Τα διαβατήρια με την “κίτρινη” βούλα

Το Αλ Τζαζίρα έχει την τιμητική του. Με συνεχή ρεπορτάζ βγάζει στο φως την μαζική και αδιαφανή βιομηχανία απόκτησης κυπριακού, ευρωπαϊκού διαβατηρίου. Οι κυπριακές αρχές εφαρμοζουν πρόγραμμα πώλησης του διαβατηρίου με κριτήρια που έχουν δεχθεί κριτική από την Επιτροπή, το Ευρωκοινοβούλιο και από μια σειρά από διεθνείς οργανισμούς, ενώ έχουν δημοσιευτεί στοιχεία από το OCCRP, το  Ρόιτερς και τώρα το Αλ Τζαζίρα. Η Επιτροπή ζήτησε τον τερματισμό του προγράμματος- Μάλτα και Βουλγαρια το έχουν ήδη σταματήσει. Ο ΥΠΕΣ  Ν. Νουρής μιλώντας στον τηλεοπτικό Αλφα στις 22/4 αποκάλυψε «μας είχε ζητηθεί ευγενικά από τον αρμόδιο Επίτροπο να αποσύρουμε το επενδυτικό πρόγραμμα διαβατηρίων και έχουμε απαντήσει γραπτώς προς αρμόδιο Επίτροπο και ότι έχει θωρακιστεί αρκούντως έναντι των ανησυχιών της ΕΕ». Το Sigmalive στις 2/5  μάς πληροφορεί πως «ξεκάθαρη ήταν η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών στο ερώτημα του Ευρωπαίου Επιτρόπου Δικαιοσύνης Ν. Ρέιντερς…η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να αναστείλει το πρόγραμμα. Ιδιαίτερα αυτή την χρονική στιγμή που η πατρίδα μας στηριζόμενη στις υπηρεσίες θα καταβάλει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να εξέλθει από τη νέα οικονομική κρίση στην οποία έχουμε περιέλθει εξαιτίας του κορωνοϊού. Έχω επίσης ξεκαθαρίσει στον Επίτροπο ότι είμαστε ένα κυρίαρχο κράτος, μέλος μεν της Ε.Ε., αλλά κυρίαρχο κράτος και έχουμε κάθε δικαίωμα ως κυπριακή κυβέρνηση να παίρνουμε αυτές τις αποφάσεις από μόνοι μας και αυτή ακριβώς είναι η δική μας ξεκάθαρη θέση».

Μετά τις αποκαλύψεις του Αλ Τζαζίρα η Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε στον «Φιλελεύθερο» στις 27/8 πως «αναμένουν να δουν ανακλήσεις διαβατηρίων που δόθηκαν μέσω επενδύσεων, σε όποιες περιπτώσεις προκύπτουν παραβάσεις. Τέτοιου είδους σχέδια έχουν επιπτώσεις στην ΕΕ στο σύνολό της. Η Κομισιόν αναμένει πως η επανεξέταση θα είναι ενδελεχής και τα αποτελέσματά της θα εφαρμοστούν τάχιστα». Ο Ν. Ρέιντερς ανέφερε στο Al Jazeera στις 27/8, «πως έχει δώσει οδηγίες στο νομικό τμήμα της Κομισιόν, αν είναι εφικτό μέσα στο νομικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, να ξεκινήσει μια διαδικασία για να φανεί αν προκύπτει από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας οποιαδήποτε παραβίαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. Ο γνωστός ευρωπαϊστής και γνωστός influencer Γκι Φέρχοφστατ θεωρεί πως «πωλούν ευρωπαϊκες υποκοότητες, γι’ αυτό χρειαζόμαστε επειγόντως ευρωπαϊκό έλεγχο, επίβλεψη και κανονισμούς  που να διέπουν τέτοιες πράξεις».

