Το αδιέξοδο στο Λιμνίτη.

Στο συνολικό κυπριακό παραμένει ως βασική η εξής αρχή: ορισμένα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μπορεί να βοηθήσουν την προσπάθεια για τη συνολική λύση. Άρα να προωθήσουμε ορισμένα ΜΟΕ που να είναι σε θέση να βελτιώνουν το κλίμα και τη συνολική προσπάθεια. Έτσι συμβαίνει και στο πολυσυζητημένο θέμα με τη διάνοιξη διόδου από και προς τα κατεχόμενα στο Λιμνίτη. Αυτή η εξέλιξη, αν τελικά καταστεί εφικτή, θα βοηθήσει στη μείωση των αποστάσεων ανάμεσα στην ακριτική περιοχή και την υπόλοιπη Κύπρο και ασφαλώς θα βοηθήσει στην επικοινωνία και τις επαφές ευρύτερα. Επίσης θα στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι υπάρχει η θέληση για πρόοδο στα μικρά, άρα και στα μεγάλα μπορεί να υπάρχει η ελπίδα για πρόοδο.

Το αδιέξοδο που σημειώθηκε σχετικά με το Λιμνίτη στις 21 Μαίου στη συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ συνιστά αρνητική εξέλιξη και γενικότερα δεν βοηθά τη συνολική προσπάθεια για την επίλυση. Η θέση που διατύπωσε ο τ/κ ηγέτης Μ. Α. Ταλάτ ότι το άνοιγμα διόδου στο Λιμνίτη βοηθά μόνο τους ε/κ δεν παράγει πρόοδο, επί της ουσίας είναι ακατανόητη και δείχνει την ομφαλοσκόπηση στην οποία κινείται συχνά η ανάλυσή του.

Επί της ουσίας εκτιμώ ότι το άνοιγμα διόδου στο Λιμνίτη θα μπορούσε να επιτευχθεί με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για τις άλλες διόδους στην κατοχική γραμμή. Ωστόσο, απ’ ότι λένε τα στοιχεία το θέμα Λιμνίτη έχει και άλλες πιο «ειδικές» πτυχές. Αυτές θα μπορούσε να τις αναλάβει ως «εποπτεύουσα» δύναμη η εκεί ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ και έτσι οι διαφωνίες να τύχουν της διαχείρισης της Ειρηνευτικής Δύναμης με στόχο να ξεπεραστούν διαφωνίες. Αναγνωρίζω ότι λεπτές πτυχές της υπόθεσης θα μπορούσαν να οδηγήσουν το θέμα σε αδιέξοδο από την αρχή, λ.χ. από το καλοκαίρι το 2008. Θα ήταν προτιμότερο να αναγνωριστεί το αδιέξοδο από τότε και να μην προχωρούσε το θέμα, παρά να κρατάει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα με την μεγαλύτερη πιθανότητα να βρίσκεται στο οριστικό αδιέξοδο τώρα.

Έχει δημοσιευτεί στον τύπο ότι υπάρχει για την επόμενη εβδομάδα προγραμματισμένη συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ. Αν ο Μ. Α. Ταλάτ επιδείξει την απαιτούμενη θέληση μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα και έτσι να ανοίξει το οδόφραγμα του Λιμνίτη. Είναι σημαντικό να μείνει ανοικτός ο δρόμος έστω και τη δωδεκάτη. Το μήνυμα από μια θετική εξέλιξη θα είναι παγκύπριο και ασφαλώς ξεπερνά κατά πολύ τα στενά όρια ενός οδοφράγματος…