Ταγίπ- Κεμάλ, η τελευταία τους μάχη

Η μια παράταξη είναι έτοιμη και έχει υποψήφιο εδώ και χρόνια-«Λαϊκή Συμμαχία», Τ. Ερτογάν. Δημοσκόπηση της  TEAM που έγινε μεταξύ 19-20/2, του δίνει 44% – πηγή, Reuters, 3/3.  Η άλλη παράταξη, η «Εθνική Συμμαχία» κατέρχεται στο στίβο με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Δημόσια η ηγέτιδα του Καλού Κομματός Μεράλ Ακσενέρ δήλωσε μετά από συνάντηση των «6» στις 6/3 «ότι δεν συμφωνεί με την υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για την προεδρία, την οποία στηρίζουν τα υπόλοιπα 5 κόμματα. Χαιρέτησε τους Δημάρχους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς, αντίστοιχα, λέγοντας ότι «ο λαός σάς αγάπησε και σάς καλεί στο καθήκον». Στη συνέχεια έκανε ευθεία βολή για τεχνάσματα από την πλευρά  Κιλιτσντάρογλου: «Δεν θα υποκύψουμε ποτέ στις επιβολές»- πηγή ΚΥΠΕ. Ολοφάνερα η Μ. Ακσενέρ έχει δίκαιο: δημοσκοπικά οι δύο Δήμαρχοι κέρδιζαν τον Τ. Ερτογάν, αλλά ο μεγάλος εταίρος της «Εθνικής Συμμαχίας» με καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση είναι του Κόμμα του Κιλιτσντάρογλου! Οι δύο δήμαρχοι πιθανώς γνωρίζοντας τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στους δύο εταίρους, δεν εξεδήλωσαν δημόσια κάποια πρόθεση. Όταν διαφώνησε η Ακσενέρ, ο  Κιλιτσντάρογλου έδειξε ήρεμος: «Μην ανησυχείτε, όλα θα μπουν στη θέση τους».

Σε δύο ημέρες η ανατροπή και έτσι Ερτογάν vs Κιλιντσάρογλου στις 14 Μαϊου. Προηγήθηκε η συνάντηση των δύο δημάρχων με την Μ. Ακσενέρ-και οι δύο την ενημέρωσαν ότι ως στελέχη του ΡΛΚ στηρίζουν την υποψηφιότητα του κομματικού τους ηγέτη-κάτι βέβαια που η Ακσενέρ μπορούσε να μάθει πριν τους εισηγηθεί στο «τραπέζι των 6». Στο από 12 σημεία ντοκουμέντο της συμφωνίας των «6», υπάρχει αναφορά ότι «στη διάρκεια της μετάβασης στο κοινοβουλευτικό σύστημα οι ηγέτες των άλλων κομμάτων (5) θα είναι αντιπρόεδροι». Και ύστερα η προσθήκη για να ικανοποιηθεί η Ακσενέρ και να επιστρέψει στο τραπέζι των «6». Στο 12ο σημείο της συμφωνίας προβλέπεται «πως οι Δήμαρχοι Κ/πολης Ε. Ιμάμογλου και Άγκυρας Μ. Γιαβάς θα διοριστούν ως αντιπρόεδροι σε χρόνο που ο πρόεδρος θα θεωρήσει κατάλληλο». Δηλαδή σίγουρα οι πέντε και οι δύο εν ευθέτω χρόνω! Ταυτόχρονα συμφώνησαν πως «κάθε κόμμα θα ελέγχει από ένα υπουργείο και τα άλλα υπουργεία θα διανεμηθούν (στα 6 κόμματα) ανάλογα με τα ποσοστά που θα πάρουν στις εκλογές».

Το σημαντικότερο σημείο που συνένωσε τις δυνάμεις της «Εθνικής Συμμαχίας» είναι η προσπάθεια για κατάργηση του σημερινού προεδρικού συστήματος και η μετάβαση  στο «ισχυρό κοινοβουλευτικό σύστημα», ένα σωστό  αίτημα πάνω σε μια ακατανόητη επιλογή Ερτογάν να πάει από το κοινοβουλευτικό στο «Γκωλικό». Το φιλοκουρδικό Κόμμα των Λαών «ευχήθηκε καλή τύχη στον Κιλιντσάρογλου», αλλά την ίδια στιγμή του έβαλε δύσκολα-«αναμένουμε  την επίσκεψή του στα κεντρικά μας γραφεία μας για να μιλήσουμε». Θα πάει; Ο Ακσενέρ σχολίασε: «να πάει στα γραφεία, δεν έχουμε ένσταση αλλά όχι συμμετοχή του στην κυβέρνηση».

Από την άλλη πλευρά, ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συμμαχίας» Τ. Ερτογάν έχει αναθεωρήσει άρδην την εκλογική του τακτική: «Το AKP στη διάρκεια των εκλογών επικεντρώνεται μόνο στις προσπάθειες για να επουλώσει τις πληγές των θυμάτων από τους σεισμούς και να κτίσει νέα σπίτια γι’ αυτούς. Η Τουρκία χρειάζεται να ικανοποιήσει τις ανάγκες που έχουν τα θύματα από την καταστροφή». Ύστερα αναποδογυρίζει το σκηνικό: «Δεν θα αποδεχθούμε εκλογική πολιτική βασισμένη στην πολεμική, όταν 10εκ κόσμος επηρεάστηκε από το σεισμό που κατεστρεψε μέρος της χώρας». (Πηγή για όλες τις πιο πάνω δηλώσεις, ρεπορτάζ σε «Χουρριέτ», 6-7/3). Έτσι η εκλογική τακτική Ερτογάν περιλαμβάνει τις βολές ότι η Συμμαχία των Έξι, ασχολείται με τη «μοιρασιά» της εξουσίας και πως ο ίδιος και η «Λαϊκή Συμμαχία» ασχολούνται με το έργο της ανασυγκρότησης της Α. Τουρκίας από τις επιπτώσεις από τους σεισμούς και ο υποψήφιος ετοιμάζει νέα επίσκεψη στις πληγείσες περιοχές.

Το αίτημα της «Συμμαχίας των Έξι», εκφράζεται από έναν πολιτικό που έρχεται από το παρελθόν, χωρίς χαρίσματα, καθέξιν ηττημένο στις αναμετρήσεις με Ερτογάν. Γιατί επιμένει; Γιατί οι άλλοι εταίροι δεν του είπαν «δες τις επιδόσεις σου εδώ και 15 χρόνια και άνοιξε δρόμο σε άλλες επιλογές;». Άγνωστον. Πάντως ο σεισμός αλλάζει την ατζέντα και «σκεπάζει» αδύνατες πλευρές της διακυβέρνησης Ερτογάν-κράτος δικαίου, ακρίβεια, πληθωρισμός. Ερτογάν και Κιλιντσάρογλου ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στις 14/5! Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι η τελευταία μάχη ανάμεσα σε δύο που τους συνδέει θανάσιμο μίσος! Εάν κερδίσει ο Ερτογάν αυτή θα είναι και η τελευταία του κούρσα σε προεδρικές εκλογές, αν χάσει ολοκληρώνει τον κύκλο του στις 14/5. Εάν κερδίσει ο  Κιλιτσντάρογλου κλείνει ραντεβού για πρώτη φορά με την εξουσία, αν χάσει αποσύρεται οριστικά και ανοίγει ο δρόμος στους δημάρχους!

Λάρκος Λάρκου