Συρία χωρίς Ασσαντ!

Στη Λευκωσία στις 7 Σεπτεμβρίου η Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Κάθριν Άστον έκανε την πιο σαφή δήλωση για το μέλλον της συριακής κρίσης:

«ο πρόεδρος Άσσαντ πρέπει να φύγει και η βία στην Συρία πρέπει να τερματιστεί δίνοντας τη θέση της στη διαδικασία πλήρους εκδημοκρατισμού της χώρας». Οι δηλώσεις έγιναν με την ολοκλήρωση  της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών  της ΕΕ στο πλαίσιο της κυπριακής προεδρίας. «Είμαστε ανένδοτοι, ο Άσσαντ πρέπει να φύγει και πρέπει να υπάρξει πολιτική μετάβαση σε πλήρη εκδημοκρατισμό, οι συνάδελφοι μου και εγώ είμαστε πολύ σαφείς σε αυτό, στον ολοκληρωτικό χαρακτήρα του τι πρέπει να γίνει για το λαό της Συρίας και για το μέλλον», τόνισε η Κ. Άστον.

Για την ανθρωπιστική κρίση στην Συρία είπε ότι είναι «ύψιστης προτεραιότητας θέμα. Η ΕΕ έχει εγκρίνει επιπλέον ποσό 50 εκατομμυρίων ευρώ για σκοπούς παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Συρίας αλλά και σε όσους καταφεύγουν στις γειτονικές χώρες καθώς 230.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και πρέπει η ΕΕ να παράσχει βοήθεια και υποστήριξη στις χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία, το Ιράκ και ο Λίβανος».

Τέλος η Κ. Αστον τόνισε επίσης την ανάγκη η ΕΕ να δώσει κάθε δυνατή βοήθεια και υποστήριξη στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λ. Μπραχίμι.

Θεωρώ ότι η καθαρή θέση της Κ. Άστον είναι και η πλέον ρεαλιστική για να σταματήσει η αιματοχυσία στη Συρία. Σήμερα εμπόδιο για αλλαγή πορείας στη Συρία είναι η άρνηση Ρωσίας και Κίνας να συμφωνήσουν στο ΣΑ του ΟΗΕ σε λύση στο συριακό χωρίς Άσσαντ. Οι προτάσεις Λαβρόφ για λύσεις με την παρουσία Άσσαντ είναι μη ρεαλιστικές, καθώς περιπλέκουν την κατάσταση και δυσκολεύουν την εξεύρεση λύσης. Η ΕΕ έκανε ένα ακόμα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση με τη υιοθέτηση από τους «27» της θέσης Άστον. Στο ΣΑ του ΟΗΕ ανήκει το επόμενο βήμα. Ο Λ. Μπραχίμι έχει πολύ δύσκολο έργο να επιτελέσει καθώς ο προκάτοχός του, Κ.  Άναν, υπέβαλε την παραίτησή του γιατί θεώρησε ότι δεν υπήρχε η κατάλληλη βούληση από την πλευρά του ΣΑ που θα υποστήριζε την αποστολή του…