Τα έξυπνα πουλιά στο Λονδίνο…

Το έξυπνο πουλί πιάνεται από τη μύτη; Μάλλον ναι, αποφάσισαν ακόμα μια φορά οι βρετανοί ψηφοφόροι στις 8 Ιουνίου. Η πρώτη φορά αφορούσε τον Ν. Κάμερον: για να λύσει εσωκομματικά προβλήματα οδήγησε την Μ. Βρετανία εκτός ΕΕ, υποστηρίζοντας ο ίδιος το αντίθετο.

Έτσι, σύμφωνα με το «Βήμα» στις 9 Ιουνίου, «μετά την λήψη της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, η Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση με το DUP. Πρέπει να στρέψουμε τις προσπάθειές μας προς μία επιτυχημένη συμφωνία Brexit» είπε η Μέι, επαναλαμβάνοντας ότι θα εκπληρώσει την επιθυμία του βρετανικού λαού να βγει η χώρα από την ΕΕ. Η στήριξη από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας θα επέτρεπε στους Συντηρητικούς να φθάσουν τις 326 έδρες που απαιτούνται για πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την τελική πρόβλεψη του αποτελέσματος, οι Συντηρητικοί θα συγκεντρώσουν 319 έδρες (7 λιγότερες από την αυτοδυναμία και 12 λιγότερες από το 2015), οι Εργατικοί 261 (+29), το SNP στην Σκωτία 35 (-19), οι Φιλελεύθεροι 12 (+4), το DUP (Β.Ιρλανδία) 10 (+2), το Sinn Fein 7, οι Πράσινοι κρατούν 1 έδρα, το ουαλικό Paid Cymru 4 έδρες (+1). Εκτός Βουλής το UKIP, που είχε μία έδρα.

Σε επίπεδο ψήφων: Συντηρητικοί: 13,5 εκατομμύρια και 42,4% (+5,5%), Εργατικοί 12,8 εκατομμύρια και 40% (+12,8%), Φιλελεύθεροι 2,3 εκατομμύρια και 7,22%, SNP 977 χιλιάδες ψήφοι και 3% (-1,68%), UKIP 593 χιλιάδες ψήφοι και 1,9% και Πράσινοι 522 χιλιάδες και 1,6%.

Παράπλευρες απώλειες, όπως τις διαβάζω στο «Βήμα» της ίδιας ημέρας:

Ο αρχηγός του ευρωσκεπτικιστικού UKIP Πολ Νάταλ ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του βρετανικού κόμματος. Κατά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές το UKIP κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες. “Παραιτούμαι σήμερα από την ηγεσία του UKIP και η παραίτησή μου θα έχει άμεση ισχύ. Αυτό θα επιτρέψει στο κόμμα να αποκτήσει έναν νέο αρχηγό στο συνέδριό του τον Σεπτέμβριο”, είπε ο Νάταλ..

Στις διεθνείς αντιδράσεις ξεχωρίζω τη δήλωση του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ:

«Ελπίζω ότι η Βρετανία θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι έτοιμη να ξεκινήσει, ακόμα και αύριο το πρωί. Ελπίζω να μην έχουμε κι άλλη καθυστέρηση. Θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί το διαζύγιο και οι λεπτομέρειες της εξόδου της Βρετανίας και μετά θα πρέπει να σχεδιαστεί μια νέα αρχιτεκτονική για τς μελλοντικές σχέσεις της με την ΕΕ».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εκτίμησε πως οι εκλογές στη Βρετανία κατέληξαν σε μια αποδοκιμασία για τη βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τη θέση της υπέρ ενός «σκληρού» Brexit.  «Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε καταστήσει αυτές τις εκλογές σχεδόν μια ψήφο υπέρ του Brexit. Βρίσκω πως το μήνυμα αυτών των εκλογών είναι διεξάγετε δίκαιες διαπραγματεύσεις και σκεφτείτε αν είναι πραγματικά καλό για τη Βρετανία να εξέλθει με αυτό τον τρόπο από την Ευρωπαϊκή Ένωση» (εφ/δα Το Βήμα, 9 Ιουνίου).

Μερικές παρατηρήσεις επί του εκλογικού αποτελέσματος:
Μια μετριότητα πέτυχε, έστω με συνεργασίες, να διατηρήσει την πρωθυπουργία. Η Μέυ δεν έπεισε για το σκληρό Brexit αλλά κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι η πλειοψηφία ξανασκέφτηκε το θέμα. Οι ψηφοφόροι δεν δικαίωσαν το αίτημά της για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, βελτίωσαν την ψήφο τους σε σχέση με το δημοψήφισμα, ζητούν μια διαφορετική διαχείρηση του δημοψηφίασματος που μοιάζει περισσότερο με τη θέση «λίγο μέσα λίγο, έξω από την ΕΕ».
Οι Εργατικοί βελτίωσαν τους αριθμούς τους και έτσι έγινε πιο ισχυρή η θέση του Κόρμπιν στην ηγεσία τους, αλλά αυτό, στη δική μου σκέψη,  στην πραγματική πολιτική διαπάλη δεν σημαίνει τίποτα απολύτως. Το τρένο το οδηγεί η Μέυ, ενω οι Εργατικοί δεν φαίνεται να πείθουν ότι διαθέτουν σύγχρονη πρόταση εξουσίας.  Ο Κόρμπιν δεν μπορεί, καθ’ ότι λίγος για μεγάλες αποφάσεις. Αν μπορούσε θα έκανε το μεγάλο βήμα: ψηφίστε Εργατικούς, κάντε τις εκλογές νέο δημοψήφισμα, η Μ. Βρετανία μέσα στην ΕΕ με τη δική σας ωριμότερη ψήφο!

Λάρκος Λάρκου