Τέλος για τον Μπιν Λάντεν, αρχή του Αμπάς:

Αναμφίβολα ήταν η είδηση που άλλαξε το ρου της ειδησεογραφίας και έθεσε την παγκόσμια ανάλυση σε άλλη βάση. Ο Οσάμα μπι Λάντεν σκοτώθηκε από αμερικανούς πεζοναύτες σε μια καλά σχεδιασμένη επιχείρηση στην κατοικία – φρούριό του έξω από την Ισλαμαμπάτ. Η παγκόσμια προσοχή επικεντρώνεται τόσο στο γεγονός της εξόντωσης του αρχηγού της αλ Κάιντα όσο και κυρίως σε όσα μπορεί να ακολουθήσουν. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι το τέλος του ηγέτη της αλ Κάιντα αποτελεί «σταθμό στην παγκόσμια εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας», ενώ σε κοινή τους δήλωση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χ. Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο δήλωσαν ότι είναι «ένα σημαντικό βήμα στον αντιτρομοκρατικό αγώνα και καθιστά πιο ασφαλή τον κόσμο…απέναντι στη μάστιγα του παγκόσμιου εξτρεμισμού και για την οικοδόμηση ενός κόσμου που θα ζει σε ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία».

Ο πλανήτης μπήκε στον αστερισμό της αλ Κάιντα και οι «Δίδυμοι Πύργοι» στη Νέα Υόρκη πριν δέκα χρόνια σηματοδότησαν μια επιστροφή στην πολιτική του φόβου, των ελέγχων και των συνεχών απειλών στα αεροδρόμια, στα ταχυδρομεία, σε κάθε σημείο που μπορούσαν να κτυπήσουν τρομοκράτες. Σήμερα η εξόντωση του Μπιν Λάντεν αλλάζει τα δεδομένα: η τρομοκρατία υπέστη σοβαρό πλήγμα και οπωσδήποτε θα δυσκολευτεί πολύ το συγκεκριμένο δίκτυο να βρει άλλον ηγέτη με την εμβέλειά του. Σε κάθε περίπτωση η εξόντωσή του είναι ένα θετικό βήμα στην προσπάθεια για την οργάνωση των κοινωνιών με βάση τη λογική και όχι στον παραλογισμό της τρομοκρατίας.

Αυτή η εξέλιξη πιθανό να έχει θετικές εξελίξεις στην παγκόσμια πολιτική ισορροπία:

1. Είναι πιο πιθανή η επίσπευση εξελίξεων στο Αφχανιστάν με αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων, όπως και δυνάμεων ΝΑΤΟ από την αφχανική τους περιπέτεια.

2. Είναι πιο πιθανή η επιτάχυνση εξελίξεων ώστε μεγάλα πολιτικά προβλήματα όπως είναι το μεσανατολικό να αντιμετωπιστούν σε ένα πιο ισορροπημένο περιβάλλον. Κατά καλή σύμπτωση οι οργανώσεις Χαμάς-Φατάχ συντονίζονται ενόψει εκλογών και αυτό είναι ένα βήμα προόδου.

3. Ο Μ. Ομπάμα κέρδισε πόντους από την εξόντωση Λάντεν γεγονός ιδιαίτερα ενδιαφέρον αφού το αντίπαλο κόμμα και οι υποψήφιοι των Συντηρητικών απειλούσαν την ηγεμονία του. Δεν σημαίνει ότι κλείδωσε μια δεύτερη τετραετία αλλά βελτίωσε αισθητά τη θέση του ενόψει ζυμώσεων.

4. Σήμερα το βάρος της κινητικότητας για γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή θα πέσει στο «βραδυκίνητο» δίδυμο Νετανιάχου/Λίμπερμαν: μετά την εξόντωση Λάντεν είναι το Ισραήλ που πρέπει να δώσει το κεντρικό σήμα για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Η επίλυση του μεσανατολικού θα αποτελέσει την πιο ηχηρή πολιτική απάντηση στον φαύλο κύκλο των αντεκδικήσεων. Άλλωστε οι τυφλές πρακτικές συνδέονταν με την απουσία προοπτικής για μια επιτυχή ειρηνευτική πορεία στον εκρηκτικό μεσανατολικό χώρο. Η παλαιστινιακή ηγεσία υπό τον Αμπάς προσφέρει μια σημαντική δυνατότητα για αλλαγή και ειρήνευση.

5. Η επίλυση του μεσανατολικού με τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους θα έχει ευρύτατες θετικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ισορροπία ισχύος, θα δώσει κίνητρα για αναζωογόνηση της ειρηνευτικής προσπάθειας και σε άλλες περιοχές που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεάζονται από τον σκληρό πυρήνα του.