Τελετή Απονομής Δημοσιογραφικών Βραβείων ΚΥΠΕ, Χαιρετισμός Προέδρου Διοικητικού συμβουλίου ΚΥΠΕ

Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, Θεοφιλέστατε, έντιμοι Βουλευτές, εκπρόσωποι των κομμάτων,  κύριε Μπαμπινιώτη, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι,

Επιδιώκουμε οι διαγωνισμοί που έχει καθιερώσει το ΚΥΠΕ να συμβάλλουν στη βελτίωση της δημοσιογραφικής δραστηριότητας στην Κύπρο.

Θέλουμε να αναβαθμίσουμε τη δημοσιογραφική μας παραγωγή, να προσφέρουμε κίνητρα, να στρέψουμε τα φώτα στους καλύτερους.

Η πρόοδος, η αριστεία, να κατακτά το δημόσιο έπαινο. Το «όλοι ίδιοι», η ισοπέδωση όσων δεν είναι ίδιοι, δεν βοηθά στην πρόοδο. Ο ανταγωνισμός αποτελεί κίνητρο και εργαλείο για την ανάπτυξη.

Κρατάμε ψηλά το ζήτημα της αξιοπιστίας και των δύο διαγωνισμών. Οι Ανεξάρτητες Κριτικές Επιτροπές αποφασίζουν και το ΔΣ ενημερώνεται στη συνέχεια. Η ανεξαρτησία θέλουμε να είναι και να φαίνεται πλήρης.

Ευχαριστώ τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής για τον Παγκύπριο Διαγωνισμό: τον Κωστάκη Κωνσταντίνου, Αν. Καθηγητή στο Frederick, την Σοφία Ιορδανίδου, Αν. Καθηγήτρια στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Γιώργο Παυλίδη, Επίκουρο Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Ευχαριστώ την  ALPHA BANK και προσωπικά τον κ. Γεωργίου για τη στήριξη της πρωτοβουλίας.

Ο εσωτερικός διαγωνισμός του ΚΥΠΕ για το καλύτερο δημοσιογραφικό κείμενο για το 2016 κερδίζει έδαφος. Είναι ένας τρόπος για να στηρίξουμε στους δημοσιογράφους μας, με τον έπαινο των ειδικών.

Εκφράζω τις ευχαριστίες του ΔΣ προς τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής για τον εσωτερικό διαγωνισμό του ΚΥΠΕ, τους δημοσιογράφους Ανδρέα Χατζήπαπα και Ανδρέα Χατζηλοϊζου και τον Πανεπιστημιακό Μίμη Σοφοκλέους.

Ευχαριστώ επίσης την Ένωση Συντακτών Κύπρου που είναι ο χορηγός του διαγωνισμού.

Φίλες και Φίλοι,

Το ΔΣ του ΚΥΠΕ στη συνεδρίασή του στις 10/1 ενέκρινε τους στόχους του Πρακτορείου για το 2017. Συνοπτικά είναι οι εξής:

Συνεχής προσπάθεια για να γίνουμε ένας, ακόμα πιο σύγχρονος δημοσιογραφικός οργανισμός με συστηματική εκπαίδευση των δημοσιογράφων, με εποπτεία και αξιολόγηση της εργασίας τους.

Έχουμε σημειώσει σημαντικά βήματα προόδου, όμως έχουμε δρόμο να διανύσουμε. Θα το πετύχουμε με:

Τη σταθερή ανάπτυξη του ΚΥΠΕ στο χώρο των ΜΚΔ.

Τη δημιουργία, νέας, τέταρτης ιστοσελίδα με ειδήσεις στην αραβική.

Με νέες  εφαρμογές στην κινητή τηλεφωνία (mobile applications).

Με πλήρες, σύγχρονο στούντιο για τηλεοπτικές δραστηριότητες.

Με τη συμμετοχή στις πέντε Διεθνείς  Συμμαχίες Πρακτορείων Ειδήσεων.

Με επιμονή στο ζήτημα του σεβασμού στη δημοσιογραφική δεοντολογία και στο ζήτημα της αναφοράς στην πηγή.

Ταυτόχρονα, υλοποιούμε ένα πρόγραμμα ανοικτής δράσης,   στηρίζουμε τα Πρωτόκολλα Συνεργασίας με σημαντικούς παράγοντες της εξέλιξής μας, όπως είναι τα Πανεπιστήμια, οι κοινωνικοί εταίροι, το ΡΙΚ.

Με συστηματικό  τρόπο προωθούμε την εκστρατεία συλλογής υπογραφών για τα Γλυπτά του Παρθενώνα με αφορμή τα 200 χρόνια  από την κλοπή τους. Με βασική μας  θέση «Τα Γλυπτά στο Φυσικό τους Χώρο», ως τώρα έχουμε 1000 υπογραφές από κάθε γωνιά του πλανήτη-την Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αίγυπτο, την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ιταλία, το Λίβανο, τη Ν. Αφρική, την Ελλάδα, την Κύπρο.

Σας καλώ όλους να κάνετε το ίδιο.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής  εξέφρασε την εκτίμησή του για την εκστρατεία που έχει αναλάβει το Πρακτορείο, τονίζοντας πως είναι «υποχρέωσή μας να κρατούμε αυτό το εθνικής σημασίας θέμα συνεχώς ζωντανό».

Το ΚΥΠΕ έχει ευθύνη απέναντι στην κυπριακή κοινή γνώμη με το

να παρέχει έγκυρη, σφαιρική και κυρίως νηφάλια ενημέρωση. Η νηφάλια ενημέρωση συμβάλλει στη δημιουργία ενός πολίτη με γνώσεις, κρίση, άποψη.

Η παραποίηση των ειδήσεων, η παραπληροφόρηση, δημιουργεί φανατισμό. Ο φανατισμός παρεμποδίζει τη σκέψη. Δέστε τι γίνεται γύρω μας. Όπου οι ειδήσεις εκτρέφουν τη μονομέρεια και τη μισαλλοδοξία, δημιουργούνται κίνδυνοι για τη διεθνή συνεργασία και την ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία.

Το ΚΥΠΕ ως Δημόσα Υπηρεσία Ενημέρωσης παρέχει ειδήσεις με κύριο χαρακτηριστικό τους την αξιοπιστία, την τεκμηρίωση, τη σφαιρικότητα για ότι  συμβαίνει στην Κύπρο και στον κόσμο.

Εκτιμούμε ότι έχουμε πετύχει αυτό το στόχο γιατί το ΚΥΠΕ δίνει επιπρόσθετη αξία στη συναινετική δημοσιογραφία.

Το ζήτημα της ολοένα και πιο δημιουργικής χρήσης της ελληνικής γλώσσας στο χώρο της δημοσιογραφίας είναι ένα δικό μας θέμα. Γι’ αυτό απόψε, ένας κορυφαίος δάσκαλος της Νοελληνικής Γραμματείας, ο Καθηγητής Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης, θα μας μιλήσει με θέμα «Γλώσσα και Δημοσιογραφία».

Το ΔΣ, οι δημοσιογράφοι και όλο το προσωπικό του ΚΥΠΕ καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες για να πετυχαίνουμε τους στόχους μας.

Πρωταγωνιστές του Πρακτορείου είναι οι δημοσιογράφοι του. Εκ μέρους όλων, σας ευχαριστώ για την παρουσία σας απόψε!