Τι θέλει ο Β. Νετανιάχου;

Πώς η μια ακραία πλευρά την στηρίζει την άλλη; Πώς αλληλοστηρίζονται οι πολιτικοί της πόλωσης, του μη συμβιβασμού, της συνέχισης των ρήξεων; Πώς ο Νετανιάχου ζει από την εκμετάλλευση του φόβου που προκαλεί η Χαμάς;

Από το ΑΠΕ/Reuters στο ΚΥΠΕ στις 18 Οκτωβρίου τα εξής:

«Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Β.  Νετανιάχου διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να διεξαγάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με μια παλαιστινιακή Κυβέρνηση η οποία θα εξαρτάται από τη στήριξη του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, αντιδρώντας στη συμφωνία συμφιλίωσης των δύο ισχυρότερων παλαιστινιακών παρατάξεων.

Η Χαμάς, η οποία κυριαρχεί στη Γάζα, και η Φάταχ του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, η οποία εδρεύει στη Δυτική Όχθη, επισφράγισαν την περασμένη εβδομάδα στο Κάιρο μια συμφωνία βάσει της οποίας η Χαμάς θα παραδώσει στη Φάταχ τον έλεγχο της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής σημασίας συνοριακής διέλευσης στη Ράφα. Βάσει της συμφωνίας για τη συμφιλίωση, περίπου 3.000 στελέχη της Φάταχ θα ενταχθούν στη δύναμη αστυνόμευσης της Γάζας, αλλά η Χαμάς θα παραμείνει η ισχυρότερη ένοπλη παράταξη στον θύλακα, όπου υπολογίζεται πως διαθέτει 25.000 καλά εξοπλισμένα στελέχη.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, η οποία συνήφθη με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου, ο έλεγχος της Γάζας και της Δυτικής Όχθης θα περιέλθει στην Κυβέρνηση της Φάταχ υπό τον Πρωθυπουργό Ράμι αλ Χαμντάλα, ενώ δεν προβλέπεται να αναλάβουν Υπουργεία στελέχη της Χαμάς.

Ο Β. Νετανιάχου επανέλαβε την απαίτηση του Ισραήλ η Χαμάς να ικανοποιήσει μια σειρά όρων που έχει θέσει, πριν ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις.

Κατ` εφαρμογή «προηγούμενων αποφάσεων», το Ισραήλ «δεν θα διεξαγάγει διπλωματικές διαπραγματεύσεις με μια παλαιστινιακή κυβέρνηση που θα εξαρτάται από τη Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση η οποία καλεί να καταστραφεί το Ισραήλ, όσο δεν εκπληρώνει τους ακόλουθους όρους», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε κατόπιν σε επτά όρους, οι σημαντικότεροι εκ των οποίων προβλέπουν:

η Χαμάς θα προχωρήσει στην αναγνώριση του Ισραήλ,
θα καταθέσει τα όπλα
θα διακόψει πλήρως τις σχέσεις της με το Ιράν
θα επιστρέψει τα πτώματα ισραηλινών στρατιωτών
και θα απελευθερώσει ισραηλινούς στρατιώτες και πολίτες που οι ισραηλινές αρχές πιστεύουν πως κρατούνται στη Γάζα ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή του Αμπάς θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της ασφάλειας στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Αμπάς, τόνισε ότι η ανακοίνωση του Νετανιάχου «δεν μεταβάλει την επίσημη παλαιστινιακή θέση ότι θα προχωρήσουμε μπροστά στην προσπάθεια συμφιλίωσης των δύο παρατάξεων».

Ο Ρουντέινα πρόσθεσε ότι η επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα χαιρετίστηκε από τις μεγάλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ενώ έκρινε ότι η διαδικασία συμφιλίωσης θα οδηγήσει στην «πραγμάτωση των προσδοκιών του λαού μας», που είναι «ο τερματισμός της κατοχής και η εγκαθίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους».

Η ανακοίνωση του Νετανιάχου θεωρείται βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του και του κυβερνητικού συνασπισμού του, καθώς και πολλούς εποίκους. Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε νέα σχέδια για την ανέγερση οικισμών για χιλιάδες εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη» (18 Οκτωβρίου 2017).

