Τένις για δύο

Η περίπτωση Βέργα αποτελεί εδώ και ένα μήνα μια πολύ δημοφιλή συζήτηση σε όλη τη νήσο. Το τελευταίο κομμάτι του παζλ αφορά την αξιοποίηση ενός δημόσιου χώρου για κατασκευή γηπέδου τένις στην Πάφο το οποίο ο δήμαρχος ένωσε με ειδική είσοδο/έξοδο με την κατοικία διαμονής του-προφανώς για να παίζει τένις με μεγαλύτερη άνεση. Σήμερα τόσο ο Γενικός Ελεγκτής όσο και μερικοί δημοτικοί σύμβουλοι βοηθούν τη δημόσια συζήτηση και κυρίως βοηθούν την αποκάλυψη μιας κατάστασης πραγμάτων που φαίνεται γεμάτη κακοδιοίκηση, κατάρχηση εξουσίας και διαπλοκή.

Μαζί με τα πιο πάνω το ερώτημα τίθεται ως μια φυσική συνέχεια. Τόσο καιρό κανένας δεν ήξερε τίποτα; Κανένας δεν ήθελε να πει κάτι; Δεν έβλεπε η τοπική κοινωνία το γήπεδο τένις και τις εισόδους που το συνέδεαν με την οικία δημάρχου; Αυτό είναι μια από τις παραμέτρους μιας πραγματικότητας που ταλανίζει τη νήσο και αρκετές φορές την αφήνει στη στασιμότητα και στη συγκάλυψη. Το μικρό μας μέγεθος, συνεπώς οι πολύ στενές κοινωνικές σχέσεις, οι φιλίες, οι γειτονίες, δυστυχώς, φαίνεται να αμβλύνουν την κριτική σχέση, την πρωτοβουλία, την αποφασιστικότητα. Έτσι συγκαλύπτουμε από «σεμνότητα», σιωπούμε από συνήθεια, κάθε πολίτης αισθάνεται βραχυκυκλωμένος στον δικό του μικρόκοσμο. Το παράδειγμα Βέργα ασφαλώς είναι ενδεικτικό μιας πραγματικότητας η οποία απλώνεται παντού και ξεπερνά κατά πολύ την Πάφο και τα όσα συνδέονται με τις υποθέσεις που διερευνά η αστυνομία. Διάσημο παράδειγμα με τα ίδια χαρακτηριστικά υπήρξε η πρόσκληση της κοινότητας Αυγόρου προς τον υπό δικαστική διερεύνηση πρώην Κεντρικό Τραπεζίτη Χ. Χριστοδούλου να εκφωνήσει τον πανηγυρικό για την 28η Οκτωβρίου στην τοπική εκδήλωση. Στις 27 Οκτωβρίου καταδικάστηκε σε πεντάμηνη φυλάκιση!

Σε πολλές περιπτώσεις το μικρό μας μέγεθος αποτελεί ένα ισχυρό πλεονέκτημα όπως οι εκφράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, σε άλλες ένα απροσμέτρητο μειονέκτημα. Η σιωπή. Η συγκάλυψη. Η προσποιητή αδιαφορία. Τρία χαρακτηριστικά που δεν βοηθούν στην αλλαγή των πραγμάτων και παρέχουν το κοινωνικό πλαίσιο για συγκάλυψη σε μια κατάσταση σήψης. Ίσως οι τελευταίες εξελίξεις να βοηθήσουν σε κάποια αλλαγή, σε ενίσχυση των κοινωνικών δυνάμεων που τολμούν και ελπίζουν. Το παράδειγμα με το γήπεδο ίσως ενισχύσει το αίσθημα ότι κάτι μπορεί να γίνει, συνεπώς να ωθήσει πολίτες που γνωρίζουν να πάρουν πρωτοβουλίες για πράγματα πιυ συνδέονται με τη δημόσια ζωή της νήσου.