Το μυστικό καθίσταται ολοένα και πιο κατανοητό. Η Κύπρος είναι το μόνο κράτος-μελος της ΕΕ που εφαρμόζει αυτές τις πρακτικές. Αναμφίβολα το προγραμμα αυτό κόστισε στη Κύπρο πολύ  περισσότερα από τον τζίρο των έξι δις που προκάλεσε ως έσοδο. Η φήμη της νήσου ήταν ήδη διάτρητη από τόσα άλλα προηγήθηκαν με το χορήγηση διαβατηρίων σε καμποτιανούς μαφιόζους, σε σαουδάραβες καθεστωτικούς με δυνατότητες για μακρινές πτήσεις στις Σεϋχέλλες, σε μαλαισιανούς κομπιναδόρους, σε ρώσους ολιγάρχες κά. Σε μια άλλη χώρα ο Γενικός Εισαγγελέας ήδη θα ζητούσε τα στοιχεία και θα έδινε απαντήσεις για το πώς μια χώρα-μέλος της ΕΕ κατάντησε πλυντήριο-λιπαντήριο σε αδιαφανείς πρακτικές. Σε μια άλλη χώρα ο Γενικός Ελεγκτής θα διενεργούσε τη δική του αυτοτελή έρευνα. Στην Κύπρο η μόνη έρευνα που διεξάγεται είναι εκείνη για το πώς διέρρευσαν τα ντοκουμέντα στο Αλ Τζαζίρα!

Η απροκάλυπτα κυνική πρακτική της κυβέρνησης, η σιωπή παραγόντων με  κρίσιμη σημασία στη δομή της εξουσίας, η στρεβλή διαχείρισή του από μερίδα των ΜΜΕ, τα οποία αντί να ερευνούν, σχολιάζουν ή επιτίθενται σε άλλους που ερευνούν, μάς οδηγεί στο  πλέον σοβαρό συμπέρασμα επί του ζητήματος. Η συντήρηση αυτής της κατάστασης πραγμάτων συνδέεται με το άλυτο κυπριακό και την απόκτηση πλεονεκτημάτων πάνω στο 60% του εδάφους της νήσου. Ο έλεγχος παρέχει προσόδους, βέβαιες διασφαλίσεις ικανές να ωθούν την αλυσίδα της βιομηχανίας των διαβατηρίων να αδιαφορεί για τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, ή την κυβέρνηση να αδιαφορεί για το γεγονός πως οι άλλες δύο χώρες με ανάλογα  προγράμματα με την πρώτη δημόσια αναφορά της Επιτροπής έσπευσαν να τα τερματίσουν. Ομάδες συμφερόντων –από τραπεζίτες έως επιχειρηματίες με απίστευτα ψηλά ΜΕΔ, από developers έως μεσάζοντες στο γλέντι πάνω στις τ/κ περιουσίες, από πολιτικούς της στασιμότητας έως το λόμπι των εκδοτών ΜΜΕ που εξαρτά την εξέλιξή του από τη σχέση του με την εκτελεστική εξουσία, συγκροτούν μια πολύ ισχυρή κάστα εξουσίας που επιβάλλει τους όρους της σε μια σειρά από ζητήματα. Η μικρή αυτή αριθμητικά μειοψηφία διαθέτει μηχανισμούς μαύρης προπαγάνδας που αγωνίζονται νυχθημερόν για να μην αλλάξει τίποτε με κεντρικό όπλο την παραποίηση της αλήθειας και τον πατριδοκαπηλεία. Έχουν ταυτίσει τη συντήρηση του status quo  με τον «πατριωτισμό» και την ταύτιση με τον Ντενκτάς σε μάχη κατά του «κατευνασμού». Όσο πιο πάνω ανεβάζουν τα επίθετα και καλλιεργούν το φανατισμό, άλλο τόσο καθαρό φαίνεται πως αυτή η κάστα δεν επιθυμεί την επίλυση γιατί δεν επιθυμεί την ομοσπονδιακή δομή-πρακτικά επιδιώκει ώστε κανένας να μην ανακατεύεται στα πόδια της, «στις δουλειές της». Εκτός άλλων, το (τέως) δικηγορικό γραφείο του Ν. Αναστασιάδη συμμετέχει στις διαδικασίες, έχοντας πωλήσει πολύ ικανό αριθμών διαβατηρίων. Αυτή είναι η εικόνα μιας χώρας της οποίας το 37% τους εδάφους της κατέχεται από τουρκικά στρατεύματα και η οποία νηχθημερόν θα έπρεπε να μαζεύει αλληλεγγύη με στόχο να γίνει μια κανονική χώρα-μέλος της ΕΕ. Η ένταξη από ατμομηχανή επίλυσης και εκσυγχρονισμού της κοινωνίας μας,  εξέπεσε σε βιομηχανία πώλησης διαβατηρίων σε ότι πιο μαύρο κυκλοφορεί στην Άπω και  Εγγύς Ανατολή…

Λάρκος Λάρκου