θέση σε πραγματική κοινωνική πλειοψηφία. Η συνεπής παρουσία Σημίτη και η διαβούλευση Σημίτη-Παπανδρέου προσφέρει ένα πολύ δυνατό πολιτικό χαρτί στο ΠΑΣΟΚ μπροστά σε πολύ σοβαρά προβλήματα όπως η κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα και η διασύνδεσή της με την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Σήμερα ολοένα και περισσότεροι πολίτες κατανοούν ότι δεν υπάρχει πυξίδα, τα αδιέξοδα από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, μεγαλώνουν. Χρειάζεται αλλαγή πορείας και η συνάντηση Σημίτη-Παπανδρέου βοηθά αποφασιστικά τις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ ενόψει του σεναρίου για πρόωρες εκλογές και ασφαλώς ενόψει των ευρωεκλογών στις 6 Ιουνίου. Το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε συμφέρον να δουλέψει πάνω στις επιτυχίες της κυβερνητικής του θητείας από τον Α. Παπανδρέου και τον Κ. Σημίτη, και διατηρώντας τις ως κεκτημένα του (ΟΝΕ, ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, μεγάλα έργα, δημοκρατική εμβάθυνση, λαϊκή συμφιλίωση, αναδιανομή εισοδήματος κλπ), να δημιουργήσει με τον Γ. Παπανδρέου το πλαίσιο πορείας που η σημερινή συγκυρία απαιτεί. Λύσεις εύκολες και απλές δεν υπάρχουν. Όλοι οι πολίτες κατανοούν το βάθος της κρίσης και η πλειοψηφία δίνει πλέον στο ΠΑΣΟΚ προβάδισμα εμπιστοσύνης για την αλλαγή πορείας.