Τα δύσκολα στην πρώτη γραμμή

Οι εξελίξεις στο κυπριακό μετά τη συνάντηση του Τ. Παπαδόπουλου με τον Μ.Α. Ταλάτ με τη μεσολάβηση του Β.ΓΓ του ΟΗΕ Ι. Γκαμπάρι στις 8 Ιουλίου αποτελούν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Για κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για μια πορεία επίλυσης του κυπριακού, οι εξελίξεις αυτές δεν αποτελούν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν προωθούν εξελίξεις επί της ουσίας. Κάτω όμως από τα σημερινά δεδομένα είναι ένα βήμα εμπρός, υπό τον όρο ότι θα βοηθήσουν ώστε σύντομα να αντιμετωπίσουμε την ουσία του κυπριακού.

Η ακινησία στο κυπριακό έχει σημαντικό κόστος για την ε/κ πλευρά . Σε ισχυρά κέντρα που επηρεάζουν εξελίξεις – ακόμα και στις Βρυξέλλες- το κυπριακό αντί να προσεγγίζεται ως θέμα εισβολής/κατοχής/επίλυσης, θεωρείται –δυστυχώς- ως θέμα «άρσης της απομόνωσης των τ/κ». Αυτή είναι η μεγαλύτερη αδικία για όλους τους ε/κ.

Οι Τεχνικές Επιτροπές έχουν να αντιμετωπίσουν θέματα που αφορούν την καθημερινότητα –σε συνδυασμό με τη συζήτηση ορισμένων θεμάτων ουσίας που θα συμφωνηθούν ανάμεσα στις δύο πλευρές ως το τέλος Ιουλίου. Οι Τ.Ε. πρέπει να ολοκληρώσουν το έργο τους σε σύντομο χρονικό διάστημα γιατί ο ρόλος τους είναι υποβοηθητικός .Δεν μπορούν από τη φύση τους να υποκαταστήσουν την πολιτική διεύθυνση/διαχείριση του κυπριακού. Μια πιθανή μακρόσυρτη διαδικασία στη λειτουργία των Τ.Ε. περικλείει το σοβαρό κίνδυνο να υποβοηθήσουν την τουρκική επιδίωξη για να περάσει με το ολιγότερο κόστος τον σκόπελο του προσεχούς Οκτωβρίου. Ως γνωστόν οι «25» θα κρίνουν την έως τότε τη συμμόρφωση της Άγκυρας με τα κείμενα της 3ης Οκτωβρίου 2005.

Η Τουρκία πρέπει να κρίνεται σταθερά επί της ουσίας του κυπριακού, όχι για τα πρωτόκολλα, όχι για τις επιμέρους Τ.Ε. . Συνεπώς οι Τ.Ε. πρέπει να τρέξουν γρήγορα και να ολοκληρώσουν σε καθορισμένο χρονικό διάστημα το έργο τους. Η βασική επιδίωξη πρέπει να είναι αναλλοίωτη: το κυπριακό χρειάζεται συνολική διευθέτηση , τα τετελεσμένα στην κατεχόμενη Κύπρο γίνονται ολοένα και πιο σκληρά για τους ε/κ. Τα δύσκολα δεν έπονται. Τα δύσκολα προηγούνται, τα δύσκολα είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας να τα θέσει στην πρώτη γραμμή.