Δεν έχω καμμιά αμφιβολία για την πολιτική που ασκεί ο Β. Νετανιάχου.  Δεν επιδιώκει διαπραγματεύσεις, ούτε έναν βιώσιμο συμβιβασμό με την παλαιστινιακή ηγεσία. Παίζει με το χρόνο, κτίζει νέους οικισμούς και εφαρμόζει την πιο αδιάλλακτη πολιτική που εφάρμοσε ισραηλινή ηγεσία στο παλαιστινιακό. Ο Β. Νετανιάχου τρεφόταν από την ανόητη ηγεσία της Χαμάς και τώρα που αυτή η ηγεσία κάνει στροφή στο ρεαλισμό, έρχεται ο ίδιος να θέσει τόσους και τέτοιος όρους που καθιστούν τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων ανέφικτη. Είναι τόσο προβλέψιμος ο Νετανιάχου που και αν ακόμα η Χαμάς δεχόταν αυτούς και άλλους τόσους όρους, θα σκεφτόταν ότι οι πλάκες του Μωυσή δεν ήταν γραμμένες με μολύβι, έτσι για να έχει κάποιο  πρόσχημα για να παίζει με το χρόνο.

Είναι μεγάλη ατυχία για την περιοχή το γεγονός πως η ηγεσία της Χαμάς δεν έκανε αυτά τα βήματα όταν η κυβέρνηση Ομπάμα και ο Υπουργός Εξωτερικών Τ. Κέρυ έκαναν πολύ σοβαρές προσπάθειες για επίλυση-από το 2013 μέχρι τον Απρίλιο του 2014. Τώρα που η Χαμάς έκανε βήματα μπροστά, στην ηγεσία των ΗΠΑ βρίσκεται ο Τραμπ, διαπραγματευτής του Τραμπ είναι ο Τζέισον Γκρίνμπλατ και ειδικός απεσταλμένος ο γαμπρός του Τραμπ  Τζάρεντ Κούσνερ!

Το κλειδί για την πορεία των πραγμάτων στο μέλλον βρίσκεται στη φράση «η Χαμάς θα παραδώσει στη Φάταχ τον έλεγχο της Γάζας συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής σημασίας συνοριακής διέλευσης στη Ράφα». Συνεπώς το μεγάλο πρόβλημα που αφορούσε τη δραστηριότητα ενόπλων της Χαμάς επιλύεται καθώς η Φατάχ θα ανακτήσει τον πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο της Γάζας. Τι ενοχλεί τον Νετανιάχου αφού ο πρόεδρος Αμπάς και η Φατάχ ήταν για χρόνια οι επίσημοι διαπραγματευτές των παλαιστινίων; Τίποτα δεν τον ενοχλεί πλέον. Με τη στήριξη της διοίκησης Τραμπ και με την προσχηματική πολιτική του στο εσωτερικό έχει επιβάλει τη δική του ατζέντα, γι΄αυτό και ήταν ο μόνος πολιτικός ο οποίος στήριξε την απόφαση Τραμπ να ακυρώσει την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν!

Ο Νετανιάχου λέει ότι δεν θα κάνει συνομιλίες «με μια παλαιστινιακή κυβέρνηση που θα εξαρτάται από τη Χαμάς». Ακριβώς το αντίθετο έγινε: η Χαμάς γνωρίζοντας ότι πλέον είναι ένα καμένο χαρτί στο εξωτερικό πεδίο, παρέδωσε το κλειδί των εξελίξεων στον μετριοπαθή Αμπάς και τη ρεαλιστική, φιλοφυτική Φατάχ. Ο Νετανιάχου στηρίζεται πλέον σε μια ακραία συμμαχία για να κυβερνήσει, στηρίζεται από δυνάμεις που δεν θέλουν ποτέ και κανέναν συμβιβασμό και αυτό είναι κακό για όλους: τους παλαιστινίους, τους ισραηλίτες, την Μέση Ανατολή στο σύνολό της.

Λάρκος Λάρκου